Česta pitanja


Naš stručni saradnik u ovoj rubrici je Bekir Dolić, Bacc.Agr. (Samostalni stručni poljoprivredni savjetodavac – Agronom) iz Cazina koji na području BiH vrši stručni nadzor nad preko 150 voćnjaka različitih voćarskih kultura, gdje radi rezidbe, programe ishrane i zaštite te ostale stručne preporuke.

 

Pitanje:  Molim Vas savjet čime raditi zaštitu protiv pepelnice na stolnom grožđu? U pitanju je zadnje prskanje treba biti što kraća karenca i da ne oboji pošto se radi o crnom grożđu. Unaprijed hvala.

Odgovor:

Poštovani,

Jako razumijem problem u kojem se nalazite. Moj savjet Vam je da upotrijebite neki fungicid na bazi aktivne materije "krezoksim-metil". Ima kratku karencu i idealan je u fazi zatvaranja grozdova i dozrijevanja.  Pazite na prevenciju protiv pepelnice, a to je svakako svrsishodna i pravilna zimska rezidba i obavezna zelena rezidba u kojoj trebate obratiti pažnju na zahvate kako bi što više prorijedili krošnju.

Područja koja su sklona pojavi magle i jake rose pogoduju pojavi štetnika koji prouzrokuje pepelnicu na biljakama grožđa.

Hvala Vam na ukazanom povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .