OPG Kovačević - Naša priča


 

Naša uspješna priča skrivena je između planina na 900m nadmorske visine, na jednom od najvećih kraških polja (Duvanjsko polje, Tomislavgrad) te je počela 2013. godine kada smo u okviru OPG Kovačević podigli nasad aronije.

OPG Kovačević čine muž Ante (34), dva sina Filip i Nikola ( 6 i 4 godine)  i moja malenkost mag.ing.agrobiznisa i ruralnog razvoja Iva Kovačević (28).

Iako se danas sve manje ljudi odlučuje za ovu djelatnost, ipak se pronađu pojedinci  i to čak mladi pojedinci, koji svu svoju volju, energiju i slobodno vrijeme ulože baš u neku od poljoprivrednih grana. Tako da, kada je prije šest godina malo tko znao za aroniju, mi smo je posadili, činili sve da ne ostane samo kao dobar pokušaj i nadali se uspjehu.

Naš nasad ima 250 sadnica na površini od približno 2 dunuma te aroniju uzgajamo prema načelima ekološke poljoprivrede, što znači svake godine na jesen stavljanje stajskoga gnoja, a tijekom proljeća i ljeta barem tri puta mehaničko uništavanje korova (frezom i rukama). Štetnike (prvenstveno dlakavog ružičara) skupljamo ručno, tijekom cvatnje, svakodnevno obilazeći nasad.

Kao mlada obitelj radimo u punom sastavu, a uloge su podjeljene između muža, djece i mene. Predanost svakoj od tehnoloških operacija, svake godine iznova, prateći biljku, osluškujući njene potrebe, rezultira matičnim sokom punog okusa, arome i intenzivne boje.

Predano radimo da postanemo sinonim za najbolji matični sok od aronije u našoj okolici. Smatramo da je ključ uspjeha predanost ovomu poslu, kvaliteta koju postižemo dajući sebe s ljubavlju svakoj tehnološkoj operaciji i marketinškoj aktivnosti.

Detalji su presudni i ne želimo biti proizvod iz mase. Vizualni identitet smo također sami osmislili, s autorskim fotografijima i tekstom objedinjujući sve ono što nas karakterizira.

Bavljenje aronijom nam je svih ovih godina donijelo samo lijepe stvari u našu mladu obitelj. Ovo je zanimanje koje se voli i koje se živi.

Kvalitetno provodimo slobodno vrijeme radom u prirodi, proizvodimo matični sok, stvaramo prijateljstva, povezujemo se s potrošačima. No, istaknula bih ono najvažnije učimo svoju djecu (koji znaju da će svaki sunčan dan provesti na aroniji) kako izgleda pošten rad i život na selu.

Danas, šest godina nakon stvorili smo i više nego čvrste temelje za širenje djelatnosti, tako da na jesen 2019. planiramo podizanje novog nasada, a i uvođenje još ponekih voćki iz porodice bobičastog voća.

U konačnici smatram da ćemo biti primjer uspješnog agrobiznisa ako se uspijemo i dalje održati, realizirati naše planove i još važnije ukoliko uspijemo prenijeti navedene životne vrijednosti na našu djecu - Mi smo tada uspjeli!

Iva Kovačević

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!