Porodica Sabljić razvila uspješan posao sa drenjinama


DRVAR - Jovanka Sabljić i njena šestočlana porodica, koju naziva svojim "timom" u Drvaru, postaju oni čiji primjer rada i uspjeha oživljava sredinu.

Porodica Sabljić, kao i većina porodica u Drvaru, čitavog je života angažovana u pravljenju proizvoda od drenjina, zaštitnog znaka Drvara. 

Jovanka navodi da je sve krenulo od lokalnog nivoa prodaje, a vremenom je došla do ideje da drenjinu pozicionira na pravo mjesto - tržište Evropske unije. 

Ključna je bila njena menadžerska uloga koja joj je pomogla da dobije podršku stranih kompanija, stručnih lica, Ministarstva privrede Kantona 10, lokalne vlasti i sugrađana. 

"U 2017. godini počeli smo sa uspješnom prodajom svojih prozvoda putem prvog nacionalnog servisa "Farmer.ba", te su tako moji proizvodi postali dostupni svim građanima u BiH. Proizvodi se ne preprodaju preko pomenutog servisa, već kupujete proizvod direktno od proizvođača i tako ga upoznajete", kaže Jovanka. 

Drenja, imber, bistri sok, pekmez od drenjina, sušene drenjine jesu samo dio proizvoda porodice Sabljić koja svake godine radi na poboljšanju proizvoda kroz analizu i kontrolu. 

Nailazili su na negodovanja i nevjericu, ali uspjeli su da ostvare svoj cilj što je vidljivo preko njihovih dosadašnjih rezultata. 

"Dokaz našeg uspješnog rada jeste to što smo podstakli i ostale porodice u Drvaru da se uključe, te svakoga dana raste zainteresovanost za drenjine. Prilika je sada ili nikada, može se živjeti od drenjina. Potrebno je samo da se porodice u Drvaru udruže i da nastupimo zajedno na evropskom tržištu", kaže Jovanka. 

Cilj joj je da u 2018. napravi premijum proizvode za izvoz uz pomoć novca koji je skupila preko kraudfanding kampanje, da riješi problem plantaže drenjina i da zaštiti drvarsku drenjinu. 

Porodica Sabljić je po povratku u Drvar započela vlastiti posao od kog imaju materijalnu korist, međutim ovaj posao zahtijeva puno rada, ali sve ih pokreće ljubav i toplina doma.

(srna / Jelena Dešić)

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!