Nije samo za jelo, korisne strane krastavca u domaćinstvu


 

Krastavac u sebi sadrži većinu vitamina potrebnih za zdravlje organizma. Samo jedan krastavac u sebi sadrži vitamine B1, B2, B3, B5, B6, folnu kiselinu, vitamin C, kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i cink, a pored toga veoma je siromašan kad su u pitanju kalorije

Otkrivamo vam veoma korisnu stranu krastavaca koja će vam biti od velike pomoći u domaćinstvu.

Antistres sredstvo

Ako osjećate da ste pod stresom, a nemate vremena za masažu ili odlazak u spa centar mogu vam pomoći krastavci. Jednostavno isijecite krastavce na kockice i prelijte ih kipućom vodom. Hemikalije i nutrijenti koji se nalaze u krastavcima će se otpuštati putem pare i stvoriti opuštajuću aromu koja se veoma djelotvornom pokazala kod majki novorođenčadi i studenata koji su pod stresom zbog ispita.

Čudotvorna gumica

Uz pomoć vanjske strane krastavca bez problema možete obrisati hemijsku olovku kad pogriješite. Isto tako pomoći će vam da obrišete tragove bojica i flomastera koje su vaši klinci ostavili po zidovima i namještaju.

Krastavci za podizanje energije

Svaki put kad osjetite umor tokom poslijepodneva nemojte kuvati novu dozu kafe već pojedite svježi krastavac. Ova namirnica je prepuna vitamina B i ugljenih hidrata koji dokazano veoma brzo podižu nivo energije, a pored toga obezbijediće vam i tečnost.

Odmaglite ogledala

Dosadilo vam je da vam se ogledala u kupatilu zamagle nakon tuširanja? Taj problem ćete efikasno riješiti ako ogledala premažete krastavcima.

Zavarajte glad bez suvišnih kalorija

Ako vam je potrebno nešto da vam zavara glad do večere ili ste gladni pred spavanje, onda su krastavci pravo rješenje. Zasitiće vas i to bez suvišnih kalorija koje će se lijepiti za kritične zone.

Sjajno sredstvo za čišćenje

Ako vam je potrebno djelotvorno sredstvo za čišćenje česmi, sudopera i posuđa od nerđajućeg čelika pokušajte s krastavcima. Prerežite krastavac i njime dobro istrljajte prljava mesta, ostavite da stoji neko vrijeme pa zatim isperite.

Lijek protiv mamurluka

Popili ste koju čašu više? Prije spavanja pojedite krastavac i ujutro ćete se probuditi svježi i bez glavobolje. Krastavci sadrže dovoljne količine vitamina B, šećera i elektrolita da nadomesti one izgubljene usljed veće količine alkohola koju ste popili.

Osvježava dah

Ako nakon ručka ne možete oprati zube ili nemate žvaku, a čeka vas važan sastanak, vaš problem biće riješen ako jednu krišku krastavca stavite u usta i jezikom je pridržavate na nepcu 30 sekundi. To će za čas poslija riješiti problem lošeg zadaha.

Pasta za cipele

Ako žurite na sastanak i nemate vremena da ispolirate cipele jednostavno ih premažite svježim krastavcem. Zablistaće kao da ste ih satima polirali.

(Informer.rs)
Foto: Pixabay
Izvor: www.nezavisne.com

 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!