TomTato, biljka koja rodi rajčicu i krompir u isto vrijeme


 

TomTato je biljka nastala križanjem popularnih biljaka koje se nalaze u gotovo svakom vrtu, rajčice i krumpira.

Nitko nije mogao ni zamisliti kako će savršeno i skladno izrasti, krumpir, tamo gdje mu je i mjesto – pod zemljom, a na stabljikama i do 500 sočnih plodova cherry rajčice.

Kako je objavio britanski Guardian, biljka koja rađa rajčicom, a gomolj joj je krumpir, uzgojena je i puštena u prodaju u Velikoj Britaniji. Ovu biljku simboličnog imena, kompanija Thompson & Morgan prodaje za 14,99 funta.

“Ovo je 100 posto prirodno, nije genetski modificirano. Biljka je prirodna i sigurna, svaka je cijepljena rukom što je delikatan posao”, rekao je znanstvenik Michael Perry.

U Velikoj Britaniji već su uspijevali nakalemiti rajčicu na krumpir, ali Thompson & Morgan kažu kako je ovo prva komercijalno uspješna izvedba.

“Već nekoliko godina pokušavamo uzgojiti TomTato, a konačni rezultat znatno je bolji nego što sam se nadao: stabljika je puna ploda čiji okus rajčicu, a uz to dobijete i dobar krumpir za poslije u sezoni”, rekao je direktor tvrtke Paul Hansord, za britanski Guardian.

“Bilo je veoma teško uzgojiti TomTato jer korijen rajčice i korijen krumpira moraju biti jednake debljine da bi kalemljenje uspjelo, riječ je o operaciji za koju je potrebna velika stručnost.

Bilo je sličnih proizvoda, ali kad biste ih dobro pregledali, ustanovili biste kako je riječ o rajčici zasađenoj u posudu u kojoj je zasađen i krumpir. Naša je biljka jedna biljka i nema krumpirova lišća”, dodao je.

Može se uzgajati i u zatvorenom prostoru i na otvorenom, važno je samo da budu u velikoj posudi ili u vreći. Sličan proizvod, nazvan Potato Tom, ove je sedmice pušten u prodaju u vrtnim centrima Novoga Zelanda.

Izvor: www.agroportal.hr

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!