Organski proizvođači će od vlasti tražiti bar milion KM poticaja u 2018.


 

Na redovnoj sjednici Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH, danas u Sarajevu, zaključeno je da se od vlasti na državnom nivou zatraži da u ovoj godini u tu vrstu proizvodnje bude uloženo bar milion KM.

Predsjednik Saveza Sejad Herceg izjavio je da bi to bio dobar početak, budući da organski proizvođači godinama ne dobivaju poticaje, te da s usvajanjem Strategije ruralnog razvoja organska poljoprivredna proizvodnja treba da bude motor razvoja ruralnih područja.

Dodao je da će krajem marta biti usvojen plan aktivnosti Saveza za 2018., jer smatra da bi ova godina trebala biti prekretnica kada će vlasti shvatiti da je u organskoj poljoprivredi moguće otvoriti nova radna mjesta i povećati proizvodnju.

– Također, tražit ćemo i da u organskom sektoru bude otvorena agencija koja bi vodila razvoj organske poljoprivredne proizvodnje – istakao je Herceg.

Mejra Halilović iz firme “Halilović” navela je da se od 2002. bavi organskom poljoprivrednom proizvodnjom i da izvoze proizvode u sve zemlje regiona, EU i SAD.

Istakla je da bi vlast organskim proizvođačima morala pomoći poticajima, jer je taj oblik proizvodnje zahtjevniji i skuplji od konvencionalne poljoprivredne proizvodnje.

Izvor: fokus.ba, fena.ba

GALERIJA


Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!