Lubenica voće ili povrće


Lubenica je jednogodišnja biljka roda Lubenica iz porodice bundeva. Pripada dinjama i tikvama. Botanički gledano, plod je lubenice bobičasto voće. Međutim, zbog odstupanja između karakteristika voća i standardnog opisa i fotografije bobica (preuska kore), lubenice se nazivaju bundevom ili "lažnom" bobičasto voće.

Voće se u obliku, veličini i boji međusobno razlikuje ovisno o sorti. Bundeva je sferna, ovalna ili spljoštena... Teži od 2 do 25 kg. Boja tvrde kore najčešće je zelena s tamnijim prugama ili mrljama. Površina je u većini slučajeva glatka. Između kore i sočne pulpe nalazi se bijeli sloj debljine nekoliko milimetara do 5 cm, a pulpa lubenice je crvene, ružičaste ili maline u boji, sočna, slatka i aromatična. Sjemenke u obliku sjemena, veličine od 5 do 14 mm, su ravne, oštrice, tamno smeđe ili bijele boje, smještene u pulpi. Zahvaljujući selekciji, dobiven je veliki broj sorti i hibrida lubenice. 

Lubenica je bobica, voće ili povrće

Prilično je teško reći na što se lubenica odnosi. Neki botaničari to pripisuju bundevi, poput plodova dinje, krastavca ili bundeve; drugi na bobice. Ima i opće i izvrsne karakteristike imenovane vrste. Jedno je sigurno, lubenica nije plod, jer ne raste na drveću, već se širi po zemlji. Znate li? Najveća lubenica u povijesti uzgajana je u SAD-u (2013) i imala je težinu od 159 kg. Pristalice bundeve ukazuju na sličnosti u izgledu - međutim, za razliku od bundeve, lubenica nema prazninu iznutra, a sjemenke se nalaze po cijeloj pulpi. Iako ovo voće ima mnogo toga zajedničkog s bobicom, postoje i karakteristične karakteristike: ima čvrstu koru lignificiranih stanica, koju ne možemo jesti.

Zbog toga se lubenica smatra lažnom bobicom. Dakle, nije sasvim tačno reći da je to najveća bobica na svijetu.

Njihovi plodovi po težini mogu biti od 10 g do 125 kg. Boja voćne kore može biti ne samo tamnozelena ili prugasta, već i crna, bijela, žuta, pjegava ili s mramornim uzorkom. Pulpa je također bijela, žuta ili krem narančasta. Postoje i jedinstvene sorte lubenica. Na primjer, sorta Densuke ima duboku crnu boju bez ijedne pruge, uzgaja se samo na japanskom otoku Hokkaido.

Ljekovita svojstva lubenice

Lubenica nije samo ukusno, nego i zdravo voće. Lubenica sadrži aktivne tvari koje ublažavaju upalna stanja, te antioksidanse koji nas štite od slobodnih radikala.
Odličan je diuretik jer stimulira rad bubrega. Povećava stvaranje urina što pogoduje izbacivanju toksina iz organizma. Za osobe sa slabim libidom, lubenica je savršeno voće. Naime, lubenica sadrži fitokemikaliju citrulin koja ima svojstvo opuštanja krvnih žila čime utječe na libido. U 120 grama lubenice nalazi se čak 150 miligrama citrulina.

Također, lubenica je bogat izvor nutrijenata važnih za zdravlje srca kao što su vitamini A, C i B6. Sadrži kalij i magnezij, dva minerala koji su poznati po tome što pomažu regulirati krvni tlak. Lubenica je odličan izvor vitamina B1 – vitamina koji sudjeluje u proizvodnji energije.
Koštice lubenice nisu štetne - upravo suprotno. Bogat su izvor magnezija, fosfora, kalija i drugih minerala. U azijskoj medicini koštice lubenice se koriste za čišćenje bubrega i u druge medicinske svrhe.

Zanimljivosti
- Senat Oklahome je 17. travnja 2007. proglasio lubenicu službenim državnim voćem, uz neke dvojbe je li lubenica uopće voće.
 - U Kini se koštice lubenice prže i poslužuju kao grickalice.
 - Svaki dio lubenice je jestiv, čak i njegova kora.
-  Usprkos općeprihvaćenom mišljenju, ne morate držati lubenicu u hladnjaku da biste sačuvali njezin okus, boju i aromu.
-  Ipak ako ste lubenicu već prerezali, najbolje je staviti je u hladnjak i što prije pojesti.

Južna Afrika smatra se rodnim mjestom lubenice. Znanstvenici vjeruju da je njegov predak Citrullus ecirrhosus (dinje Tsamma), koji raste u pustinji Kalahari i još uvijek služi kao izvor vode Bušmanima. Ovi mali divlji plodovi imaju gorko meso. Lubenice su uzgajane prije 4 tisuće godina u sjevernoj Africi, u dolini Nila. S vremenom - na Mediteranu, Bliskom Istoku, Indiji i Kini. U 20. stoljeću prije Krista u drevnom Egiptu plodovi su bili smješteni u grobnicama faraona, vjerujući da će biti izvor hrane u zagrobnom životu. Sjeme je pronađeno u grobnici Tutankamona. Lubenica je prikazana na zidovima grobnica i često se spominjala u drevnim medicinskim receptima.

Lubenice su dovedene u srednjovjekovnu Europu u doba križarskih ratova. Na teritoriju moderne Rusije voće je počelo uzgajati u 13-14 stoljeću. Sada se lubenice uzgajaju u Kini, zemljama Amerike, Japanu, Turskoj, Iranu, Egiptu, Rusiji, Uzbekistanu i Ukrajini

Plod ima brojna pozitivna svojstva: pomaže ukloniti toksine i toksine iz tijela; pojačava crijevnu peristaltiku; ublažava oticanje; bez iritacije mokraćovoda uklanja pijesak i sitno kamenje iz bubrega; sprječava razvoj gihta, artritisa, ateroskleroze i nekih kardiovaskularnih bolesti. Ima protuupalni, choleretic i tonik učinak na ljudsko tijelo, normalizira metaboličke procese.
Primjena lubenice
Ova lažna bobica ima široku primjenu. Čovjek već dugo koristi svoja korisna svojstva u raznim poljima svoje djelatnosti.

Lubenica u narodnoj medicini

U narodnoj medicini pulpa se koristi za intoksikaciju tijela, jer pomaže ubrzati metabolizam. Za uklanjanje edema koristi se korica: od nje se priprema dekocija ili koristi pročišćena sirova kora. Za borbu protiv helminta koriste se sjemenke na temelju kojih se priprema posebna dekocija. Također, kaša i med pripremljeni od nje doprinose povećanju ukupne otpornosti tijela i mogu usporiti rast stanica raka.


U kozmetologiji
Lubenica je također popularna u kozmetologiji - djeluje kao pomoćnik u borbi protiv opuštene kože i sitnih bora, pomaže vlažiti i osvježiti kožu. Koristi i svježi sok i smrznuti. U borbi protiv crvenila i sadržaja masti djelotvoran je tonik koji se temelji na lažnom bobicama: nanosi se prije kreme, jer tonik otvara pore i pomaže kremi da bolje prodire u kožu. Sok se koristi i u njezi kose - na njegovoj osnovi priprema se maska koja njeguje kosu i daje joj sjaj.

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!