Priručnik za svakodnevnu upotrebu: POVRĆE, HRANA I LIJEK


 

Izuzetno nam je zadovoljstvo u sklopu www.farmer.ba predstaviti jedno zanimljivo izdanje "Povrće, hrana i lijek" autorice Mr sc. Nusrete Seke Azabagić Hadžisadiković iz Cazina koja ima veliko iskustvo kao inženjer poljoprivrede, savjetnice za nastavno osoblje poljoprivrednih stručnjaka, te dopisnice različitim stručnim časopisima.

Ova knjiga/priručnik predstavlja vodič kroz organsku poljoprivredu i daje odgovore na brojna pitanja sa kojim se susreću organski vrtlari početnici, ali i poljoprivrednici sa iskustvom.

Sve više ljudi se u zadnje vrijeme okreće vlastitom uzgoju hrane, posebno u ovo vrijeme pandemije i mišljenja smo da će ovaj priručnik upravo pokazati pravi put kako na najbolji i najzdraviji način uzgojiti hranu za svoje potrebe.

"Ovaj rad sadrži moja lična iskustva, kako i na koji način proizvoditi bez hemije, načine uzgoja velikog broja vrsta povrća. Nadam se da će ovaj moj rad u obliku priručnika za svakodnevnu upotrebu poslužiti osobama koje imaju stresna zanimanja i različite obaveze, a žele da se bave proizvodnjom povrća za lične potrebe, te im dati dodatni motiv da se okrenu prirodi i okolini, da je sačuvaju od dalje destrukcije i devastacije, da daju svoj lični doprinos općem dobru za sva živa bića" - napomenula je autorica.

Izvod iz recenzije:

Nazvao bih je i ‘’udžbenikom’’, ‘’malom enciklopedijom’’ o povrću odnosno hrani, i ne samo to, što se u naslovu knjige i naznačava, već da to uzgojeno povrće bude dobra-kvalitetna hrana, ali i lijek onima koji je konzumiraju. Naširoko, vrlo stručno piše o pojedinim vrstama povrća, njegovom uzgoju i korištenju, posebno nagovještava kako ga koristiti u ishrani i liječenju.  - prof.dr.sci. Halid Merdanić

Podnijeti rukopis ima preko 100 stranica, veliki broj ilustrovanih priloga, slika koji uključuju proizvodnju povrća od izbora lokacije povrtnjaka do berbe/vađenja plodova i upotrebe u ishrani i ljekovite svrhe.

Počinje sa poglavljem, Kako do zdrave hrane, a značajno je istaći i slijedeće poglavlje: Značaj proizvodnje povrća; Kako odbarati mjesto za vrt; Kako proizvesti kompost; Organska đubriva, Podjela kultura po vrstama; Plodored; Potreba biljaka za vanjskim faktorim; Sjeme i njegove karakteristike; Sjetva; Uzgoj povrća u zatvorenim prostorima ..

Priručnik će biti od koristi svima koji se žele baviti porodičnom i tržišnom proizvodnjom povrća u zaštićenom i otvorenom prostoru, a da pri tome koriste organska gnojiva i biološku zaštitu protiv bolesti, štetočina i korova. - Dr. sc. Delalić Zemira, redovni profesor

 

* Knjigu "POVRĆE, HRANA I LIJEK" moguće je naručiti direktno na vašu kućnu adresu po cijeni od 20,00 KM.

* BESPLATNA DOSTAVA - Sarajevo

Za sve informacije i narudžbe slobodno se javite na kontakt telefon: 061 395 029 ili na email: info@farmer.ba

Smatramo da će ova knjiga biti vaš vjerni pratilac u proizvodnji zdrave hrane!

Vaš Farmer.ba

 

 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!