Super savjeti / Deset najjačih biljaka kojim ćete očistiti pluća


 

Naša pluća, jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu, često su izložena posljedicama loših navika ili, jednostavno, okruženja u kojem se nalazimo - što zbog pušenja, što zbog zagađivača koje udišemo.

Srećom, priroda se pobrinula da nam pomogne da umanjimo štetu koju činimo plućima, a mi vam donosimo deset biljaka koje će vam u tome pomoći.


1. Origano
Kada god prašina, plijesan ili polen uđu u naša pluća, tijelo oslobađa histamin kako bi ih spriječio da naprave više štete. Kao rezultat, dobijamo alergije, ili kišemo i kašljemo više nego inače. Origano smanjuje ove simptome jer je prirodni antihistamin, a u sebi zadrži nekoliko supstanci koje efikasno čiste bakterije iz naših pluća. Pritom pomaže u pročišćavanju od šlajma.

Origano treba često stavljati u hranu, a možete dodati i par kapi ulja od origana u mlijeko, čaj ili sok bar jednom dnevno.

2. Divizma
Divizma (bjeloperka ili vučiji rep) često se koristi kao prirodni lijek za astmu, upalu pluća i tuberkulozu. Osim toga što smanjuje šlajm i pročišćava pluća, ona smiruje nadražena pluća i disajne puteve.Pijte čaj divizme i udišite paru.

3. Osha korijen
Osha je biljka za koju vjerovatno niste čuli. Riječ je o jednom od najjačih pročišćivača pluća koji postoje i njen korijen čest je sastojak kapi koje pomažu pri iskašljavanju i smirivanju nadraženih disajnih puteva. Osha čisti i sinuse, pomaže kod infekcija, astme, alergija...

Pijte čaj napravljen od korijena Oshe i udišite paru.

4. Plućnjak
Kako joj samo ime govori, biljka plućnjak koristi se kao lijek za plućne bolesti još od 17. stoljeća. Čisti od nakupina šlajma, te je posebno dobra za pluća pušača te za one koji žele prestati sa ovom navikom. Također izrazito pomaže kod bronhitisa i astme.

Najbolje je praviti čaj od ove biljke i piti ga tri puta dnevno za brzo čišćenje pluća.

5. Korijen sladića
Riječ je o jednom od najboljih prirodnih lijekova za detoksikaciju pluća. Pomaže kod upale grla, suhog kašlja i alergija, astme, bronhitisa, a ponaša se i kao antibiotik.

Čaj od korijena sladića izrazito umiruje i treba ga piti tri puta dnevno.

6. Majčina dušica
Majčina dušica se za liječenje plućnih bolesti koristi tek odnedavno. Sadrži thymol koji se bori protiv mikroba i koji se često koristi u vodicama za ispiranje usta. Majčina dušica iz pluća uklanja bakterije, viruse te gljivice i posebno je korisna kod upale pluća i bronhitisa, a pomaže i kod prehlade i čestog kašlja.

Kuhajte lišće i pravite čaj koji ćete piti dva ili tri puta dnevno. Ukoliko se borite protiv upale ili infekcije, pijte čaj svaki sat do oporavka. Također, udišite paru.

7. Podbjel
Lišće ove biljke još se u drevna vremena koristilo pri liječenju prehlade i respiratornih problema, a posebno je efektivna u liječenju pušačkih pluća.

Izvor: www.radiosarajevo.ba

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!