Četiri prijateljice koje izrađuju pripravke od ljekobilja – Marina Šimunić: Kada se radi s ljubavlju, ne znate je li to posao ili uživanje.


 

Marina Šimunić (53) iz Fojnice, ekonomista, zaposlena u struci neko je ko se dodatno bavi izradom pripravaka od ljekobilja. Međutim, ona u ovom poslu nije sama. Četiri prijateljice udružile su se kako bi svijet učinile boljim mjestom. Za ono za šta ljekari nemaju odgovor, nerijetko imaju baš one.

-„Zajedno sa još tri prijateljice (Katicom, Lucijom i Sofijom) stvorile smo brend „Zdravlje i Tradicija“ i radimo pripravke od ljekobilja (kreme, meleme, sirupe, tinkture, džemove, likere, losione, ulja, ali i ručne radove, uglavnom pletenje i heklanje“ – rekla je Marina te pojasnila:

-„Prije skoro dvadeset godina dobila sam dijagnozu autoimune bolesti, bila na terapiji medikamentima (kortikosteroidi) koju sam jako teško podnosila. Nakon kraćeg vremena sam se skinula sa terapije na svoju odgovornost i krenula tražiti pomoć u prirodnim pripravcima. Posjećivala sam razne seminare, predavanja vezane za liječenje ljekobiljem i tako svoju bolest stavila pod kontrolu sve do danas bez ijednog medikamenta.

Sve vrijeme svoja iskustva sam dijelila sa drugima koji su imali slične probleme kao i ja, a onda sam počela sve što radim za sebe raditi i za druge ljude. Zavoljela sam sve to i polako se sve pretvorilo u posao koji obožavam kako zbog toga što mogu pomoći nekome, ali i zbog stalnog boravka u prirodi sakupljajući to ljeko bilje. Koristila sam preparate i od svojih prijateljica koji su mi jako pomagali i došle smo na ideju da krenemo zajedno, tako je nastalo „Zdravlje i Tradicija“. Danas imamo brojne zadovoljne korisnike doslovce po cijelom svijetu, koji nam se vraćaju.“


Iako je sve počelo sasvim spontano polako se pretvorilo u ozbiljan posao. Svoje proizvode izlažu svakog četvrta u hotelu „Reumal“ u Fojnici, a često su učesnice na sajmovima diljem BiH.

-„Trenutno sam registrovana kao OPG, a moja prijateljica Katica kao obrt, a u budućnosti možda registrujemo zajednički obrt“ – rekla je Marina čiji je životni moto: „Mir u duši i osmijeh na licu“ kao i „samo polako, sve to dođe na svoje mjesto, dogodit će se ono što treba.“

Mnogo im znači to što dobiju povratnu informaciju od onih kojima su njihovi proizvodi pomogli. Mnogo je zadovoljnih korisnika njihovih proizvoda koji ih nerijetko preporučuju prijateljima.
-„Zdravlje i Tradiciju najviše motivišu zadovoljni korisnici, koji nam dolaze, zovu nas, pišu nam, koji su uspješno uz pomoć naših pripravaka riješili svoje zdravstvene probleme i naravno vraćaju nam se ponovo, dovodeći nove korisnike kojima su prenijeli svoja iskustva“ – naglasila je Marina koja zajedno sa uigranim timom planira proširiti asortiman svojih pripravaka, poraditi na promotivnom materijalu te nastaviti sa usavršavanjem kvalitete svojih proizvoda.

-„Ponosna sam na puno toga u životu, ostavila sam duboki trag u sredinama gdje sam živjela i radila, a ono čemu težim jeste ostati zadovoljna i sretna osoba, a sve se drugo uz puno truda opet posloži.Što se tiče Zdravlja i Tradicije, najponosnije smo kada pomognemo djeci u nekim teškim trenucima, jer uvijek kada medicina nema odgovora roditelji se obraćaju za pomoć.

Najsretniji smo kada nam se jave da je uspješno riješen problem“ – ponosna je Marina čije proizvode možete pogledati na Facebook stranici Zdravlje I Tradicija.

Izvor: www.zeda.ba
 

Sadržaj koji vas još zanima:

Web radnja Zdravlje i Tradicija - dostava na kućnu adresu!

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!