Kako ojačati imunitet


 

Kako ojačati imunitet i zašto je to važno

Kao što znamo u zdravom tijelu zdrav je i duh. To je jedna od najvećih istina i najvažnija spoznaja koju moramo slijediti ako želimo voditi kvalitetan i zdrav život. Nema šanse da se psihički osjećate dobro ako vas nešto boli ili imate neki zdravstveni problem. Naše tijelo je zaista kompliciran sustav. Ali mogli bismo reći savršen i jako otporan na sve vanjske utjecaje. Kada je u pitanju zdravlje, u teoriji bi nas naš imunitet trebao štititi od svih nametnika, virusa, bakterija i sl.

U principu to i funkcionira, ali kako se naš životni stil mijenja i sve manje pazimo na to što jedemo, kada i koliko spavamo i kolikom se izlažemo stresu kao logična posljedica tomu javlja se slabljenje imuniteta. Prvo treba znati kako prevenirati pad imuniteta a potom i kako ojačati imunitet. Imunitet je najvažniji kako bi ostali zdravi, pa će vam informacije o tome kako ojačati imunitet pomoći u očuvanju zdravlja i imuniteta.

Kako ojačati imunitet prirodnim putem

Ojačati imunitet važno je svima, a posebno ugroženijim skupinama, djeci i ljudima starije životne dobi. Kako ojačati imunitet pitanje je koje je uvijek zanimalo i bilo u interesu svima koji žele kvalitetan život. Pa kako ojačati imunitet na prirodan način. Prvo treba izbjegavati sve ono što šteti imunitetu. Loša prehrana, premalo kvalitetnog sna, stres, cigarete i alkohol svakako su stvari koje treba izbjegavati ako želite sačuvati svoj imunitet. Briga o vlastitoj higijeni jedan je od glavnih zaštitnika imuniteta, a njegovom jačanju doprinijeti će i redovita tjelovježba. Kako je ljudskom tijelu hrana jedan od glavnih izvora potrebnih nutrijenata, vitamina, željeza itd. samim time postaje važno i što i koliko jedete.

Veoma je važno jesti raznovrsnu hranu, naravno prirodne namirnice. Za vaš imunitet posebno je pogodna hrana bogata c i d vitaminima, cinkom i omega-3 masnim kiselinama. Čak će i tamna čokolada jako dobro utjecati na snagu vašeg imuniteta, pa će ljubitelji te čokolade spojiti ugodno sa korisnim. Riba, voće, posebno agrumi bogati vitaminom c i kupus samo su neke od namirnica koje moraju dominirati na vašem jelovniku ako želite ojačati imunitet.

Kako ojačati imunitet suplementima i tjelovježbom

Treba reći kako će vam odlazak u saunu i tuširanje naizmjenično toplom pa hladnom vodom pomoći u jačanju i zaštiti imuniteta. Ipak po istom principu vaše će imunitet zaštititi tjelovježba. Tjelovježba će imati i jači efekt i učinak na to kako ojačati imunitet. Dakle ako želite znati kako ojačati imunitet, važno je odabrati omiljenu tjelovježbu i krenuti sa vježbanjem. Veza između tjelovježbe i imuniteta je cirkulacija. Dakle kada obavljate pojačanu tjelesnu aktivnost vaš krvotok bolje radi i postepeno poboljšavate cirkulaciju. Dobra cirkulacija važna je kako bi limfociti u većem broju stizali do sluznica, što rezultira povećanoj proizvodnji antitijela.

Ta antitijela odbijaju viruse i odmah na ulazu u tijelo ne dopuštaju virusima ulazak u krvotok. Dakle što više vježbate i što se više znojite, virusi će teže pristupiti i prodrijeti dublje u vaše tijelo. Imunitet možete ojačati i dodavanjem suplemenata uz vaše obroke. Postoje razne varijante vitamina, željeza, cinka, omega-3 masnih kiselina koje možete oralno unositi u tijelo i tako jačati imunitet.

Izvor: www.arz.hr

 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!