Sa samo par klikova do domaćih i zdravih proizvoda


 

Braća Nermin i Nedžad Nadarević pokrenuli su specijalizovanu web stranicu Farmer.ba koja na jednom mjestu okuplja domaće proizvođače hrane i omogućava građanima BiH da na jednom mjestu pronađu za sebe sigurne i zdrave proizvode. Ideja za ovakvom jednom stranicom je, kaže Nermin, nastala iz vrlo praktičnih razloga.

 

Nermin Nadarević

– Mi smo iz Cazina, ali već dugo godina živim u Sarajevu. Kada sam dobio kćerku, želio sam da jede domaće i zdrave proizvode. Roditelji su mi iz Cazina autobusom slali jaja, sir, mlijeko…, međutim taj autobus je dolazio u podne, pa sam morao izlaziti s posla, plaćati vozačima prijevoz, gubiti vrijeme. Govorio sam bratu da jedem jaje koje košta pet KM – prisjeća se Nermin.

Na kućnom pragu

Drugi razlog za pokretanjem stranice je njegova posjeta jednom selu u okolini Sarajeva gdje mu je proizvođač ponudio kozije mlijeko po izuzetno niskoj cijeni jer nije znao kako da ga proda.

– Pitao sam ga da li je to mlijeko ponudio putem interneta i društvenih mreža, jer to mu je najlakši način. Samo me je blijedo pogledao. Tako nam se javila ideja da pokrenemo portal kojim ćemo pomoći, prije svega, malim proizvođačima da prodaju svoje proizvode, ali i građanima olakšati kupovinu zdrave, domaće i provjerene hrane – kaže Nermin.

Naglašava da je problem malih proizvođača u tome što nemaju adekvatne kanale za promociju proizvoda. Mali broj njih koristi moderne tehnologije i društvene mreže koje su danas za većinu poslova i kompanija najbitniji kanal oglašavanja.

– Imate jako puno farmera koji imaju odlične proizvode i koji na kućnom pragu čekaju da komšija naiđe i to kupi. Kako će to kupiti kada i on uzgaja isto – naglašava Nadarević.

Prema njegovim riječima, sada građani sa samo par klikova mogu pogledati šta im to nude proizvođači, fotografiju proizvoda, porijeklo, ime i prezime proizvođača, te odmah naručiti proizvod.

– Iz svog doma neko iz Tuzle može naručiti dva kilograma smokava iz Trebinja i u najkraćem roku na kućnu adresu će mu stići te smokve koje će platiti dostavljaču – kaže Nermin.

Ispravnost hrane

Na pitanje koliko građani mogu biti sigurni da kupuju isprave i provjerene proizvode, Nermin kaže da to garantira agencija “Konsulting za hranu – Food Consulting“ s kojom je sklopljen ugovor i koja će, na zahtjeve proizvođača, analizirati ispravnost hrane.

– U rad smo polovinom septembra pustili novu stranicu koja će biti još jednostavnija i dodatno će olakšati građanima pronalazak određenog proizvoda. To je neka vrsta “soba“ u kojima će biti podijeljeni mliječni, mesni, pčelarski proizvode, voće i povrće, sokovi… Tu je i interaktivna mapa sa svim podacima o proizvođaču, fotografijama i videoprezentacijama – ističe Nermin.

Prema njegovim riječima, u bazi trenutno imaju više od stotinu proizvođača i svaki dan ih je sve više.

– Oni su iz cijele BiH, od Drine do Une i od Save do mora. Svakodnevno se javljaju novi proizvođači koji žele ponuditi svoje proizvode na tržištu. Portal posjećuju ljudi iz cijelog svijeta, dobijamo pohvale, ali i ponude za izvoz. Želja nam je omogućiti izvoz, pa nam je to naredni cilj – ističe Nadarević.

Poslovni partneri portala Farmer.ba iz kooperative BUDI ZDRAV KO DREN iz Drvara pripremaju se za Reward Crowdfunding Platformu u okviru projekta KATANA koji se finansira iz EU fondova. Platforma će biti otvorena u oktobru ove godine, gdje će se direktno moći podržati njihova ideja koja je ušla među najboljih 100 ideja u EU!

Svaka poslovna ideja koja je ušla među 100 najboljih u sklopu KATANA projekta, trebaju izabrati poslovnog partnera i upravo Farmer.ba bit će njihov partner.

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!