Mandarine zdravlje


Pored toga što su ukusne i predstavljaju glavno jesensko voće, mandarine nude višestruke zdravstvene koristi jer smanjuju rizik od raka, povoljno djeluju na holesterol, potiču mršavljenje, bogate su vitaminima C i A. Najznačajnije fitokemikalije koje sadrže mandarine su flavonoidi i terpene

Mandarina je član porodice agruma, te sadrži brojne hemijske tvari koje pomažu u obrani od bolesti. Najznačajnije fitokemikalije koje sadrže mandarine su flavonoidi i terpeni. Važni vitamini koje sadrži mandarina su vitamin C i vitamin A.

Mandarine su porijeklom iz Kine, no trenutno se uzgajaju u mnogim dijelovima svijeta zahvaljujući prijatnom okusu i brojnim korisnim učincima na zdravlje.

LJEKOVITA SVOJSTVA MANDARINE

Dobar su izvor vitamina C – mandarine mogu dati i do 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. Vitamin C je višestruko koristan, posebno u borbi sa slobodnim radikalima. Tako, između ostalog, mandarine jačaju i imunitet.
Mandarine utječu i na holesterol – mogu sniziti nivo lošeg (LDL) holesterola i to boreći se protiv slobodnih radikala koji oksidiraju holesterol pa se on lako nakuplja na zidovima arterija. Nakuplja li se holesterol, krv se usporeno kreće u suženim arterijama što može povećati rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara, bolesti srca te oboljenja jetre.

Mandarine obiluju vlaknima, a imaju vrlo malo kalorija. Držat će vas sitima, a pritom neće debljati. Mandarina je i dobar izvor kalija, koji snižava krvni pritisak, uravnotežuje ritam srca...

Mandarine pripadaju skupini citrusa, kao i narandže i klementine, a potječu iz jugoistočne Azije te se na našim područjima uzgajaju tek od 19. stoljeća.
Jesen je teško zamisliti bez ovoga voća, a zbog njenih koristi trebali bismo je svakako konzumirati. Odličan je izvor vitamina C, koji je važan za imunitet tijela i borbu protiv sezonskih bolesti, čije simptome ublažava i ubrzava oporavak. Ako ih jedete svakodnevno, velika je vjerovatnoća da ćete izgubiti i koji kilogram viška.
Mandarine obiluju vlaknima, a imaju vrlo malo kalorija. Držat će vas sitima, a pritom neće debljati. Mandarina je i dobar izvor kalija, koji snižava krvni pritisak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Mandarina za kožu, kosu i zdravlje
1. Jačaju imunitet
S obzirom da dozrijevaju u hladnije vrijeme, kada počinje šmrcanje, kašljanje i drugo “sezonsko” oboljevanje, mandarine su idealne za jačanje imuniteta.
Bogate su vitaminom C, moćnim prirodnim antioksidansom koji je koristan za sintezu kolagena, zacjeljivanje rana, antivirusno djelovanje protiv raka, te sprječavanje neurodegenerativnih bolesti, artritisa i groznice.
Poznato je da spriječava stvaranje slobodnih radikala koji uzrokuju nepotrebne reakcije oskidacije koje nisu korisne za tijelo.
 
2. Ograničava apsorpciju holesterola
Koža mandarine sadrži hranjive spojeve koji učinkovito snižavaju “loš kolesterol“.
Mandarina se sastoji od vlakana poput pektina i hemiceluloze koji ograničavaju apsorpciju kolesterola u crijevima što smanjuje rizik od pretilosti.
 
3. Poboljšava probavu i sprječava kronične bolesti
Bijela ovojnica mandarine je puna vlakana koji ubrzavaju probavu koja je dobra za cjelokupno djelovanje tijela.
Velika količina vlakana također pogoduje radu crijeva u organizmu, zbog čega ih mnogi stručnjaci preporučuju.
Nadalje, uz pravilnu konzumaciju mandarina i drugih sorti naranče može spriječiti niz kroničnih bolesti poput raka i bolesti srca. 
 
4. Pomažu gubitku kilograma
S obzirom da imaju vrlo malo kalorija, mandarine se iznimno preporučuju za gubitak kilograma. Osim toga, ubrzavaju metabolizam, pomažu u topljenju masnih naslaga i uravnotežuju razinu šećera u krvi.
Eterično ulje mandarine pomaže očistiti tijelo od viška mokraćne kiseline, viška soli, onečišćujućih tvari i vode kroz sustav izlučivanja.


 
5. Umirujuća je
Eterično ulje mandarine pomaže u prevladavanju upale i smanjuje hiperaktivnost u cirkulacijskim, probavnim, živčanim i ekskretornim sustavima.
Ono pomaže smanjiti upalu i pomaže u ublažavanju groznice, aksioznosti, stresa i depresije. Također je djelotvorno sredstvo protiv nesanice.
 
6. Okrepljujuća je
Tonik pomaže jačanju i toniranju tjelesnih funkcija. Eterično ulje mandarine je učinkovit tonik koji stimulira metaboličku aktivnost, potiče probavu i apsorpciju hranjivih tvari.
Ovo ulje poboljšava imunitet, regulira izlučivanje endokrinog sustava i potiče zdravlje živčanog sustava. Također pomaže u borbi protiv infekcija.
 
7. Dobra je za srce
Mandarina sadrži puno kalija, snižava krvni tlak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Nadalje, sprječava nakupljanje kolesterola na stijenkama arterije.

Čaj od mandarinine kore

Otkrivamo vam koja su to ljekovita svojstva čaja koji se radi od kore mandarine. Kad je u pitanju liječenje gripa i prehlade tokom zimskih mjeseci mandarine su voće koje se najviše koristi u tim situacijama zbog velikih količina vitamina C koje posjeduje.

Pored samog, slasnog ploda, ljekovita svojstva posjeduje i kora mandarine posebno ako se od nje pripremi čaj.
Istraživanja su pokazala da kora mandarine posjeduje svojstva koja snižavaju kolesterol, a čaj od sušene kore mandarine se preporučuje za mnoga stanja od loše probave do raka.

U narodnoj kineskoj medicini i kulinarstvu kora mandarine je poprilično zastupljena, a vjeruje se da poboljšava probavu, olakšava jutarnje mučnine trudnicama kao i mučnine uzrokovane putovanjem. Navodi se da kora mandarine potpomaže pri balansu šećera u krvi, detoksifikaciji jetre, otpuštanju od stresa te liječenju gripa i prehlade.


Kako sušiti koru mandarine?

– Osušite kore agruma u pećnici na laganoj temperaturi, a prije toga im odvojite gorak dio (onaj bijele boje iznutra) koliko možete pa ih narežite na trakice ili kockice.
Jednostavno ogulite mandarine, sačuvajte koru i spremite u teglice sa hermetičkim poklopcem. Čuvajte ih na hladnom i mračnom mjestu i nekoliko mjeseci.

Priprema čaja od kore mandarine:

Da biste napravili čaj jednostavno stavite nekoliko korica u šalicu, zalijte vrelom vodom, pokrijte i ostavite da stoji nekoliko minuta. Sušene kore mandarine možete mješati i s drugim čajevima, a najbolje se slaže s crnim čajem. Ova kombinacija crnog čaja i korice citrusa, prema nekim istraživanjima, snižava rizik od nastanka raka kože za 70 %, dok sam čaj od mandarina snižava rizik za 40 %.

Korisna svojstva sok od mandarine za tijelo su slijedeća:

- Olakšava stanje bolesnika tokom pogoršanja astme i bronhitisa, jer uklanjanju sluzi iz dišnih puteva
- Povećan apetit jer ima učinkovitu stimulaciju proizvodnje želučanog soka
- Uklanja toksine iz tijela
- Pročišćava krv
- Protiv raka jetre
- Borba s poremećajima gastrointestinalnog trakta, dizenterije i crijeva
- Umirujući učinak na živčani sistem zbog esencijalnih ulja sadržanih u koži
- Antimikrobno djelovanje
- Poboljšava sluznicu želuca
- Borbe protiv različitih vrsta gljiva na koži i noktima


Za ovaj prirodni sok potrebno je:
2 mandarine
2 naranče
pola limuna
grančica svježe metvice
Priprema soka:
Ogulite voće, izvadite sjemenke i ugurati ga u sokovniku, zajedno s metvicom. Ako nemate pri ruci svježe metvice, soku možete dodati 50 ml čaja od mente, koji se prethodno ohladi.
Zdravlje iz mandarine
U jednoj mandarini težine oko 110 grama nalazi se 32 miligrama vitamina C, a to predstavlja polovicu od preporučene dnevne količine.

To bogatstvo vitamina C valja iskoristiti jer je on snažan antioksidans koji doprinosi uklanjanju slobodnih radikala koji ugrožavaju zdrave stanice.
Važnost tog vitamina u sintezi kolagena i elastina neprestano se ističe, a s obzirom da te bjelančevine tvore kožu i mišiće, mandarina je idealna namirnica za održavanje ljepote kože.

Također je vrlo prikladan za zacjeljivanje rana te za sprječavanje neurodegenerativnih bolesti, prehlade i gripe. Istraživanja idu toliko daleko da se dovoljan odnosno povećan unos vitamina C povezuje sa smanjenjem učestalosti pojave nekoliko vrsta karcinoma.

Znanstvenici su otkrili da je on posebno važan za smanjenje rizika karcinoma jetre. Naime, pijenje soka od svježe mandarine doprinio je smanjenju rizika od karcinoma jetre ljudi koji boluju od kroničnog virusnog hepatitisa.

Na temelju jednogodišnje studije u koju je bilo uključeno 30 ispitanika oboljelih od virusnog hepatitisa, a koji su svaki dan konzumirali sok mandarine, zaključeno je da na kraju nisu imali znakove razvoja karcinoma jetre.

S druge pak strane, kod 45 sudionika koji tijekom tog razdoblja nisu pili taj sok, a također su bolovali od virusnog hepatitisa, 8,9 posto razvilo je karcinom jetre.

Mandarine također imaju pozitivan utjecaj na kolesterol s obzirom da antioksidansi prisutni u toj voćki mogu sniziti razinu lošeg kolesterola boreći se protiv slobodnih radikala koji oksidiraju kolesterol te uzrokuju njegovo nakupljane na stijenkama arterija.

Osim toga, mandarina je bogata i vitaminom A, odnosno sadrži 16 posto dnevne preporučene doze, te folnom kiselinom, sadržavajući 5 posto preporučene dnevne vrijednosti. Nije zanemariv ni udio kalija i kalcija, kao i magnezija, bakra i željeza.

Šta mandarine čine tijelu?

Osim što usporavaju pojavu sijedih i odgađaju starenje kože, mandarine također imaju mnoge ozbiljne zdravstvene prednosti. Prema Natural Food Series, mandarine mogu poboljšati probavu, regulirati krvni tlak, zaštititi srce i smanjiti rizik od raka, dijabetesa i osteoporoze. Mogu li ti mandarine pomoći da smršaviš?

Mandarine su bogate vlaknima i sadrže prilično malo kalorija. "Studije su pokazale da jedenje hrane bogate vlaknima može imati značajan doprinos kada je gubitak kilograma u pitanju. Vlakna su neophodna za redovitu probavu i smanjuju razinu šećera u krvi." Koja je razlika između naranči, mandarina i klementina? Livestrong.com navodi, iako postoje razlike između naranči i mandarina, one su vrlo slične.

Najočitija razlika je da su, mandarine mnogo manje od naranče, imaju tanju koru, imaju i znatno manje vitamina C i vlakana od naranče, pa je dodavanje naranče u prehranu jako pametno. Ali, za razliku od naranči mandarine su praktične za konzumaciju na bilo kojem mjestu jer se lagano gule.

 

 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!