Eko proizvodi gazdinstva Veselčić jedinstveni u BiH 

U naselju Špionica kod Srebernika, gospodin Nikola se na površini od jednog hektara već petnaest godina uspješno bavi uzgojem tikve buče. Te proizvodnjom domaćih tradicionalnih proizvoda od tikve. Svoje proizvode brendirao je pod logom “OPG Veselčić”.

Kako je gospodin Veselčić rekao, namjera mu je postati prepoznatljiv proizvođač tikvi i proizvoda od tikve za tržište Bosne i Hercegovine, pa i u regiji.

Da je ovaj  posao ozbiljan i odgovoran,govori činjenica da je od  obiteljskog poljoprivrednog gazdinstva napravio veliki uspjeh koji je moguć samo ako se vrijedno radi tokom cijele godine.

Bogata ponuda proizvoda od tikve
Nje lako postati jedinstveni u  nečemu a da ti posao krene u pozitivnom smjeru. Proizvodi gospodina Nikole su u skladu sa najboljim iskustvima u tradicionalnoj proizvodnji i bez upotrebe konzervanasa i aditiva. Tikve uzgaja prirodnim načinom i bez upotrebe mineralnih đubriva i pesticida. To daje poseban kvalitet ovim proizvodima, po kakvoći, boji, mirisu i okusu.


Tikve uzgaja na parceli od deset duluma
U bogatom proizvodnom asortimanu od tikve mogu se jednako naći i slatki i slani proizvodi. To su razne marmelade, sokovi, slatko od tikve, liker, ajvar te namaz od tikve kao i sjemenke.

Svoje proizvode obogatio je i okusima južnog voća, polenovog praha. Ukuse obogaćuju i orasi, te domaća paprika kao i bijeli luk. Sve ove komponente daju poseban okus tradicionalnim proizvodima od tikve.

Nikola je također u sastavni dio proizvodnje  uvrstio i liker od tikve. Pravljen je na bazi domaćeg tradicionalnog alkoholnog pića, rakije, ali i proizvod napravljen za dijabetičare. Tu je i namaz od tikve napravljen od pažljivo biranih sirovina. Da bi se obogatio ukus dodatno je u namaz stavio eko uzgojenu ljutu papričicu i bijeli luk, U tragovima se mogu naći začini koji daju savršen ukus ovom proizvodu.

S obzirom da proizvode prodaje uglavnom na sajmovima zdrave hrane u BiH i Hrvatskoj, veliku pažnju posjetilaca privukli su proizvodi gazdinstva Veselčić. Svoje je proizvode izlagao na brojnim domaćim i regionalnim sajmovima, naročito u susjednim zemljama, Hrvatskoj i Srbiji.

Planiram raditi proizvode od luffe i tikve sudovnjače.

Inače, Luffa je tikva koja vuče korijene iz Kine i Indije. Odlično se adaptirala na uslove našeg podneblja. Sadni materijal se može naći u našim poljoprivrednim apotekama, odakle nabavlja sve što je neophodno za poljoprivrednu proizvodnju.

U pitanju je tikva od koje se izrađuju četke, rukavice i pojasevi za masažu. A sve po modernim eko standardima. No gospodin Veselčić planira izraditi i sapune od ove tikve i uspješno ih uvrstiti u prodaju.

Izvor: www.agroportal.ba

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!