Jačanje imuniteta / Super napitak koji trebamo piti svaki dan


 

Bliži se period godine kada je jedno od osnovnih pitanja koje sebi postavljamo: kako ojačati imunološki sistem i uživati u zimskim radostima bez straha od prehlade i gripe te ostalih bolesti izazvanih virusima.

Tu važnu ulogu ima imunitet koji treba našu pomoć kako bi preživio ovo izazovno razdoblje.

Ono što često zaboravljamo, a može imati veliku ulogu u jačanju našeg organizma su kvalitetne supernamirnice i prirodni dodaci prehrani koji su dobri saborci u borbi protiv neželjenih tegoba.

Jedna od supernamirnica bez koje ove jeseni jednostavno ne možemo i koja nas oduševljava svojim nutrijentima je – cvekla.

Cvekla ima uistinu puno toga što se kod nje može zavoljeti, poput slatkastog okusa i prekrasne žarke boje, ali ona je i čudotvorna namirnica za naše zdravlje.

Ako je još niste zavoljeli, trebali biste znati da je cvekla sve popularnija kao supernamirnica. To znači da sadrži malo masnoća, puna je snažnih antioksidansa, bogata vitaminom C i pomaže u apsorpciji željeza.

Donosimo 7 glavnih razloga zašto je sok od cvekle potrebno piti svaki dan:

1. Jača vaš imunitet

Cvekla se stotinama godina koristi kao hrana i lijek. Njezin bogat izvor minerala i biljnih hemikalija pomaže tijelu da se odupre infekciji i stimuliše imunološki sistem poboljšavajući oksigenaciju tkiva i energiju svim tjelesnim stanicama. Također pomaže stabilizirati pH tijela (kiselinsko-alkalna ravnotežu), podržavajući zdrav imunitet stvaranjem zdravijeg okoliša.

2. Snižava krvni tlak

Jedna od blagodati soka od cvekle je ta da može pomoći u privremenom snižavanju visokog krvnog tlaka. Istražitelji su tu činjenicu pripisali prisutnosti nitrata u korijenu. Nitrati koji se javljaju u prirodi povećavaju dušikov oksid koji se nalazi u krvnim žilama i omogućuju protok više kisika u vaš mozak, srce i mišiće, a time i snižavanje visokog krvnog tlaka.

3. Čini vašu kožu blistavom

Ako ste zdravi iznutra, to se odražava izvana. Sok od cvekle izvrsno pročišćava krv, što je ključno u održavanju vaše kože blistavom i zdravom. Cvekla je također bogata vitaminom C koji pomaže u uklanjanju mrlja i ujednačava tonus vaše kože, dok joj daje prirodni sjaj.

4. Prirodna detoksikacija

Cvekla je jedinstveni izvor betalaina - vrste fitonutrijenta. Poznato je da ovi spojevi pružaju snažna antioksidativna, protuupalna i detoksikacijska svojstva. Cvekla je već dugo poznata kao hrana koja štiti jetru. Izvrsno je sredstvo za čišćenje jetre i pomaže u ispiranju svih toksina. Uz pomoć spojeva poput metionina i glicina, sprečava stvaranje masnih kiselina i stimulira stanice jetre.

5. Daje nam energiju i izdržljivost

Sok od cvekle pomaže u otvaranju krvnih žila i tako povećava protok kisika kroz vaše tijelo čineći se osjećati energičnije i aktivnije. Vjerojatno je zato najbolje da rano jutro bude za probuđenje pospanih organa. Često se promovira kao izvrsno piće za vježbanje i dobro za sportaše jer povećava protok kisika u mišiće pripremajući ih za stres pred nama.

6. Dobra je za probavu

Sok od cvekle u svojoj pulpi pun je vlakana koja pomažu u regulaciji vaših probavnih procesa i ublažavaju zatvor. Cvekla je također bogata betainom, sredstvom za koje se smatra da je korisno za dobro probavno zdravlje. Kaže se da betain povećava nivo želučane kiseline, kako bi poboljšao probavu. Čaša soka od cvekle također je izvrstan kućni lijek za uznemireni želudac.

7. Smanjuje glukozu u krvi

Iako je bogata šećerom, cvekla zapravo pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da to ispijanje soka od cvekle ne dovodi do visoke koncentracije glukoze u krvi. To jednostavno znači da se prirodni šećeri u cikli vrlo sporo oslobađaju u tijelu i tako sprječavaju nagle skokove. U obliku soka, cvekla zapravo može pomoći dijabetičarima.

Izvor: www.radiosarajevo.ba

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!