Tehnologija Efektivnih Mikroorganizama


Šta su Efektivni Mikroorganizmi?

Proizvodi na bazi Efektivnih Mikroorganizama predstavljaju ekološki sigurne proizvode koji postižu pozitivne efekte kombiniranjem korisnih mikroorganizama koji postoje u prirodi, kao što su bakterije mliječne kiseline, kvasci i fototrofne bakterije. 

Tehnologija Efektivnih Mikroorganizama je razvijena od strane  japanskog mikrobiologa Teruo Hige 1982 godine u sklopu EM Organizacije za naučna istraživanja (EMRO Japan). 
Efektivni Mikroorganizmi iz EM proizvoda aktiviraju lokalne mikroorganizme koji su prirodno zastupljeni u zemlji i vodi te maksimiziraju njihovu prirodnu snagu. Drugim riječima djeluju sinergistički. 


EM brend predstavlja liniju mikrobioloških proizvoda koji se koriste u brojnim oblastima, uključujući poljoprivredu, stočarstvo, prečišćavanje voda  kao i oblast zdravstvene zaštite. Ono što je bitno napomenuti jeste da EM proizvodi ne sadrže GMO, da su 100% prirodni te da je njihova sigurnost za ljude potvrđena certifikatom Nacionalnog instituta za higijenu. 


Trenutno, Efektivni Mikroorganizmi se proizvode u 59 zemalja svijeta, dok se njihova distribucija obavlja u preko 120 zemalja širom planete Zemlje. 
Također, Tehnologija Efektivnih Mikroorganizama se primjenjuje kao državni program u ekološkom uzgoju i proizvodnji zdrave hrane u 12 zemalja svijeta, uključujući i Japan. Tako npr. Butan je prva zemlja svijeta u kojoj je 100% zastupljena organska proizvodnja vođena primjenom EM Tehnologije. 


EM Tehnologiju mnogi smatraju i imunim sistemom Planete Zemlje, budući da njenom implementacijom osiguravamo čiste vode, zemljište i zrak, te zdrav razvoj ljudskog, biljnog i životinjskog svijeta. 

Ovom jedinstvenom tehnologijom je moguće neutralizirati štetno djelovanje teških metala, radijacije, elektromagnetnog zračenja, štetnih isparavanja i plinova nastalih hemijskim reakcijama u otpadnim vodama, na odlagalištima otpada, u industriji itd. 
Princip djelovanja Efektivnih Mikroorganizama zasniva se na održavanju raznolikosti i ravnoteže  mikroorganizama. Tako npr., kada se prekine ravnoteža mikroorganizama u zemljištu, tlo će automatski biti osiromašeno što će se negativno odraziti na kvalitet usjeva. 


Međutim, ako se aktiviraju prirodni mikroorganizmi, stanje tla će se poboljšati. Kada je mikrobiologija tla u ravnoteži, biljke će biti zdrave, te stoga otpornije na oštećenja uzrokovana štetnim agensima kao što su patogeni organizmi i štetni insekti. 
Također, u zagađenim rijekama, vrste koje ne mogu preživjeti u degradiranom okruženju izumiru, što dovodi do narušavanja prirodnog ekosistema. Nasuprot tome, ako je raznolikost mikroorganizama bogata, sposobnost samo-prečišćavanja voda se povećava. 


Dakle, primjenom Efektivnih Mikroorganizama se pomaže očuvanju prirodnog stanja okoliša.


Ako pođemo od činjenice da su mikroorganizmi zastupljeni svuda oko nas ali i unutar naših organizama, malo jasnije pristupamo analizi značaja mikroorganizama za prirodu ali i čovječanstvo uopšte.

U našem okruženju danas preovladavaju mikroorganizmi odgovorni za truljenje organske materije, koji su ujedno i uzročnici oboljenja kod svih vrsta organizama. 
Upravo, proizvodi na bazi Efektivnih Mikroorganizama imaju potencijal da kroz proces fermentacije suzbiju te patogene mikroorganizme, te na taj način spriječe propadanje materije organskog porijekla. 

Pod propadanjem materijala ovdje se misli na djelovanje aktivnog kisika ili slobodnih radikala kroz koje organizam i anorganski materijali korodiraju (npr. korozija željeza). 
Drugim riječima u tom slučaju Efektivni Mikroorganizmi djeluju kao antioksidansi.

Naruči EM proizvode na svoju adresu klikom na fotografiju.


Za sva ostala pitanja, stojimo Vam na raspolaganju. Sve proizvode Efektivnih Mikroorganizama možete pogledati u sklopu naše on-line radnje Behar d.o.o

Vaš Behar d.o.o
Višegradska 22, 
71000 Sarajevo
+387 33 671523
+387 61 221470
behar.doo@bih.net.ba

 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!