Japanska jabuka


Japanska jabuka je vrsta jabuke koja potiče iz Japana i ima ovalni oblik sa svetlozelenom ili žutom kožom. Ove jabuke su često veće od običnih jabuka i imaju mekano, sočno i slatko meso sa laganim, delikatnim ukusom. 

Japanske jabuke se mogu koristiti u raznim kulinarskim preparatima, kao što su pečene, u kolačima, kompotima i sokovima. One su također popularne kao zdrava i ukusna grickalica.

Uzgoj japanske jabuke

Japanske jabuke se uzgajaju na isti način kao i druge vrste jabuka. Da bi se uzgojile uspješno, potrebno je da se obezbjede odgovarajući uslovi, kao što su dobro drenirano tlo, dovoljno svjetlosti i vode, kao i da se izabere odgovarajuća sorta koja će se dobro prilagoditi lokalnom klimatu.

Kada se odlučite da uzgajate japanske jabuke, potrebno je da izaberete pravo mesto za sadnju. Mesto za sadnju treba da bude dobro drenirano i da ima dovoljno svjetlosti, ali treba da bude zaštićeno od vjetrova. Tlo treba da bude plodno i bogato hranljivim materijama. Ako je tlo kiselo, treba da se dodaje limunska kiselina da bi se smanjio pH.

Nakon što je izabrano pravo mjesto za sadnju, potrebno je da se pripremi tlo. To se može učiniti tako što se tlo olabavi i rastvori kompost ili drugi organski materijal. Zatim se sadnice japanske jabuke stave u tlo i dobro zaliju.
Japanske jabuke se obično uzgajaju iz sadnica, a to se može učiniti tako što se sadnice izdube u malim posudama sa zemljom i ostave da rastu u toploj i svetloj prostoriji dok ne dobiju dovoljno snage da se presadju u tlo.

Da bi se uzgojile uspješno, japanske jabuke treba redovno zalivati i hraniti, kao i sistematski orezivati da bi se oblikovale grane i formirali plodovi. Pored toga, potrebno je da se vodi računa o bolestima i štetočinama koje mogu da oštete biljke. Ako se pridržavate ovih saveta, verovatno ćete uspeti da uzgajate zdrave i plodne japanske jabuke.

Japanska jabuka zdravlje

Japanske jabuke su zdrave i ukusne grickalice koje su bogate vitaminima, mineralima i drugim hranljivim materijama. Ove jabuke sadrže visok nivo vitamina C, što pomaže u jačanju imunog sistema i sprečavanju prehlade i gripa. One takođe sadrže velike količine antioksidanasa, koji pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija i smanjenju rizika od različitih bolesti, uključujući i neke vrste raka.
Japanske jabuke također sadrže velike količine vlakana, što pomaže u regulisanju creva i sprečavanju zatvora. Ovo voće također sadrži folnu kiselinu, koja je važna za zdravlje nervnog sistema i formiranje crvenih krvnih zrnaca.
Pored toga, japanske jabuke su bogate kalijumom, koji pomaže u održavanju zdravlja srca i krvnog pritiska. One također sadrže malo kalorija, što ih čini idealnim za one koji paze na svoju liniju.
Ukupno, japanske jabuke su zdrava i ukusna grickalica koja može da pruži mnogo koristi za zdravlje. Preporučuje se da se japanske jabuke konzumiraju svježe i u sirovom stanju, kako bi se maksimalno iskoristile sve njihove nutritivne vrednosti.

Nutritivne vrijednosti japanske jabuke

Japanske jabuke su bogate vitaminima, mineralima i drugim hranljivim materijama. Ovo voće sadrži visok nivo vitamina C, što pomaže u jačanju imunog sistema i sprečavanju prehlade i gripa. One također sadrže velike količine antioksidanasa, koji pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija i smanjenju rizika od različitih bolesti, uključujući i neke vrste raka.

Japanske jabuke takođe sadrže velike količine vlakana, što pomaže u regulisanju crijeva i sprečavanju zatvora. Ovo voće također sadrži folnu kiselinu, koja je važna za zdravlje nervnog sistema i formiranje crvenih krvnih zrnaca.

Pored toga, japanske jabuke su bogate kalijumom, koji pomaže u održavanju zdravlja srca i krvnog pritiska. One takođe sadrže malo kalorija, što ih čini idealnim za one koji paze na svoju liniju.

U 100 g sveže japanske jabuke može se naći oko:

66 kcal energije
1,5 g proteina
15,9 g ugljiko hidrata
0,5 g masti
2 g vlakana
8 mg kalcijuma
0,1 mg željeza
0,3 mg natrijuma
0,4 mg cinka
9 mg magnezijuma
214 mg kalijuma
1 mg bakra
Ovi podaci se mogu razlikovati u zavisnosti od vrste japanske jabuke i uslova uzgoja. Preporučuje se da se posavjetujete sa nutricionistom ili da se pročita deklaracija na etiketi proizvoda kako bi se dobile tačne informacije o nutritivnim vrijednostima japanskih jabuka.

Japanska jabuka kao lijek

Japanske jabuke se smatraju zdravim i ukusnim voćem koje sadrži mnoge hranljive materije koje mogu da pruže mnogo koristi za zdravlje. Međutim, treba napomenuti da japanske jabuke nisu lijek i ne mogu da zamjene medicinsku terapiju ili da se koriste kao zamjena za medicinske preporuke.

Iako japanske jabuke mogu da pruže mnoge koristi za zdravlje, važno je da se pridržavate zdrave i uravnotežene ishrane i da se posavjetujete sa ljekarom ili nutricionistom ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema ili ako se osjećate loše.

Ukoliko želite da koristite japanske jabuke kao dodatak ishrani i da se koriste njihove nutritivne vrijednosti, preporučuje se da ih konzumirate svježe i u sirovom stanju, kako bi se maksimalno iskoristile sve njihove hranljive vrednosti.

Cijena japanskih jabuka

Cijena japanskih jabuka varira u zavisnosti od mnogih faktora, kao što su sezona, regija i lokalni tržišni uslovi. U nekim zemljama, japanske jabuke mogu biti skuplje od običnih jabuka, jer su manje dostupne i zahtevaju više rada za uzgoj i transport.
Međutim, cijena japanskih jabuka može da se razlikuje i u zavisnosti od kvaliteta i vrste. Nekoliko vrsta japanskih jabuka koje se mogu naći na tržištu su Aoshima, Hyakume, Izu, Koshu i Nijisseiki. One se razlikuju po veličini, obliku, boji i ukusu, a cijena se može razlikovati u zavisnosti od ovih karakteristika.

Da bi se saznala tačna cijena japanskih jabuka u vašem okruženju, preporučuje se da se posavjetujete sa lokalnim prodavcima voća ili da se potraže informacije na internetu. Cijena japanskih jabuka može da se razlikuje i u zavisnosti od toga gde se kupuju, pa je dobro da se porede cijene u različitim prodavnicama ili tržnicama.

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!