Izbacili smo TV iz kuće, i onda nam se život otvorio: Bh. porodica posao u inostranstvu zamijenila za bosansko selo


 
Priča je objavljena u okviru projekta "Lokalna partnerstva za zapošljavanje".


Dok se značajan broj građana BiH odlučuje, zbog loše ekonomske situacije i nedostatka radnih mjesta, na promjenu prebivališta i odlazak u neku drugu zemlju u potrazi za poslom, postoje i porodice koje su odlučile da se nakon višegodišnjeg života u inostranstvu vrate u BiH, i žive od svog rada.


Jedna od njih je porodica Savić, koju čine Sonja i Miladin i njihove dvije ćerke, koji su uočili svoju priliku upravo u poljoprivredi i plodnoj Semberiji, te su dugogodišnji posao u inostranstvu, u štamparskoj radionici između četiri zida, zamijenili radom na otvorenom, u selu Zagoni u Bijeljini, rodnom mjestu Miladina.

 
Opisujući čime se sve bavi na selu i zbog čega se odlučio na ovaj korak Miladin navodi:
- Ovdje možemo da uzgajamo našu hranu, da je pratimo, da znamo šta jedemo, šta pijemo, sa čime se kupamo. Praktično, uspjeli smo da napravimo većinu naših proizvoda, od hrane i pića, preko kozmetike i hemije.


Porodica Savić, bavi se uzgojem jagoda, kao i preradom poljoprivrednih kultura, isključivo onih koje sami proizvedu, tako da se u njihovom domaćinstvu mogu pronaći razna ulja, kao npr. ulje lana, kokosovo ulje, ulje od uljane repice, zatim sok od aronije, sok od jagoda i mnogi slični 100% prirodni proizvodi. Za sve navedeno postoje zainteresovani kupci, uglavnom sugrađani, ali ne i obezbjeđen organizovan otkup robe, niti bilo kakva stručna ili finansijska podrška.

 

porodica-savic-bjeljina

 

I dok Miladin svakodnevo, zajedno sa suprugom i dvije maloljetne kćerke radi na imanju, ističe da je za poljoprivrednike bitno da stalno stiču nova znanja i budu informisani.


- Izbacili smo TV iz kuće i onda su nam se vidici otvorili. Kad čovjek nema blokiranu svijest, prave informacije same dolaze. Za čim traga, to dođe do njega - navodi Savić.


I upravo je do Miladina krajem prošle godine stigla, za njega, izuzetno značajna informacija o Javnom pozivu i Programu „Jačanje integralne poljoprivredne proizvodnje za smanjenje nezaposlenosti i supstituciju uvoza u prerađivačkoj industriji”.

 
Javni poziv je bio za fizička lica sa područja grada Bijeljina, za podršku u aktivnostima podizanja zasada i proizvodnje crvene paprike, s ciljem smanjenja nezaposlenosti te povećanja konkurentnosti lokalnih poljoprivrednih proizvođača. Poziv je objavljen  u okviru projekta "Lokalna partnerstva za zapošljavanje" koji finansira Europska unija sa četiri miliona eura, a provodi  Međunarodna organizacija rada.


I upravo je u ovom pozivu Miladin pronašao svoju šansu da sve ono što voli da radi i od čega ima određenu zaradu, može uz pruženu podršku organizovati na način da ima sigurnu zaradu na godišnjem nivou u određenom projektovanom iznosu.


Miladin se prijavljuje na Javni poziv, što ujedno predstavlja i prvu podršku dobijenu od njegovog povratka u zemlju. Kao korisnik programa, između ostalog, prošao je i obuku za plasteničku proizvodnju.


- Nismo bili u proizvodnji povrća, tako da mi je obuka baš koristila, praktično, sve što sam čuo i naučio o gajenju povrća sad mogu da primijenim. Mi smo prvi put u povrtlarstvu, zadovoljni smo, a očekivanja su standardna, kako je već i procjenjeno od organizatora projekta. Nadamo se da će, ukoliko vremenski uslovi budu pogodovali, tako i biti - navodi Miladin


Kako ništa ne bi bilo prepušteno slučaju, kroz projekat je obezbijeđen kvalitetan rasad crvene paprike, adekvatna sredstva zaštite od bolesti nasada, osiguranje nasada od nesreće, đubrivo, sufinansiran sistem za navodnjavanje, te podrška konsultanata poljoprivredne struke u svim fazama uzgoja crvene paprike.


Pored navedenog, možda i najvažnije, za sve korisnike programa obezbjeđen je i siguran plasman robe. Firma iz Bijeljine D.O.O. „Sava Semberija“ obavezala se da će otkupiti svu crvenu papriku koja bude proizvedena u okviru projekta po unaprijed dogovorenoj cijeni.


Dok crvena paprika na gazdinstvima korisnika programa uveliko napreduje, pored porodice Savić, još 42 poljoprivredna proizvođača hrabro su krenula na putovanje prelaska iz nekomercijalnog u komercijalno poljoprivredno gazdinstvo, vjerujući da se na ovaj način uz obezbijeđen siguran plasman poljoprivrednih proizvoda, dodatnih poticaja sa lokalnog nivoa, mogu stvoriti nova radna mjesta u poljoprivredi kao alternativa za radna mjesta u privredi.


Pored značajne materijalne podrške Europske unije kao donatora, kao izuzetno važno za realizaciju čitavog procesa pokazalo se zajedničko djelovanje i koordinacija aktivnosti od strane svih članova lokalnog partnerstva za zapošljavanje zaduženog za ovaj projekat, a koje čine udruženje Centri civilnih inicijativa (CCI), Grad Bijeljina, Zavod za zapošljavanje RS - filijala Bijeljina, “Sava Semberija d.o.o. Bijeljina“, te Ustanova za obrazovanje odraslih “Dositej” iz Bijeljine.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!