MOŽE LI GLJIVA SPASITI PČELU?


Neobična veza između gljiva i pčela mogla bi pomoći pčelama u borbi protiv virusa i razgradnji štetnih pesticida. Mogu li gljive biti odgovor kako spasiti pčele?

Od 1980-ih godina broj pčela se dramatično smanjuje. Za njihov nestanak otkriven je najmanje 61 krivac – od virusa, bakterija do pesticida – ali naučnici i dalje traže jasne odgovore.

 Priroda uvijek ima rješenje

Kandadski biolog i mikolog Paul Stamets počeo je razmišljati o mogućoj vezi između njegovog uroda gljiva i zdravlja pčela nakon što je posmatrao insekte u svom vrtu kako jedu vlakna nalik korijenu koja se nazivaju micelij.

Stamets je pokrenuo istraživački projekat – uz podršku Nacionalnog instituta za zdravlje i Ministarstva odbrane – koji mu je na kraju omogućio da pokaže da spojevi u određenim gljivama mogu pojačati imunološki sistem pčela.

Priroda će nas uvijek dovesti do rješenja ukoliko smo otvorenog uma i kreativno razmišljamo. Moramo biti inovativni kako bismo stvorili rješenja koja pomažu pčelama, a na kraju i nama – rekao je Stamets.

Lakša razgradnja pesticida

Njegova dosadašnja istraživanja pokazala su da gljive koje rastu na određenom drveću, a koje pčele posjećuju na sjeverozapadu Pacifika zapravo mogu zaštititi od virusa.

Hranjivi sastojci gljiva takođe pomažu pčelama u razgradnji štetnih pesticida i hemikalija.  Stamets se udružio sa entomologom Univerziteta u Washingtonu i pčelarom Steveom Sheppardom, a njih dvojica su istraživali ideju da bi gljive mogle zaštititi pčele od malih parazita.

Nakon što su identifikovali vrstu gljive – Metarhizium anisopilae – koja kako sada stvari stoje – ubija grinje varoe bez nanošenja štete pčelama, sada testiraju košnice koje sadrže ove gljive koje bi stvorile prirodnu zaštitu kolonijama.

Prema Stametsu, gljive nisu antivirusni lijekovi, ali imaju sposobnost podupiranja imunološkog sistema promicanjem prirodnog imuniteta i omogućavanjem bolje borbe protiv virusa.

Iako će biti potrebno više istraživanja kako bi se u potpunosti razumio njegov potencijal, nema sumnje da gljive mogu biti korisne za pčele.

Izvor: www.bhpcelar.ba

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!