Prednosti solarnih elektrana za farmere


 

Veliki broj bosanskohercegovačkih farmera ima problema sa pogonom električnih mašina na poljima.

Neki, oni uporni, uspjevaju da sakupe sva potrebna odobrenja i dozvole za postavljanje malih objekata, ispunjujući tako uslov za priključak od lokalne elektrodistribucije, drugi, oni sa manje vremena za „ganjanje papira“, riješe to sezonski sa jeftinim benzinskim generatorom, u narodu poznatijim kao „strujni agregat“.

Iako je cijena tih generatora dosta povoljna, troškovi pogona tjeraju te farmere, kao i one koji imaju problem dobijanja priključka na elektrodistributivnu mrežu, da pronađu alternativno rješenje u solarnoj energiji.

Povoljan trend kretanja cijena fotonaponske opreme može biti kvalitetno rješenje ne samo za male mašine, rasvjetu i hladnjak na usamljenoj farmi, već i snažnije potrošače koji zahtijevaju sigurno napajanje, kao što su pumpe za navodnjavanje.

U principu postoje dva takva rješenja.

Prvo rješenje je sa potopnim klipnim pumpama koje rade na 12V. Njihova snaga je između 150 i 300W. Kapacitet im je 500 do 3000 litara na sat, i mogu uzimati i izbacivati vodu između 20 i 30 m razlike nivoa, već prema snazi.

Ovi sistemi su jednostavni, trebaju vam 2-3 panela po 100W, solarni pretvarač na 12V, jedna autobaterija 35-55 AH i pumpa na 12V. Čitava investicija se kreće između 500 i 1500 KM, zavisno od snage i kvalitete opreme. Spajanje je jednostavno i bez rizika od strujnog udara.

U sunčanim danima (baš kada nam treba voda za navodnjavanje), solarni paneli če davati 4-6 sati pune snage, pa možete računati sa punim bačvama.

Jedini problem kod ovih sistema je što je tržište preplavljeno jeftinom opremom koja nema zaštitu za akumulator, pa se desi da kad sunce zađe pumpa nastavi da radi i prazni akumulator do kraja, što neminovno dovodi do njegovog trajnog oštećenja.

Drugo rješenje je sa solarnim sistemom koji pretvara električnu energiju panela u izmjenični napon, onaj standardni od 230V.

Ovi sistem su „pametniji“ i snažniji, pa ne samo da možete koristiti snažnije pumpe od 230 V, električne kosilice i pile, već daju dovoljno snage za umjereno korištenje aparata za mužu, brusilica, bušilica i električnih „cikulara“.

Čak i kratko korištenje aparata za varenje neće dovesti do oštećenja akumulatora. Naime, sistem prepoznaje rizični nivo pražnjenja baterije, pa automatski isključuje dalju proizvodnju el. energije, sve dok se baterije ponovo ne napune preko solarnih panela.

Ovakvi sistemi počinju sa cijenama od 5.000 pa do preko 20.000 KM. Ako instalirate ovaj sistem na svojoj kući ili farmi, praktično postajete „električno“ samostalni.

Kako tvrde u firmi EMT SOLAR iz Bosanska Krupe, koji su specijalisti u ovoj oblasti, isplativost solarnih elektrana u Bosni i Hercegovini je realna ako investirate u kvalitetno planiranje, opremu i montažu.

Ova firma isporučuje po principu „ključ u ruke“ ovakve kvalitetne sisteme cijena oko 20.000 KM, kojima može podmiriti sve potrebe manje farme ili stambene kuće.  Ovaj specijalista u solarnoj branši nudi i garanciju od 5 godina na svoja postrojenja.

Više o solarnim elektranama možete saznati u članku solarna elektrana isplativost u BiH na portalu solarno.net

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!