Godinu dana uspešnog rada - PZ Eko Plod - Modriča


 

MODRIČA – Zahvaljujući sredstvima UNDP-a, i opštine Modriča pre godinu dana pušten je u rad proizvodno - preduzetnički centar „Jabučik“. Za godinu dana prerađeno oko 15 tona voća i povrća i plasirano na tržište. U toku je realizacija projekta „Jabučik 2“ koji podrazumeva širenje kooperantske mreže i proizvodnju prirodnih sokova. U „Jabučiku“ su trenutno zaposlena tri radnika i sedam sezonskih radnika.

Za godinu dana proizvedeno je 15 tona proizvoda koji su naišli na dobar prijem kod potrošača zbog niskih cena i visokog kvaliteta. Kako kažu u Jabučiku, svi proizvodi su stopostotno prirodni.

– Zadovoljni smo dosadašnjom preradom i plasmanom. Pojavili smo se na tržištu. Imali smo kiseli kupus, ajvar, sveže ceđeni sokovi, nadevi za pekarske proizvode, pekmez, džem. Vodimo računa na cene, a kvalitetom ćemo pridobiti potrošače. To je sve domaća proizvodnja. U našim proizvodima nema konzervansa, sve prirodni proizvodi koje ukuhavamo do željenog stanja proizvoda – pojasnila je Tatjana Stevanović, inžinjer tehnologije u Poslovno – preduzetničom centru „Jabučik“ Modriča.

Kooperantski ugovori

U okviru realizacije projekta „Jabučik 2“ počela je proizvodnja prirodnih sokova od voća i sklapanje kooperantskih ugovora sa poljoprivrednicima ovog kraja. Kroz te ugovore svima su zagarantovane dogovrene cene i plasman gotovih proizvoda.

RADICE I U DVE SMENE

– Prvi deo Jabučika je dobro odradio, sada ide Jabučik 2 i idemo dalje. Sadržimo liniju za proizvodnju hladno ceđenih sokova. Kao podrška, imamo i zasnivanje parcela jagodičastog voća. Stvorili smo mrežu od 15 kooperanata. Zasadili smo jagodu na pola hektra, a zasadićemo i malinu na jednom hektaru. Kao zadruga ćemo garantovati otkup i cena će biti kakva bude na tržištu. Imamo kapacitete da radimo u dve smene, pa ćemo zaposliti znatno više radnika – kaže Jovo Mišić, direktor Poljoprivredne zadruge „Eko – plod“ iz Modriče.

U poljoprivredno-preduzetničkom centru „Jabučik“ raspolažu sa savremnom hladnjačom kapaciteta oko 10 tona, sušarom za voće, povrće i lekovito bilje, te kompletnom linijom za preradu, doradu i pakovnje voća, povrća i njihovih prerađevina. Zbog toga, očekuju da će iz dana u dan sve veći broj kooperanata modričkog kraja svoje tržišne viškove voća i povrća plasirati preko ovog centra.

Izvor: glas-regije.com

 

 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!