10 prednosti duda zbog kojih ćete početi da jedete ovo voće


Iako bogata vitaminima i drugim hranljivim materijama, dud je nepravedno zapostavljena biljka. Njegovi sitni plodovi imaju ukus grožđa, dok vizuelno najviše podsjećaju na kupine. Ugljeni hidrati u dudu pretvaraju šećer u glukozu i na taj način obezbjeđuju energiju ćelijama.

Konzumiranje duda takođe povećava unos gvožđa i tkivima daje kiseonik koji im je potreban. Dud sadrži i riboflavin (takođe poznat kao vitamin B2), koji štiti tkiva od slobodnih radikala i pomaže u prenosu kiseonika kroz tijelo. Uz sve to, šolja sirovih plodova duda sadrži samo 60 kalorija, što ga čini idealnom užinom, piše Health shots, a prenosi City Magazine.

Kako je sezona ovog voća upravo počela, pravi je trenutak da pogledate 10 razloga zašto dud što prije treba da uvrstite u svoju ishranu.

1. Poboljšava probavu
Dud sadrži priličnu količinu dijetalnih vlakana koja su potrebna našem tijelu za pravilno varenje. Redovnom konzumacijom ovog voća olakšava se kretanje hrane kroz digestivni trakt, čime se izbjegavaju opstipacija, nadimanje i neprijatni grčevi u stomaku.

Prema rezultatima jednog nedavnog istraživanja, dud je odličan izbor za one koji žele da smršaju. Naime, ispitanici koji su dud uključili u svoj dnevni plan ishrane od 1.300 kalorija, izgubili su oko 10% ukupne tjelesne težine u periodu od oko tri mjeseca, i to naročito na kritičnim regijama struka i bedara. Stoga, ukoliko želite da smršate ili zategnete figuru, dodajte malo duda u svoju ishranu i gledajte kako se ona lagano transformiše.

2. Kontroliše nivo šećera u krvi
Ako želite da kontrolišete nivo šećera u krvi, bijeli dud je idealno rješenje za vas. Studije pokazuju da neke supstance prisutne u ovom voću podsjećaju na lijekove koji se koriste za liječenje dijabetesa tipa 2.

3. Smanjuje rizik od raka
Dudovi su puni antocijanina koji organizam štite od raka. Osim toga, ovo voće sadrži i resveratrol, za koji je poznato da blagotvorno djeluje protiv raka debelog crijeva, kože, prostate i štitne žlijezde.

4. Poboljšava cirkulaciju krvi
Dud je bogat antioksidansima koji poboljšavaju funkcionisanje krvnih sudova šireći ih. Ovo dovodi do slobodnog protoka krvi iz srca u druge dijelove tijela, čime se obezbjeđuje kontrola krvnog pritiska. Dudovi su takođe bogati gvožđem, a poznato je da prisustvo gvožđa podstiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Polifenoli prisutni u dudu održavaju krvne sudove zdravim, dok kalijum u njima održava nizak krvni pritisak.

5. Poboljšava imunitet
Dud koristi alkaloide prisutne u makrofagima da ih aktivira, budući da oni jačaju naš imunitet. Vitamin C prisutan u dudu je još jedan važan faktor za jačanje imuniteta.

6. Gradi koštano tkivo
Kombinacija vitamina K, kalcijuma i gvožđa je najbolja kombinacija hranljivih materija za izgradnju jakog koštanog tkiva i kostiju. I pogodite šta? Dud je bogat svima njima! Ovi hranljivi sastojci sprečavaju propadanje kostiju, te druge ozbiljne zdravstvene probleme kao što su osteoporoza i artritis.

7. Održava mozak zdravim
Da bi mozak bio zdrav, potreban mu je kalcijum, koji dud sadrži u velikoj količini. On štiti mozak od starenja, održava ga mladim i budnim, i, što je najvažnije, sprečava nastanak Alchajmerove bolesti.

8. Čuva jetru
Dud ima sposobnost da ojača jetru, jer sadrži gvožđe koje je korisno za održavanje zdravlja ovog vitalnog ljudskog organa jer čisti krv u jetri.

9. Sprečava grip i prehladu
Ako često bolujete od gripa, konzumiranje duda može vam pomoći. Bijeli dud je adstrigentne prirode i poznato je da ubija bakterije, što je važan faktor za liječenje gripa i prehlade. On takođe sadrže flavonoide, koji takođe preventivno djeluju protiv virusa i prehlade.

10. Bogat antiinflamatornim agensima
Dud ima resveratrol koji ima antiinflamatorna svojstva. Antocijanini prisutni u njima pomažu u sprečavanju upale i stoga se mogu koristiti kao alternativa alopatskom lijeku.

Nezavisne.com

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!