Na siru vam se stvara plijesan iako je u frižideru? Evo kako to spriječiti


Sir je jedna od namirnica koju brojni obožavaju, a postoje stotine različitih vrsta. Bez obzira koju vrstu sira preferirate, želite da vam ostane što duže svjež. No, ponekada se na siru može pojaviti plijesan čak i ako ga držite u frižideru.

Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da to spriječite.

1. Nikad ne koristite plastičnu foliju

Najgora stvar koju možete napraviti jest da sir omotate u plastičnu foliju. Iako vam se to čini kao jednostavan način da očuvate sir, to zapravo nije dobra ideja jer plastična folija uništava okus.
Osim toga, sir se uglavnom sastoji ulja i masnoće pa će nakon nekoliko dana početi poprimati miris folije zbog čega će sir izgubiti svoj prirodni okus.

2. Nemojte ga prejako ili preslabo umotavati

Sir ima svoje prirodne mirise, a jedan od najjačih je miris amonijaka. Ako sir prejako umotate, ne ostavljate mu prostora da diše pa će imati i jak miris i okus amonijaka. S druge strane, ako ga preslabo umotate, brzo će se osušiti i postati tvrd.

3. Koristite papir za sir

Sir će vam najduže ostati svjež ako ga omotate papirom za sir jer je porozan i omogućava mu da diše, a da pri tome nije izložen zraku. Papir od voska i pergament također su dobra opcija, piše Food hacks. Svaki put kad odmotate sir, promijenite papir.

4.Meki svježi sirevi su različiti

Meke vrste sireva uključuju sireve kao što su mozzarella, ricotta i chèvre. Takvi sirevi se mogu jako brzo pokvariti jer ne sadrže konzervans. Ove vrste možete čuvati u njihovim originalim pakiranjima.
Ipak, ako imate veliki komad mozzarelle, možete je čuvati u plastičnoj vrećici bez vode u kojoj dolazi. Svaki put kad je otvorite, promijenite vrećicu. Tako vam može potrajati do sedam dana. Manji komadi se trebaju držati u vodi u kojoj mozzarella dolazi jer će se u suprotnom brzo osušiti.

5. Koristite ulje da spriječite plijesan

Sir možete premazati tankim slojem maslinovog ulja, a možete koristiti i neko drugo ulje na bazi povrća. Nakon toga sir spremite u posudu koja ne pušta zrak. Ako se plijesan i pojavi, ona će rasti na ulju, a ne na samom siru. Tada možete sir obrisati papirnatim ručnikom i malo ga isprati toplom vodom te će biti dobar za jesti.

Izvor: www.hr.n1info.com

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!