Špinat, blitva i kelj čuvaju zdravlje


 

Na spisku zdravih namirnica suvereno vlada povrće koje obiluje hranljivim sastojcima, a u sebi kriju brojna ljekovita svojstva!

Zbog niskog sadržaja masti i kalorija, a visokog sadržaja vitamina i minerala povrće ima odlična antioksidativna svojstva koja naš organizam štite od bolesti i jačaju nam imunitet. Takođe, zbog sadržaja vlakana apsorbuju višak vode i podstiču rad sistema za varenje.

Najpopularnije i najčešće konzumirano zeleno lisnato povrće nije i najzdravije. Stručnjaci preporučuju tri najzdravije vrste zelenog lisnatog povrća, koje svakako zaslužuju svoje mjesto na tanjiru.

Tamno lisnato povrće sadrži brojne vitamine, kojih nema u voću, a za njihov unos suplementima potrebno je mnogo tabletica!

Špinat

Ovo povrće je bogat izvor željeza, kalcijuma i velikog broja vitamina. Jedna od najvažnijih karakteristika špinata je ta što se efikasno bori protiv raka prostate, najefikasnije od svih ostalih vrsta zelenog lisnatog povrća. Ako se špinat konzumira kuhan, preporučuje se da kuhanje ne traje duže od jednog minuta, kako bi se zadržala sva ljekovita svojstva ove biljke. Odličan je i sirov, u obliku salate.

Blitva

Blitva je jedna od najzdravijih vrsta lisnatog povrća, a većini ljudi je i ukusna. Odličan je izvor vitamina A i C. Bogata je željezom i vlaknima. Naučnici su dokazali da blitva štiti zdravlje srca, očiju, sistem za varenje i smanjuje učestalost glavobolja. Blitvu treba kuhati tri do pet minuta kako ne bi izgubila svoja ljekovita svojstva.

Kelj

Bogat je vitaminima A, C, K i B6. Takođe je odličan izvor magnezijuma i kalcijuma. Njegova antioksidativna svojstva smanjuju nivo slobodnih radikala u tijelu i smanjuju rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući i neke vrste raka. Kelj će sniziti nivo lošeg holesterola i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i štititi zdravlje vaših očiju.

Izvor: www.nezavisne.com


Sadržaj koji vas još zanima:

- Organski uzgoj krompira i luka

- Matična mliječ porodice Memišević  -Dostava na kućnu adresu! 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!