Šta je pirovo brašno i kako se koristi?


 

To je žitarica koja potiče iz Azije. Mnogi je nazivaju praiskonskom pšenicom jer je do danas zadržala svoje prvobitne karakteristike.

Pir je poznat pod nazivima krupnik, dinkel ili spelta (latinski: Triticum spelta). U dalekoj prošlosti pir je bio cijenjena namirnica, o čemu svjedoče zapisi u Starom zavjetu kao i kod starih Rimljana.

Posljednjih godina sve više raste potražnja za najvažnijim proizvodom od pira - brašnom, ali i mekinjama, grizom, mlijekom, kuskusom.

Ovo brašno se smatra daleko zdravijim i hranjivijim od brašna pšenice i ostalih modernih i modifikovanih žitarica. Ima blagi ukus i sadrži veće količine vlakana, zbog čega se jela od njega lakše vare.

Također, osobe koje su alergične na proizvode od obične pšenice mogu u umjerenim količinama da konzumiraju proizvode od spelte, ali to ipak nije bezglutenska namirnicama.

Istraživači su došli do spoznaje da ovo brašno sadrži veće količine određenih minerala od pšeničnog brašna. Tu je i široka lepeza vitamina od kojih se posebno ističu vitamini A i C, vitamini B grupe.

Niacin je od velike koristi za ljudsko tijelo - pospješuje cirkulaciju i detoksikaciju, smanjuje nivo holesterola u krvi, pomaže u regulaciji metaboličkih procesa, brine o zdravlju srca, mišića i vezivnog tkiva.

Spelta ili pir ima manje kalorija od pšenice, a više proteina i nezasićenih masti.

Može u potpunosti da zamijeni pšenično ili bilo koje drugo brašno. Ako pravite hljeb, na primjer, koji prema receptu sadrži 500 g pšeničnog brašna, umjesto njega možete dodati 500 g brašna od spelte.
Može se koristiti i za kuhanje (npr. za zgušnjavanje sosa) pri čemu je potrebno izbjegavati vrlo visoke temperature kuhanja. Odlično je i za sve vrste peciva i kolača, ali pošto ima manje glutena od ostalog brašna, ne treba ga dugo mijesiti - 3 do 4 minute će biti sasvim dovoljno.

Također, brže se rastvara u vodi, zbog čega za formiranje tijesta od ovog brašna potrebne manje količine tečnosti savjetuje Alternativa za vas.

Izvor: www.oslobodjenje.ba

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!