Pravila koja čuvaju ljekovitost meda: Frižider, trpezarijski sto, prozorska daska i podrum – NE!


 

Za razliku od ostalih prehrambenih proizvoda, med može da zadrži ljekovita svojstva u dužem vremenskom periodu, no, iako med nije kvarljiva namirnica i ne kvari se kao neke druge koje kupujemo svakodnevno, postoje neka pravila koja čuvaju ljekovitost meda.

Pravila koja čuvaju ljekovitost meda: Frižider, trpezarijski sto, prozorska daska i podrum – NE!

Prostor u kom čuvate med mora da zadovolji sljedeće uslove:zaštitu od direktnog sunčevog zračenja, temperaturu i vlažnost.

Pravilo 1: mjesto za skladištenje mora biti tamno ili u hladovini. Na suncu med brzo gubi ljekovitost. Zato medu nije mjesto na prozorskoj dasci ili trpezarijskom stolu. Med se ne čuva pored ribe ili konzerviranog i ukiseljenog povrća jer imaju jak miris koji će med apsorbovati. Med nije pogodan ni za držanje u frižideru, a ako baš nemate bolje mjesto, onda ga držite u vratima frižidera.

2: Med mora stajati u relativno toploj prostoriji. Ako je temperatura previsoka, biološki aktivne materije i vitamini u medu gube vrijednost. Tako se i med u čaju ne smatra vrijednom namirnicom jer vrućina uništava sve dobro što med ima.
3: Optimalna vlažnost varira između 60 do 80%. Ako je u prostoriji previše vlage, med brzo upija vlagu i proizvod se zakiseljava.

Med se čuva na tamnom mjestu, jer ga svjetlost kvari. Na povoljnim uvjetima med se može čuvati veoma dugo. Jedan od najvažnijih uvjeta je da se med zaštiti od vlage, pa posude u kojima se drži moraju biti čiste i suhe. Najpogodnije su staklenke ili emajlirane posude.
Neposrednim dodirom meda i metala dolazi do reakcije organskih kiselina i metala, što dovodi do stvaranja jedinjenja koja su štetna za čovjeka i vitamine koji se nalaze u medu. Med se ne bi smio čuvati ni u  posudama od vještačkog materijala.

Izvor: www.bhpcelar.ba

Povezani članci:

Matična mliječ - Najbolje za vaš imunitet (dostava na adresu)

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!