Nada Šarić priprema „Hercegovački parfem Ero“


 

Danas vam donosimo priču ni manje ni više nego žene koja se bavi proizvodnjom parfema. Riječ je o Nadi Šarić, majci petero djece iz Rakitna, kraj Posušja.


Nado možete nam se predstaviti, od kada se bavite parfemistikom i od kuda ljubav prema tom zanimanju? 


Prvenstveno sam domaćica koja sjedinjuje ljubav prema obitelji s ljubavlju za prirodnu parfemistiku. Od malih nogu sam slagala cvjetne bukete u parfeme, a 2012 god. sam otkrila da mogu raditi razne ekstrakcije kako bi moji „buketići“ postali bočice parfema. Tada sam krenula na tečaj parfemistike i nastavila edukaciju do danas jer je to toliko neistražena oblast u kojoj je, uz znanje, važna i ideja.

Tečaj je vodila Slobodanka Postić koja je ujedno i pokretačica škole aromaterapije u Hrvatskoj, a edukaciju iz prirodne parfemistike održava i u Sloveniji. Zatim sam otvorila obrt, točnije stari zanat tradicionalne prerade voća i povrća. Dakle, radim parfeme, a bogatstvo našeg podneblja mi omogućava velik izbor sirovina. Godinama sam učila razne ekstrakcije i imam širok spektar radnog materijala za parfeme koji mogu konkurirati svjetskom tržištu mirisnih materijala. Možete li zamisliti da na Rakitnom polju prema procjenama šumarije raste preko 40 milijuna narcisa?


Možete nam opisati kratak proces nastajanja parfema?


Kod nastanka parfema bitan je vremenski tijek nastanka same sirovine, npr. tinkture-pola godine, enfleurage -jednu godinu. Destilacija tj. dobivanje eteričnog ulja je kraći proces. Kada su sirovine spremne kreće se s kombiniranjem mirisnih materijala.

Ovisno o vrsti parfema traje i njegov proces pravljenja, alkoholni parfem se pravi minimalno tri mjeseca te još zrenje parfema tri mjeseca. Kod uljnih parfema kombiniranje traje par sati, a zatim zrenje nekoliko tjedana. Sama sam proizvela sirovinu od narcisa koja često ide u parfem, a ona je dobivena posebnom metodom kojom se u sezoni cvjetanja narcisa, koja traje oko 20 dana, svako jutro bere novi cvijet, slaže na masnoću, skida, potapa u alkohol… Potrebe su 2000 do 3000 cvjetova za samo jedan mililitar te sirovine.


Tko su kupci Vaših proizvoda?


Kupci parfema su veliki ljubitelji prirode i osobe koje za sebe žele poseban, osobni parfem. Parfem se izrađuje prema želji i mogućnosti klijenta. Tako da imamo prave 25% parfeme, parfimirane vodice, toaletne vodice, prirodne dezodoranse i vodice poslije brijanja, zatim još krute i uljne parfeme s  različitim postotkom ulja.

Prvi hercegovački parfem Ero čine osamdeset posto autentične domaće sirovine te su reakcije i više nego pozitivne. Iako zanimanje za prirodne parfeme polako raste, za sada ga najviše vole i kupuju naši ljudi koji žive u inozemstvu, jer u mojim parfemima, osim prirode, nose i miris Hercegovine.


Jeste li korisnik bilo kakve vrste pomoći, jesu lokalne vlasti prepoznale vaš rad?


S vremenom su lokalne vlasti prepoznale moj rad i dobila sam potporu kroz radionice koje mi pomažu da naučim kako svoj proizvod pripremiti za tržište, tj. svoj hobi pretvoriti posao. Godinama sam učila sam postupak prerade, a sada je vrijeme da se okrenem plasmanu svojih proizvoda.

Dobila sam priliku sudjelovati i na studijskim putovanjima gdje sam vidjela primjere dobre prakse. No, vjetar u leđa mi je i to što općinska vlast moj proizvod i rad vide kao značajan turistički potencijal u nadolazećim godinama. Trenutno kod kuće uređujem prostor za turističke posjete...


Koji su Vaši planovi za budućnost u ovom poslu?


Bogatstvo našeg podneblja je neopisivo, tako da je moja vizija  da sve ovo što nam je dano koristimo u aktivnom turizmu. Polje narcisa imamo, imamo i Park prirode Blidinje s bogatstvom endemskih biljaka tako da je moja želja pokretanje prirodne parfemistike te se nadam kako ćemo, uz Božju pomoć, u tome i uspjeti.

Sve ide korak po korak. Bog nam je dao sirovine i naći će se način da ih iskoristimo ovdje jer ih godinama koriste u svijetu. Smatram da je bogatstvo Hercegovine podcijenjeno. Svi trebamo raditi na tome da, najprije među sobom, ali onda i dalje probudimo svijest o tome što imamo. 

Tekst pripremila: Iva Kovačević

GALERIJA


Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!