Čajevi koji mogu smanjiti upalu u tijelu


 

Upala je prirodan i moćan način na koji se naše tijelo bori protiv bolesti, zacjeljivanja povreda i sprečavanja infekcija. Ali kada upala postane kronična, ona od korisne postaje problematična.
„Mnoge kronične bolesti povezane su s upalom, poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, Alzheimerove bolesti, artritisa, ali i karcinoma“, objašnjava dr. Ale Zozos.

Stalna borba s niskim stupnjem upale također je teška za tijelo i s vremenom može dovesti do slabljenja imunološkog sustava, piše Real Simple.

Podrška vašem tijelu u njegovom upalnom odgovoru je višestruki pristup koji uključuje adekvatan san, zdrave navike u prehrani i nekoliko korisnih promjena kada je u pitanju način života.

Ono što jedemo i pijemo, od zelenog čaja do lososa ili blitve, može biti moćno sredstvo u borbi protiv upala, posebno ono što je dokazano da posjeduje ključne hranjive tvari za borbu protiv kronične upale.

Jednostavan način da ublažite upalu jest da popijete šalicu čaja. Odavno je poznato da ispijanje čaja ima niz zdravstvenih prednosti, a istraživanja pokazuju da polifenoli u čaju, kao i neke od često korištenih biljaka i začina koji se nalaze u raznim mješavinama čaja, imaju snažna protuupalna svojstva .

„Iako će razine protuupalnih svojstava varirati od čaja do čaja, smatra se da većina čajeva ima preko osam puta veću antioksidativnu moć od voća i povrća“, kaže dr Brynne McDowell i dodaje:

“Provedena istraživanja pokazuju da ljudi koji rutinski piju zeleni, a posebno crni čaj ili, imaju smanjeni nivo C-reaktivnog proteina, koji je okidač upale u tijelu”.

Dok pijenje čaja može pomoći u podržavanju protuupalnog odgovora organizma, dr McDowell podsjeća da je uvijek važno uzeti u obzir potpunu sliku.

„Da bi se zaista smanjila kronična upala, važno je usredotočiti se na sveobuhvatnu prehranu punu voća, povrća, integralnih žitarica, ribe i orašastih plodova bogatih nutrijentima, umjesto da se usredotočimo na jedan sastojak „superhrane“, kaže doktor.

Postoji nekoliko čajeva koji mogu smanjiti upalu u tijelu:

Zeleni čaj

“Zeleni čaj je tema mnogih istraživačkih studija i sadrži tvari za koje se smatra da potiskuju upalu i blokiraju proimflamatorne puteve u tijelu. Smatra se da on štiti srce od oštećenja i sprečava kardiovaskularne bolesti”, kaže dr McDowell.

Ako volite zeleni čaj, onda isprobajte matcha zeleni čaj, snažniju verziju zelenog čaja koja je posebno bogata antioksidansima i korisnim tvarima zvanim EGCG, za koje se smatra da imaju pozitivne učinke na metabolizam, kontrolu glukoze i zdravlje srca.

On također napominje da zeleni čaj ima sposobnost interakcije s nekim lijekovima, pa obavezno razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što ga počnete konzumirati.

Čaj od kurkume

Kurkuma je poznati začin karakteristične jarko žuto boje. Dr McDowell objašnjava da kurkuma sadrži kurkumin, koji pomaže u borbi protiv supstanci u tijelu koje mogu povećati upalu.

“Budući da kurkuma ima protuupalna svojstva, pokazalo se da pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu prouzrokovati bol i upalu“, dodaje Jessica Ederer, koja se bavi wellness edukacijom.

“U jednom kliničkom ispitivanju, 139 osoba s osteoartritisom primijetilo je poboljšanje artritične boli za 50 posto prilikom uzimanja suplemenata kurkumina“, kaže ona i dodaje da je bilo manje nuspojava u usporedbi s alternativnim lijekovima”.

Čaj od đumbira

„Korijen đumbira je nevjerojatno zdrav, pa se zato nalazi u svemu, od kineskih i indijskih jela do slatkiša, proizvoda za njegu, ali se može koristiti i kao čaj“, objašnjava Ederer.

Prema istraživanju, đumbir zahvaljujući aktivnom sastojku džindžerolu, ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći tijelu da odgovori na kroničnu upalu koja dovodi do boli, uključujući sve od bolova u koljenu do bolova u mišićima nakon vježbanja pa čak i do menstrualnih tegoba.

Možete kupiti čaj od đumbira ili ga dodati u bilo koju mješavinu čajeva.

Čaj od šipka

Čaj od šipka je bogat antioksidansima, uključujući polifenole i galaktolipide, za koje je utvrđeno da djeluju protuupalno posebno kod bolesti poput artritisa.

Pokazalo se da čaj napravljen od ove biljke smanjuje bol povezanu s artritisom i drugim upalnim bolestima.

Čaj od kamilice

Pokazalo se da ovaj čaj može spriječiti upale u organizmu. Odličan je dodatak vašoj večernjoj rutini zbog brojnih zdravstvenih prednosti, koje mogu uključivati pomoć kod nesanice i olakšavanje probavnih tegoba.

Čaj od cimeta

Poznato je da cimet ima protuupalni, antioksidativni i antibakterijski učinak što ga čini odličnim dodatkom vašoj omiljenoj vrsti čaja, a može se i samostalno koristiti.

“Jedna od najpopularnijih prednosti cimeta je njegova sposobnost da s vremenom snizi razinu šećera u krvi“, kaže Ederer.

Izvor: hr.n1info.com

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!