EU4Business: 10 miliona eura bespovratnih sredstava za podršku ekonomskom rastu i zapošljavanju u BiH


 

Projekat Europske unije EU4Business kreće sa objavom javnih Poziva za dostavljanje prijedloga projekata koji će podržati razvoj konkurentnosti i inovacija u izvozno orijentiranim sektorima, turizmu, poljoprivredi i poduzetništvu u BiH.

Ukupno 10 miliona eura bespovratnih sredstava  namijenjeno je mikro, malim i srednjim firmama za stvaranje novih radnih mjesta i jačanje ekonomskog rasta. Direktni korisnici su firme, farmeri i poduzetnici, sa posebnim osvrtom na mlade, žene i ugrožene grupe.

Nekoliko javnih Poziva za dostavljanje prijedloga projekata biće objavljeni jedan za drugim u nizu u 2019. godini. Tada će biti predstavljeni i uslovi za učešće u ovim pozivima.

Osim bespovratnih sredstava, projekt pruža podršku i razvoju kapaciteta relevantnih partnerskih institucija i korisnika projekata koje finansira EU.

EU4Business projekat vrijedan je 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, u razdoblju od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Okvirni plan za objavu javnih Poziva za dostavljanje prijedloga projekata unutar EU4Business projekta u BiH:

  • Za farmere/poljoprivrednike i zadruge koje se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom - januar 2018
  • Za lokalna partnerstva u razvoju poduzetništva - mart 2019
  • Za razvojna partnerstva u turizmu - mart 2019
  • Za kompanije koje se bave proizvodnjom hrane, procesuiranjem poljoprivrednih proizvoda i marketingom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda - april 2019
  • Za razvojna partnerstva u izvozno-orijentisanim sektorima - juni 2019
  • Za ruralni razvoj - oktobar 2019
  • Za firme u izvozno-orijentisanim sektorima - novembar 2019

Više informacija potražite na adresi www.eu4business.ba, gdje Vam preporučujemo da se registrujete kako biste mogli primati e-mailove sa obavještenjima o Pozivima za dostavljanje prijedloga projekata.

Izvor: www.europa.ba

 

 

 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!