Beč je cool! – glavni grad Austrije postaje još zeleniji


 

Bečka gradska uprava ulaže pola milijuna eura u ozelenjavanje fasada

Sadnja biljaka penjačica koje oplemenjuju fasade i krovove zgrada doprinosi zaštiti klime, pomaže u borbi protiv klimatskog zagrijavanja i smanjuje pojavu takozvanih urbanih toplinskih otoka. Zbog toga je bečka gradska uprava odlučila povećati subvencije za ozelenjavanje zgrada s prijašnjih 100.000 eura na 500.000 eura godišnje.

Pojedinačni iznosi ovise o tome što građani žele „zazeleniti“ pa tako za sadnju biljaka na fasadi mogu dobiti 5.200 eura, u unutarnjem dvorištu zgrade 3.200 eura, a na krovu i do 20.200 eura.

Među pozitivnim je učincima ove mjere i ugodnija gradska mikroklima u kojoj takve fasade djeluju kao prirodni klima uređaji.

Dok njihove biljke ljeti sprječavaju jako zagrijavanje vanjskih zidova, zimzelene penjačice djeluju kao izolacija u zimskim mjesecima i tako smanjuju troškove grijanja.

Biljke uz to imaju i zaštitnu funkciju jer štite fasadu od jakih kiša i ultraljubičastog zračenja. Treba istaknuti i njihov pozitivan utjecaj na zdravlje jer se u njihovom lišću sakupljaju čestice prašine, veže ugljični dioksid i proizvodi kisik, a predstavljaju i životni prostor za razne životinjske vrste, što je važno za bioraznolikost.

Osim spomenutih subvencija za ozelenjavanje gradskim je četvrtima na raspolaganju i dodatnih 2,3 miliona eura za borbu protiv posljedica klimatskih promjena, a oni se ulažu u brojne projekte. Sistem za prirodno odvodnjavanje kišnice, stupovi koji ispuštaju osvježavajuću vodenu maglicu, podne fontane, zdenci i česme samo su neki od primjera koji Beč čine „cool“ gradom.

Preuzeto sa: Ekovjesnik.hr/ Energis.ba

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!