Kroz IFAD VII do novih radnih mjesta u poljoprivredi


 

Danas je u Bihaću u organizaciji Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva održana prezentacija Programa razvoja ruralne konkurentnosti – IFAD VII. Cilj projekta je jačanje malih poljoprivrednih proizvođača, a posebna pažnja će biti posvećena ženama i mladima koji žele ostati na selu i koji u poljoprivredi vide šansu za zaposlenje.

„Problem odlaska mladih sa sela jeste veliki izazov s kojim se suočavamo, a ovaj i slični projekti imaju zadatak da zaustave negativni trend. Mislim da je selo naš veliki potencijal koji, nažalost, ostaje neiskoritšten. Postoje velike mogućnosti zapošljavanja u poljoprivredi i to, prema procjenama urađenim za potrebe ovog konkretno projekta, u ovom sektoru možemo otvoriti u narednom periodu preko tri hiljade novih radnih mjesta“, rekao je tokom prezentacije federalni ministar Šemsudin Dedić.

Kako je naglašeno, kroz projekat nastojat će se poboljšati uslove života malih proizvođača, pojačati njihovu organizaciju i sposobnosti da pronađu svoje mjesto na tržištu, te, u konačnici, omogućiti im proširenje poslovanja. Važno je i da IFAD VII pruža mogućnosti da se otklone neki strukturni problemi s kojima se suočava proizvodnja, na primjer, jagodičastog voća, kornišona i plastenička proizvodnja a to je organizacija otkupa, prerade i plasmana proizvoda.

Ministar Dedić posebno je istaknuo ulogu saradnje i partnerstva sa nižim nivoima vlasti. „Jako je bitno da se u realizaciju ovog projekta uključe lokalne zajednice. Ja sam još prošle godine signalizirao da se samo sedam od 27 općina obuhvaćenih projektom IFAD VI prijavilo za bespovratna sredstva. Moramo dakle raditi na tome da animiramo lokalne vlasti jer upravo one, kao najbliže građanima, najbolje znaju kakve su potrebe poljoprivrednika na terenu“, kazao je.

Program razvoja ruralne konkurentnosti bit će u narednom periodu prezentovan u svim kantonima a njegova ukupna vrijednost iznosi skoro 20 miliona eura.

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!