Pet jeftinih i pristupačnih namirnica koje jačaju imuni sistem


Završetak ljeta i dolazak hladnijih dana, kao i nagle promjene vremena, mogu oslabiti naš imunitet. Tokom prelaznih perioda podložniji smo prehladama. Da biste smanjili rizik od gripa, ojačajte imunitet razvnovrsnom ishranom. Pojedine namirnice obiluju vitaminima i vlaknima koji poboljšavaju sistem odbrane našeg organizma.

1. Kiseli kupus

Ovo povrće sadrži kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, vitamine. Kupus sadrži brojne benefite, poput velike količine vitamina C, vitamina K, mangana, folne kiseline i manje količinu vitamina B6, kalijuma i tiamina, te se smatra pravim eliksirom zdravlja i dobrog izgleda.

2. Jogurt i kefir

Fermentisani mliječni proizvodi imaju višestruku korist po zdravlje - normalizuju rad probavnog sistema, smanjuju rizik od razvoja srčanih i vaskularnih bolesti, štite creva od parazita itd. jer su bogate proteinima, kalcijumom (koji jača koštano tkivo) i bifidobakterijama. Bifidobakterije se vezuju za zid crijeva i grade prirodnu barijeru, sprečavajući vezivanje štetnih agenasa. Upravo ove namirnice predstavljaju glavni izvor aminokiselina i proteina neophodnih za efikasno funkcionisanje organizma. Za razliku od mlijeka, tijelo ih apsorbuje mnogo brže, jer su njihovi proteinski lanci mnogo kraći. Međutim, koliko će zaista biti korisne po vaš organizam zavisi i od vremena kada ih konzumirate, tvrde stručnjaci.

3. Kivi

Kivi sadrži dosta da neutrališe slobodne radikale, a tako se organizam štiti od mnogih bolesti. vlakana koja sprečavju nastanak zatvora, te se preporučuje kao namirnica za zdrav doručak. Može se kombinovati s drugim voćem, jogurtom, kefirom, muslijem i sl. Dva najbitnija sastojka kivija su antioksidansi i vitamin C. Količina vitamina C na 100g kivija je 98mg, što je duplo više od pomorandže i limuna.

4. Bijeli luk

Bijeli luk obezbjeđuje impresivan broj i količinu hranljivih materija u odnosu na nizak broj kalorija, što ga čini hranljivim sastojkom. Konzumacijom bijelog luka unosite mangan, vitamin B6, cink, sumpor, gvožđe, vitamin C, kalijum, kalcijum, magnezijum, selen i još mnogo toga. Bijeli luk takođe pomaže u odbrani od slobodnih radikala, smanjenju oksidativnog stresa i borbi protiv sistemske upale. Bijeli luk je bogat antioksidansima poput polifenola i flavonoida, otkriveno je da sadrži više od 20 polifenolnih jedinjenja. Hrana bogata antioksidansima može pomoći u zaštiti vaših ćelija od oštećenja slobodnih radikala, što zauzvrat može smanjiti rizik od bolesti povezanih sa hroničnim stresom i upalom.

5. Đumbir

Đumbir sadrži preko 100 bioaktivnih jedinjenja, minerala, vitamina B6, B12, magnezijum, natrijum, kalcijum, gvožđe i druge elemente. Koristi se ne samo kao začinska biljka, već i kao lijek i preventivno sredstvo za jačanje otpornosti organizma. Poboljšava dejstvo antibiotika i cirkulaciju. Ne sadrži toksične materije, pa se zato svakodnevno može koristiti. Gingerol je uljana smola korena đumbira, predstavlja jak antioksidans i ima protivupalno i antibakterijsko dejstvo.

Izvor: ba.ekapija.com

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!