One su vrijedne, sposobne i uporne: Upoznajte žene pčelarke iz Gradiške


 

Nekada se pčelarstvo smatralo muškim poslom, a danas je situacija sasvim drugačija. Žene su se poput pravih radilica izborile za svoju ulogu u ovom drevnom zanimanju.

Tanja Vartić

Nepisano je pravilo da se pčelarenjem bave uglavnom muškarci. I to oni koji su, manje-više, prosijedi. U svoj „začarani krug“ košnica i pčela nerado primaju ženu. Ona može, možda, da pere tegle ili da prodaje proizvode, ali da pčelari… To… malo teže.

Tako je bilo nekada, vremena su se promijenila, sve je veći broj žena koje su sjajni pčelarski majstori. Zadnjih godina čak su organizirane i škole pčelarstva za žene širom BiH, Srbije, Crne Gore… U Vojvovini su čak osmislili nagradu za ženu pčelarku, biraju “Kraljicu meda”.

Sve su to dokazi da su dame sve ravnopravnije i u pčelinjaku. Vrijedne i uporne, one su dovoljno smjele da se suoče sa brojnim izazovima i spremne da, između ostalog, prevaziđu neprijatne ubode pčela ili one teže poslove u pčelinjaku.


Nekada se pčelarstvo smatralo muškim poslom, a danas je situacija sasvim drugačija. Žene su se poput pravih radilica izborile za svoju ulogu u ovom drevnom zanimanju.“Ako su žene stub svake napredne kuće i domaćinstva onda je za očekivati da žene zauzmu i svoju ulogu u pčelarstvu – kazao nam je nedavno Goran Mirjanić, kojeg žene pčelarke Jablanice naprosto obožavaju.

Dragana Tomić iz Gradiške ne zna za tajne u pčelarstvu. Mnogo radi, svakodnevno se usavršava i po riječima iskusnog Nebojše Andrića, veliki je znalac u ovoj oblasti.

“Kad se spoji ugodno i korisno onda je uspjeh zagarantovan. Volim pčelarenje, zajedno sa suprugom Sašom svakodnevno radim u pčelinjaku, ne dijeleći poslove na muške i ženske. Pčele nas uče savršenstvu,pčelarstvo odmara, a med i ostali proizvodi čine zdravim“, kaže Dragana.

Njenim stopama odavno idu pčelarke Željka Kovačević, Aleksandra Glamočak, Biljana Kukolj, Nataša Trninić, Sanja Agić i mnoge druge odvažne pripadnice ljepšeg pola. Sve one u glas poruzčuju:

“Ako su žene stub svake napredne kuće i domaćinstva onda je za očekivati da žene zauzmu i svoju ulogu u pčelarstvu! (bhpčelar)

Zvjezdana Gagić

 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!