Bergstrom posjetila proizvođače sira: Podrška koja donosi dobrobit široj zajednici


 

Direktorica Odjela za razvojnu saradnju Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini Marie Bergstrom posjetila je danas proizvođače sira na Očaušu kod Teslića i u Jelahu kod Tešnja, gdje je sa njima razgovarala o izazovima i planovima, ali i o napretku koji ostvaruju poduzetnici u ovom sektoru širom zemlje.

Na farmi koza „Mons Produkt“ na Očaušu, susrela se sa Miroslavom Klječaninom, koji danas ima preko 220 alpskih koza i proizvodi kozje mlijeko, jogurt te različite vrste kozjeg sira. Klječanin je izrazio zadovoljstvo zbog podrške koju je njegova kompanija dobila kroz USAID/Sweden FARMA 2 Projekat u sufinansiranju nabavke mašina te tehničkom savjetovanju.

„Najveći izazov u bliskoj budućnosti nam je u potpunosti zaokružiti organski sistem proizvodnje, te pronaći ljude za mrežu kooperanata. Želimo vratiti optimizam u ovaj kraj, donijeti priču koja ima svoju trajnu vrijednost. Radimo sa seoskim gazdinstvom, zajedno želimo nuditi domaće proizvode za koje možemo garantovati porijeklo i kvalitetu“, kazao je Klječanin.

Zadruga „Zlatna kap“ u Jelahu je dobila podršku USAID/Sweden FARMA 2 Projekta kroz nabavku muzilica, razmjenu dobrih praksi te podršku u organizaciji škole sirarstva. Maid Smajić, direktor sirane, kaže da ova zadruga radi sa 240 kooperanata, a da su on i njegova sestra Mediha Jašarević počeli sa 10-12 grla, te su upornošću i primjenom stečenih znanja osigurali prostor za rast i razvoj proizvodnje.

„Sve je započelo sa godinama kada smo imali problema sa otkupom i plasmanom mlijeka. Odlučili smo se okušati u proizvodnji sira, te smo od teških početaka, kroz godine pronašli načine, istražili tržište i otkrili prave prilike. Prije par godina nam je otkup mlijeka bio na oko 150 hiljada litara, a sada dostiže dva miliona. Imali smo veliki rast, te dovoljno vremena da prepoznamo distributere i lance u koje možemo imati povjerenja za dobru prodaju i korektan odnos“, pojašnjava Smajić.

„Sjajna stvar je vidjeti da od programa koje podržavamo imaju koristi ne samo direktni korisnici, već i šira lokalna zajednica. Uprkos izazovima koje imaju, svi u lancu – od farmera do proizvođača i prerađivača, ulažu sredstva, rade na unapređenju procesa i stvaraju prostor za nova radna mjesta. Posebno me raduje uključenost žena u ovom sektoru, gdje one predvode određene procese“, poručila je Bergstrom.

Smajić planira osiguranje podrške kojom će ohrabriti manje farmere da narastu, te stimulira rast njihovih farmi. Klječanin želi proširiti svoju proizvodnju kozjeg sira i otvoriti prostor za nove saradnike i zaposlenike. Prostora za optimizam ima, ali i spremnosti poduzetnika da se domaći proizvodi nametnu kao prvi izbor kupaca na bosanskohercegovačkom tržištu.

Izvor: www.farmabih.ba

GALERIJA


Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!