Tikvice kalorije


Koliko kalorija imaju tikvice?
Kada bi se povrće takmičilo u kategoriji niska kalorijska vrijednost, tikvice bi lako osvojile prvo mjesto. Količina od 100 g tikvica ima nevjerovatnih 17 kalorija.
Tikvice spadaju u povrće te ih se treba ukomponirati u dnevni unos povrća i voća prema pravilima zdrave prehrane. Prehrana bi trebala biti raznovrsna te se ne bazirati samo na nekom voću ili pvrću.

Porcija tikvica se smatra 150 do 200 grama tikvica.

Tikvice sadrže veliki udio vode, sadrže vlakna, te malo kalorija te mogu biti od pomoći prilikom mršavljenja. Isto tako, tikvice mogu pomoći u reguliranju probavnog sustava, kao i kod zatvora.
Tikvice su hrana s niskim udjelom ugljikohidrata, niskim glikemijskim indeksom te mogu pomoći u smanjivanju razine šećera u krvi.

Kada dobre bakterije koje žive u tvojim crijevima nahraniš rastvorljivim vlaknima, one ti se oduže na izuzetan način. Naime, dobre bakterije proizvode masne kiseline kratkog lanca, koje zapravo njeguju ćelije tvoje probave.
Ove masne kiseline smanjuju upalne procese u organizmu i ublažavaju simptome nekih oboljenja probavnog sistema.
Vlakna u tikvicama takođe utiču na to da nivo šećera i holesterol u krvi budu u granicama normale.
Tikvice su jednostavne za pripremu, brzo gotove, a istovremeno nutritivno bogate. Mogu se pripremati na različite načine, samostalno, kao i u raznim kombinacijama. Uzgajanjem u staklenicima, tikvice su postale namirnica koja je dostupna tijekom cijele godine.

 

Uticaj tikvica na kilažu

Ukoliko želiš da smršaš, onda su tikvice namirnica koju slobodno možeš da jedeš.
Tikvice su bogate vodom i sadrže vlakna, a upravo su to odlike koje tražiš od namirnica kada si na dijeti, jer iste podstiču osećaj sitosti.
Štaviše, naučno je dokazano da konzumacija tamnozelenog ili žutog povrća, koje ne sadrži skrob i ima sličan nutritivni profil kao tikvice, pomaže ljudima da smršaju.
Napokon, preporučujemo ti da kupuješ manje tikvice sa tamnijom korom, jer su one bogatije nutrijentima.

Tikvice Ljekovitost!

Tikvice sadrže raznovrsne nutrijente koji potiču zdravlje organizma. Iako tikvice botanički spadaju u voće, u kuhinji se tretiraju kao i svo ostalo povrće.
Visok udio vode čini tikvice idealnom namirnicom za dijetu, a za potpuno iskorištenje ljekovitih svojstva, preporuča se konzumirati tikvice s korom. Dijetalna vlakna, koja se uglavnom nalaze u kori, reduciraju visoke količine holesterola te štite srčano-krvožilni sistem.

Laboratorijska istraživanja utvrdila su da fitonutrijenti u soku tikvica imaju antikancerogena svojstva jer spriječavaju mutaciju stanica. Ekstrakti tikvica reduciraju simptome benigne hipertrofije prostate, a taj se učinak pojačava u kombinaciji s drugim povrćem.

Općenito nutritivni sastav tikvica djeluje tako da štiti srčano-krvožilni sustav od bolesti kao što su ateroskleroza, srčani i moždani udar, a magnezij i kalij prisutni u tikvicama, reduciraju visoki tlak.
Antioksidanti, vitamin C i beta karoten, sudjeluju u procesima koji spriječavaju oksidaciju kolesterola. Oksidirani oblik holesterola nakuplja se na stanicama stijenki, a antioksidanti posredno djeluju na usporavanje pojave ateroskleroze.
Folati također štite srčano-krvožilni sistem, jer u složenim procesima metabolizma razgrađuju homeocistein, opasni nusprodukt metabolizma te spriječavaju srčani udar.

Jedna tikvica srednje veličine ima oko 200 grama, te sadrži oko 34 kalorija.
Jedna tikvica ima 34 kalorija (srednje veličine, težine oko 200 grama).

Kuhane tikvice kalorije

Iako se razlikuje broj kalorija u svježim i kuhanim tikvicama, i kuhane tikvice imaju malo kalorija, odnosno 27 kalorija na 100 grama.
- Kuhane tikvice imaju oko 27 kalorija na 100 grama.

Pohovane tikvice kalorije

Pohovane tikvice imaju 155 kalorija na 100 grama.

Punjene tikvice kalorije

- Punjene tikvice 278 kalorija na 100 grama.


Pohovane tikvice kalorije / RECEPT

Kalorijska vrijednost pohovanih tikvica može varirati zavisno o načinu pripreme, sastojcima i veličini porcije. Evo okvirnih informacija o kalorijskoj vrijednosti pohovanih tikvica:

Pohovane tikvice se pripremaju tako da se prvo umoče u brašno, zatim u jaje i na kraju u prezle ili krušne mrvice prije nego što se prže ili peku. Uključivanje ulja za prženje dodatno povećava kalorijsku vreijdnost.

Način pripreme tikvica takođe može uticati na kalorije. Ako se tikvice prže u dubokom ulju, sadržaj kalorija će biti viši u poređenju sa tikvicama koje se peku u rerni sa manje ulja.
Veličina porcije takođe igra ulogu. Veće porcije će imati više kalorija.
>>> Oko 100 grama pohovanih tikvica može sadržavati oko 200-300 kalorija, ali ovo je samo okvirna procjena.

Kalorije mogu značajno varirati u zavisnosti o gore navedenim faktorima. Ukoliko želite tačnije informacije o kalorijskoj vrijednosti, preporučujem da koristite specifične informacije sa deklaracije proizvoda ili recepta koje koristite za pripremu pohovanih tikvica. Takođe, možete koristiti razne aplikacije ili online alate za praćenje kalorija kako biste dobili preciznije informacije o kalorijama u vašem specifičnom obroku.

Tikvice dobro operi. Nemoj ih guliti niti sušiti papirnatim ručnikom nego ih još vlažne nareži na kolutiće ili trakice, ovisno koji ti je oblik draži.

U jedan duboki tanjir stavi brašno, u drugi dva jaja s malo soli i u treći krušne mrvice. Redom svaki kolutić ili trakicu tikvice prekrij brašnom, pa zatim jajima i na kraju krušnim mrvicama.
Panirane tikvice naslaži na posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Kada su sve tikvice panirane i posložene, prelij svaki komad s nekoliko kapi ulja.
Tikvice stavi peći u pećnicu na 200 stupeni Celzijevih. Neka se peku 10-ak minuta te ih zatim okrenite kako bi se s obje strane ravnomjerno ispekle. Pecite još pet minuta i zatim ih posluži po želji.

Punjene tikvice kalorije

Kalorijska vrednost punjenih tikvica varira u zavisnosti od sastojaka koji se koriste za punjenje i načina pripreme. Evo okvirnih informacija o kalorijskoj vrijednosti punjenih tikvica:
Punjenje tikvica može uključivati različite sastojke kao što su meso, riža, povrće, sirevi i začini. Kalorije će značajno varirati u zavisnosti od sastojaka koji se koriste.
Način pripreme takođe igra ulogu u kalorijskoj vrijednosti. Ako se punjene tikvice peku u rerni sa minimalnom količinom ulja, sadržaj kalorija će biti niži u poređenju sa tikvicama koje se pripremaju prženjem ili pohovanjem.
Veličina porcije takođe ima uticaj. Veće punjene tikvice će imati više kalorija u poređenju sa manjim porcijama.

Kalorijska vrijednost punjenih tikvica može značajno varirati, ali prosečno, jedna srednje velika punjena tikvica (oko 200-250 grama) može sadržavati oko 200-300 kalorija ili više, u zavisnosti o sastojcima i načinu pripreme. Kako biste dobili tačnije informacije o kalorijama u vašem specifičnom receptu za punjene tikvice, preporučujem da koristite specifične informacije sa deklaracije proizvoda ili recepta koje koristite. Takođe možete koristiti aplikacije za praćenje kalorija ili online alate kako biste dobili preciznije informacije o kalorijskoj vrijednosti vašeg obrok

Tikvice su i među najprikladnijim povrćem za djecu od rane dobi, zbog svog slatkog okusa, visoke probavljivosti i sposobnosti promicanja crijevne pravilnosti.

Kao i sve povrće, tikvice imaju vrlo nizak udio kalorija, što ih čini posebno prikladnim za niskokalorične dijete, čak i ako, za razliku od mnogih drugih zasitnijih povrća, imaju prilično malo vlakana i biljnih proteina. Međutim, tikvice također imaju malo soli, stoga su savršene za osobe s prekomjernom težinom kojima prijeti hipertenzija ili kardiovaskularne bolesti.

Iznad svega, bogate su vodom: osvježavajuće su i lako probavljive te diuretične i korisne za rješavanje problema mokraćnog sustava.

Njihov dobar sadržaj kalija važan je za suzbijanje pojava hipertenzije. Ovaj mineral ima vazodilatacijska svojstva i istraživanja pokazuju da je ovaj faktor koristan za snižavanje krvnog tlaka.

Ukratko, tikvice ne debljaju, nego mogu pomoći u procesu mršavljenja iz nekoliko razloga:
- imaju malo kalorija, 100 grama kuhanih tikvica ima 27 kalorija
- mogu pomoći ubrzavanju metabolizma i sagorijevanju nakupljenih masnoća
- sadrže vlakna koja pomažu u reguliranju probave
- pomažu da se dulje osjeća sitost i smanjuju glad

Farmer.ba

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!