Šta piti za masnoću u krvi?


Povišene masnoće u krvi: uzroci, simptomi i prirodni tretmani

Povišene masnoće u krvi, poznate kao hiperlipidemija, su čest zdravstveni problem koji može povećati rizik od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih problema. Ova stanja nastaju zbog povećane koncentracije lipida, uključujući holesterol i trigliceride, u krvi. Visoki nivoi masnoća mogu se razviti uslijed nezdravog načina života, nasljednih faktora ili određenih zdravstvenih problema.

Uzroci povišenih masnoća u krvi:

Nezdrava Ishrana: Konzumacija hrane bogate zasićenim mastima i trans mastima, kao što su masno meso, punomasni mliječni proizvodi, brza hrana i grickalice, može doprinijeti povišenim masnoćama u krvi.

Nedovoljna Fizička Aktivnost: Nedostatak tjelesne aktivnosti može smanjiti razgradnju masnoća i doprinijeti njihovoj akumulaciji u krvi.

Prekomjerna Tjelesna Težina: Pretilost i višak tjelesne težine mogu povećati nivo masnoća u krvi.

Nasljedni Faktori: Genetska predispozicija može igrati ulogu u povišenim masnoćama, posebno ako u porodici postoje slučajevi hiperlipidemije.

Dijabetes: Osobe sa dijabetesom imaju veći rizik od razvijanja povišenih masnoća u krvi.

Alkohol: Pretjerano konzumiranje alkohola može povećati nivo triglicerida u krvi.

Znaci Povišenih Masnoća u Krvi:

Povišene masnoće u krvi često nemaju očite simptome, pa se često otkriju tokom rutinskih zdravstvenih pregleda. Međutim, neki od znakova i simptoma koji mogu ukazivati na povećane masnoće u krvi uključuju:

- Xanthelasma: Ovo su žućkasti naslage masnoća ispod kože, obično oko očiju.

- Arcus Senilis: Bijeli ili sivkasti prsten oko irisa oka.

- Bol u Grudima: Povišene masnoće u krvi mogu povećati rizik od srčanih bolesti, što može dovesti do angine (bol u grudima).

- Bol u Nogama: Povećane masnoće u krvi mogu dovesti do smanjenja protoka krvi u nogama, što može uzrokovati bol i nelagodnost.

- Povećani Rizik od Srčanog i Moždanog Udara: Visoki nivoi masnoća u krvi mogu povećati rizik od srčanog i moždanog udara.

- Povišen Krvni Pritisak: Povećane masnoće u krvi mogu utjecati na krvne sudove, što može dovesti do povišenog krvnog pritiska.

Prirodni Tretmani za Povišene Masnoće u Krvi:

Zdrava Ishrana: Izbjegavanje hrane bogate zasićenim i trans mastima, a uključivanje više voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina može pomoći u smanjenju masnoća u krvi.

Fizičke aktivnosti: Redovna fizička aktivnost, poput šetnje, trčanja, vožnje bicikla ili plivanja, može pomoći u poboljšanju metabolizma lipida i smanjenju masnoća u krvi.

Gubitak tjelesne težine: Ako imate višak tjelesne težine, gubitak čak i malog postotka tjelesne masti može poboljšati nivo masnoća u krvi.

Omega-3 masne kiseline: Dodavanje omega-3 masnih kiselina u ishranu, kroz ribu poput lososa, laneno sjeme ili dodatke, može pomoći u smanjenju triglicerida.

Crveni luk je bogat flavonoidima koji mogu pomoći u smanjenju masnoća u krvi.

Bijeli luk je poznat po svojim ljekovitim svojstvima, uključujući smanjenje masnoća u krvi.

Zaključak:

Povišene masnoće u krvi su ozbiljan zdravstveni problem koji može povećati rizik od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih problema. Promjene u načinu života, poput zdrave ishrane, redovne tjelesne aktivnosti i gubitka tjelesne težine, mogu pomoći u smanjenju masnoća u krvi. Međutim, uvijek je važno konsultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom kako biste dobili dijagnozu i odgovarajući tretman.

Izvori:
Američko udruženje za srce (American Heart Association): https://www.heart.org/
Nacionalni instituti za zdravlje (National Institutes of Health): https://www.nih.gov/
Mayo Clinic: https://www.mayoclinic.org/
WebMD: https://www.webmd.com/
Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention): https://www.cdc.gov/

>>> Može vas zanimati:

LIPIDOEX - kapi za MASNOĆU - namijenjene su osobama s povišenim masnoćama u krvi (holesterol, trigliceridi), ali i osobama koje imaju normalnu razinu lipida u krvi za zaštitu krvnih žila i prevenciju arteroskleroze - možete naručiti klikom >>> OVDJE

 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!