Okupili poljoprivrednike iz Modriče, Šamca, Gradačca, Odžaka.. Prave sve što mogu od voća i povrća! Eko zadruga koja pokazuje da se može


 

Nastali kao projekat čiji je cilj bio pomoć poljoprivredi, danas rade kao prava mala fabrika, koja godišnje prerađuje na stotine hiljada kilograma voća i povrća. 

Prave sokove, marmelade, džemove, zimnice, voćne linije za pekarsku industriju... ma sve što se može napraviti od voća i povrća. A sve to proizvode upravo od najboljih sirovina koje otkupljuju od lokalnih poljoprivrednika. 

Sve to rade u sklopu Eko plod zadruge, koja je nastala iz Poslovno-preduzetničkog centra Jabučik.

A sve ovo je pokrenuto kroz projekat koji je imao za cilj da se putem stvaranja lanca dodatne vrijednosti u oblasti prerade voća i povrća doprinese razvoju poljoprivrede u ruralnim područjima opštine Modriča. 

Tako je kroz ovaj projekat Poslovno-preduzetnički centar „Jabučik“ Modriča dobila  savremenu opremu  za  preradu proizvoda od voća i povrća, trafostanicu, te uspostavila proizvodnju  voća putem stvaranja kooperantskog odnosa sa poljoprivrednicima.

Do danas, u ovoj zadruzi mnogi ljudi su dobili stalni posao, a veliki broj njih radi sezonski. Ono što je bitno napomenuti jeste podatak da je za kratko vrijeme Poslovno-preduzetnički centar „Jabučik“ postao mjesto u koje svoje proizvode dovoze poljoprivrednici, ne samo iz Modriče, već i iz drugih opština poput Odžka, Gračanice... 

Tatjana Stevanović, direktor Eko plod zadruge, koja radi u sklopu PPC Jabučik u Modriči, nas je ugostila i pokazala nam kako izgleda jedan dan u proizvodnji.

Inače, proizvodni pogon se nalazi na mjestu gdje je nekad boravila vojska u objektima okruženim šumom. 
U tom idiličnom okruženju, Tatjana sa ostalim radnicima „Jabučika“ svakodnevno zaprima velike količine voća i povrća koje im dovoze poljoprivrednici sa kojima sarađuju.

Ona kaže da ovdje sve rade u skladu sa standardima i trude se da krajnjim korisnicima isporuče što zdravije i kvalitetnije proizvode.

 

Podsjeća da je „Jabučik“ počeo sa radom 2016. godine kao dio projekta i to kada je lokalna zajednica prepoznala neke nedostatke, a onda i potencijale ovog prostora. 

„Oni su uvidjeli da nemamo prerađivačkih kapaciteta i zbog toga su krenuli u obnovu starih vojnih objekata i nabavku opreme za primarnu obradu voća i povrća u slatki i kiseli program. Tad smo počeli sa radom, međutim, već u sljedećoj godini se pojavila potreba za linijom za sokove i sad radimo i sokove od cijeđenog voća. Već treću godinu to radimo i širimo kapacitete, pa pravimo džemove, marmelade, nadjeve za pekarske proizvode, sve vrste zimnice... Uglavnom, sve ono što se može preraditi od voća i povrća na ovom području“, kaže Tatjana.


Kako navodi, jedna od najbitnijih stavki ovog projekta jeste mogućnost lokalnih poljoprivrednika da napokon imaju gdje predati svoje proizvide, a samim tim i sigurnost zarade.

„Otkupljujemo od poljoprivrednika i to ne samo sa područja opštine Modriča. Mi imamo čak i poljoprivredne proizvođače iz Odžaka, Gradačca, Šamca, koji prodaju nama svoje proizvode. Ovo je važno, jer dosad nije postojalo mjesto na kojem bi poljoprivrednici mogli plasirati svoje proizvode osim na pijacama“, kaže naša sagovornica.
 

Ipak, kao svi proizvođači i oni muku muče sa plasmanom proizvoda.

„Izuzetno teško je plasirati proizvode na tržište, jer cijene diktiraju veliki proizvođači. Onda mi moramo da se prilagođavamo njima. Ipak, raduje nas da kupci polako prepoznaju kvalitet, a i mi se trudimo da prilagođavamo koliko možemo naše cijene sa onim većih proizvođača, jer ne možemo sebi dopustiti velika odstupanja“, rekla je Tatjana,koju raduje da građani svakim danom sve više vide razliku između domaćih i kvalitetnih proizvoda u odnosu na one koje uvozimo.

 

Takođe, veliki problem im je da plasiraju svoje proizvode u trgovačke centre, ali u posljednje vrijeme i to im uspijeva.

„Teško je da dođemo do polica većih prodajnih objekata, ali polako uspijevamo i to. Sve zavisi od prodajnih lanaca, jer mnogima manji proizvođači nisu interesantni, ali ima onih koji su zaista zainteresovani da te manje proizvođače uvrste na svoje police“, rekla je Tatjana i dodala:

„Naši proizvodi su rađeni 100 posto od voća ili povrća i trudimo se da ti naši proizvodi budu u potpunosti zdravi. Mi ne koristimo nikakve konzervanse. I baš zato je veoma važno da kupci obrate pažnju na kvalitet koji im nude manji proizvođači, pošto svi mi koji ovako radimo pokušavamo na sve načine da konačnom potrošaču ponudimo najbolji i najzdraviji proizvod.“ 

Izvor: www.6yka.com

GALERIJA


Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!