Avokado - uzgoj i recepti


Avokado je tropsko voće koje je popularno širom svijeta zbog svog izvrsnog okusa i brojnih zdravstvenih beneficija. Ovo voće, poznato i kao "maslac iz prirode", sadrži mnoge hranjive tvari, poput vlakana, zdravih masti i vitamina. U ovom članku, istražit ćemo sve što trebate znati o avokadu, uključujući njegove prednosti za zdravlje, kako ga jesti i kako ga uzgajati.

Prednosti za zdravlje

Avokado je bogat zdravim mastima, koje su esencijalne za pravilno funkcioniranje tijela. One su također povezane sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, dijabetesa i pretilosti. Osim toga, avokado je bogat vlaknima, koja pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava i smanjenju rizika od raka debelog crijeva.
Avokado je također bogat vitaminima i mineralima, uključujući vitamin C, vitamin E, vitamin K, folate, kalij, bakar i magnezij. Ove hranjive tvari igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog imunološkog sustava, kardiovaskularnog sustava i zdravlja kostiju.
Kako jesti avokado
Avokado je vrlo jednostavan za pripremu i može se jesti na mnogo različitih načina. Ovdje su neki od načina na koje možete uživati u ovom ukusnom i hranjivom voću:
Svježi avokado - najjednostavniji način za jesti avokado je jednostavno ga raspoloviti, ukloniti košticu i žlicom pojesti meso direktno iz kore.
Guacamole - guacamole je popularan meksički umak napravljen od avokada, rajčice, luka, cilantra i limunovog soka. Može se jesti s čipsom ili kao dodatak drugim jelima.
Salate - avokado se može dodati u razne vrste salata, poput Caesar salate ili salate s tunom.

Smoothie - avokado se može dodati u smoothie za dodatni okus i hranjive tvari. Pogledajte online recepte za zdrave smoothie napitke.

Avokado recepti

Evo nekoliko ukusnih recepata koji koriste avokado kao ključni sastojak:

Guacamole
Sastojci:
2 avokada
1 rajčica, sitno nasjeckana
1/2 luka, sitno nasjeckan
1/4 šalice svježe cilantro, sitno nasjeckane
1 češanj češnjaka, usitnjen
Sok od 1 limete
Sol i papar po ukusu
Priprema:

Raspolovite avokado i uklonite košticu. Izvadite meso iz kore i stavite ga u zdjelu.

Dodajte rajčicu, luk, cilantro i češnjak.

Prelijte sokom limete i posolite i popaprite po ukusu.

Dobro izmiješajte sve sastojke dok ne dobijete željenu teksturu.

Poslužite s čipsom ili kao umak uz omiljena jela.

 

Salata s avokadom i piletinom

Sastojci:

2 avokada, narezana na kockice
2 pileća fileta, narezana na kockice
1 crveni luk, sitno nasjeckan
1/2 šalice cherry rajčica, prepolovljene
1/4 šalice svježe cilantro, sitno nasjeckane
1 limeta, sok
2 žlice maslinovog ulja
Sol i papar po ukusu
Priprema:

Zagrijte tava na srednjoj vatri i dodajte narezane pileće filete. Pržite oko 5-7 minuta ili dok ne budu gotovi.

U zdjelu dodajte avokado, crveni luk, cherry rajčice i cilantro.

Dodajte sok limete, maslinovo ulje, sol i papar. Dobro promiješajte.

Dodajte pileće filete u zdjelu sa salatom i još jednom promiješajte.

Poslužite svježe i uživajte u ovoj ukusnoj i zdravoj salati.

Smoothie s avokadom i bananom

Sastojci:

1 zrela banana
1 avokado, oguljen i narezan na kockice
1 šalica bademovog mlijeka
1/2 šalice leda
1 žlica meda
1/2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema:

U blender stavite sve sastojke i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Ako je smjesa pregusta, dodajte još malo bademovog mlijeka ili vode.
Poslužite odmah i uživajte u ovom ukusnom i zdravom napitku.

Avokado zdravlje

Avokado se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Ova voćka bogata je nutrijentima koji su ključni za zdravlje organizma. Evo nekoliko zdravstvenih prednosti koje avokado nudi:

Poboljšava kardiovaskularno zdravlje: Avokado je bogat zdravim mastima koje mogu smanjiti razinu kolesterola u krvi i poboljšati zdravlje srca. Također je bogat kalijem, koji igra važnu ulogu u reguliranju krvnog tlaka.

Pomaže u gubitku kilograma: Avokado je bogat vlaknima koja daju osjećaj sitosti i smanjuju apetit. Također sadrži zdrave masti koje pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi, što može pomoći u kontroli gladi.

Poboljšava zdravlje kože: Avokado je bogat antioksidansima i zdravim mastima koje mogu pomoći u održavanju zdrave kože. Također je bogat vitaminom E, koji pomaže u hidrataciji kože.

Smanjuje rizik od raka: Avokado je bogat antioksidansima i fitonutrijentima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju rizik od različitih vrsta raka.

Pomaže u apsorpciji nutrijenata: Avokado je bogat zdravim mastima koje pomažu u apsorpciji nutrijenata u tijelu. Također je bogat vitaminom K, koji je važan za zdrave kosti i zdravu koagulaciju krvi.

Pomaže u smanjenju upala: Avokado je bogat antioksidansima i fitonutrijentima koji pomažu u smanjenju upala u tijelu. Ovo je posebno važno za ljude koji pate od upalnih bolesti kao što su artritis ili bolesti crijeva.

Poboljšava probavu: Avokado je bogat vlaknima koja pomažu u regulaciji probave. Također je bogat kalijem, koji pomaže u reguliranju razine elektrolita u tijelu.

Poboljšava zdravlje očiju: Avokado je bogat luteinom i zeaksantinom, koji su važni za zdravlje očiju. Ovi antioksidansi pomažu u zaštiti očiju od štetnih učinaka slobodnih radikala i smanjuju rizik od različitih bolesti očiju.

Kao što možete vidjeti, avokado je puno više od jednostavne voćke. Njegove zdravstvene prednosti su brojne.

Kako posaditi avokado

Posađivanje avokada može biti zabavno i jednostavno, ali treba imati na umu da je ova biljka tropska, pa će uspijevati samo u toplijim područjima ili unutar kuće. Evo koraka za posađivanje avokada:

Odaberite zreo avokado: Kako biste imali uspješan uzgoj avokada, odaberite zreo avokado. Trebali biste potražiti avokado koji je zreo, ali ne i prezreo. Također, potrebno je odabrati avokado koji nije bio izložen vrlo niskim ili vrlo visokim temperaturama.

Izvadite košticu iz avokada: Koštica avokada izvadi se laganim uvrtanjem, a zatim se opere i osuši.

Umetnite čačkalicu u košticu: Umetnite čačkalicu u sredinu koštice, tako da se koštica ne potpuno rascijepi. Čačkalica će služiti kao podrška za košticu kada je posadite u vodi.

Potopite košticu u vodu: Potopite košticu u staklenu čašu vode, tako da donji dio koštice bude potopljen, a gornji dio izvan vode. Čašu treba staviti na toplo mjesto s puno svjetla, ali bez izravne sunčeve svjetlosti.

Promijenite vodu svakih nekoliko dana: Promijenite vodu svakih nekoliko dana kako biste spriječili rast bakterija i osigurali da koštica dobiva dovoljno hranjivih tvari iz vode.

Pričekajte dok ne iznikne korijenje: Nakon nekoliko tjedana, koštica će početi razvijati korijenje. Kada korijenje naraste oko 5 cm, vaša biljka je spremna za sadnju u zemlju.

Pripremite posudu za sadnju: Pripremite posudu za sadnju promjera oko 20 cm s drenažnim rupama na dnu, te ispunite posudu do polovice zemljom za cvijeće ili supstratom za uzgoj biljaka.

Saznajte koje su vaše lokalne uvjete rasta: Prije sadnje avokada, saznajte koji su lokalni uvjeti rasta za vaše područje, jer avokado voli toplo, vlažno i sunčano okruženje.

Sadite košticu: U sredinu posude, zemlju treba staviti dovoljno da koštica bude prekrivena do pola, a zatim se na nju stavlja koštica okrenuta tako da je donji dio koštice prema dolje, a vrh gleda prema gore.

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!