Kroz USAID/Sweden FARMA II projekt otvoreno preko 300 radnih mjesta


 

USAID/Sweden FARMA II projekt je treća generacija projekata USAID-a i Vlade Švedske usmjerenih na razvoj poljoprivrednog sektora u BiH, koji je kroz svoj program bespovratnih finansijskih sredstava, dodijelio više od 5 milona KM i rezultira stvaranjem preko 300 stalnih radnih mjesta.

Prema informacijama koje je Akta.ba dobila od USAID/Sweden FARMA II projekta, od jula 2016. godine, FARMA II objavila je sedam javnih poziva za dodjelu bespovratnih novčanih sredstava u iznosu od oko 5.800,000 KM.

Sredstva su dodjeljena u pet sektora, od toga 42 granta dodjeljena su u sektoru voće i povrće, 15 grantova u sektoru mljekarstvo, 18 grantova u pčelarstvu, 11 grantova u peradarskom sektoru i 19 grantova u sektoru medicinskih i aromatičnih biljaka.

RAZVOJ I ZAPOŠLJAVANJE

Kao rezultat dosadašnjeg rada, potpisano je 106 pojedinačnih sporazuma o dodjeli sredstava. Prosječna vrijednost FARMA II udjela u pojedinačnim grantovima je tek nešto preko 50.000 KM.

Jedan od grantova koji je dodjeljen u sektoru mljekarstva pripao je i Poljoprivrednoj školi Banja Luka, za nabavku opreme za procesiranje mlijeka.

Dodijeljena sredstva će doprinjeti uspostavljanjem funkcionalnog i modernog Centra za praktičnu obuku o procesiranju mlijeka i proizvodnji proizvoda dodatne vrijednosti, u okviru kojeg će, svake godine, najmanje 192 učenika, 40 studenata i 12 farmera, dobiti praktičnu obuku.

Uz to, Popljoprivredna škola Banja Luka će zahvaljujući ovom grantu biti u mogućnosti obogatiti svoj nastavni plan i program modulom obrazovanja za odrasle, pružiti praktičnu obuku svojim učenicima, i tako poboljšati njihov položaj na tržištu rada.

U sektoru voća, grant sredstva su dodjeljena i firmi Plant Tuzla za nabavku visokih tunela za uzgoj jagoda u zaštićenoj sredini.  

Sredstva korištena za nabavku visokih tunela za uzgoj jagoda i krastavaca će značiti uvođenje novih tehnologija u proizvodnju ovih kultura, i stalnu obuku najmanje 10 novo zaposlenih i 20 malih farmera.

Usvajanje novih tehnologija će značiti ne samo produženje sezone uzgoja ovih kultura, nego i primjenu takve proizvodnje u drugim krajevima BiH.

Jedan od grantova za sektor medicinskog i aromatičnog bilja dobila je firma Anđelić d.o.o., iz Trebinja za nabavku mehanizacije i plastenika.

Grant je dodijeljen za nabavku novih mašina i plastenika, što je rezultiralo diverisfikacijom proizvodnje medicinskih i aromatičnih biljaka, i povećanom broj stalno, ali i povremeno zaposlenih.

Pored toga, u narednom periodu osigurat će stalnu obuku za druge farmere sa ovog područja na teme dobrih poljoprivrednih praksi i organske proizvodnje, implementiranjem organskog standard i HACCP.

GRANTOVI PRIVLAČE NOVE INVESTICIJE

Ukupna vrijednost svih do sada dodijeljenih bespovratnih novčanih sredstava u okviru FARMA II projekta je približno 5.4 miliona KM.

Ono što je značajno kroz ovaj projekat jeste da su se investicije dalje širile i šire, pa su tako već dodjeljeni grantovi privukli dodatnih 8 miliona KM privatnih investicija.

"Očekuje se da će se, zahvaljujući ovim investicijama, otvoriti 300 novih radnih mjesta, od kojih će jednu trećinu zauzimati žene. Uz to, očekujemo i otvaranje preko 600 povremenih radnih mjesta, a dvije trećine njih će biti žene", kazali su iz USAID/Sweden FARMA II.

Implementacija novih investicija je započela tokom 2017. godine, i kako kažu njihova ubrzana provedba očekuje se tokom prvih šest mjeseci 2018. godine.

"Projekti traju od jedne do tri godine, u zavisnosti od njihove vrste i složenosti. Sljedom toga, puni uticaj i koristi ovih projekata će se pokazati vremenom. Preostala sredstva u fondu za dodjelu bespovratnih novčanih sredstava će vjerovatno biti iskorištena za stimuliranje tržišta u okviru savjetodavnog sektora i pružanja podrške novim poslovnim prilikama i tehničkim inovacijama u sektoru", kažu iz USAID/Sweden FARMA II.

Ove aktivnosti će biti praćene brojnim aktivnostima tehničke podrške, koje će biti usmjerene na osiguravanje dugotrajnog, održivog razvoja i rasta bh. poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Fond za grantove FARMA II se namjenski koristi za promociju poboljšanja konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora, prodaje i izvoza proizvoda.

Ovo se postiže pružanjem podrške aktivnostima koje daju dodatnu vrijednost proizvodima, doprinose standardima kvaliteta, dosljednosti, povećanju ukupnih proizvedenih količina i promociji pristupa novim tržištima.

I.M.

Izvor: www.akta.ba

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!