Toulouse testira novu urbanu opremu za zaštitu od vrućina


 

U francuskom gradu Toulouseu upravo su postavljene strukture novih urbanih nadstrešnica kojima će se stanovništvo njegove najtoplije četvrti nastojati zaštititi od sve češćih i intenzivnijih toplinskih valova. U hladu ovih zelenih „vijenaca“ francuskog startupa Urban Canopée uskoro će biti puno ugodnije.

Francuska startup tvrtka Urban Canopée je 29. augusta u Toulouseu započela s postavljanjem prve tri urbane nadstrešnice na Trgu Jean Diébold u četvrti Saint-Cyprien, a na konstrukciji izrađenoj od kompozitnih materijala uskoro će početi rasti biljke kako bi se stanovništvo ovog izrazito gusto urbaniziranog dijela grada zaštitilo od efekta urbanih toplinskih otoka.

Hubert Michaudet iz Urban Canopéea kaže kako će se njihovim postavljanjem i rastom biljaka stvoriti oko 150 kvadratnih metara prirodne hladovine, a učinci osvježenja pratit će se u razdoblju od pet godina. Za izbor biljaka penjačica kojima će se prekriti ove urbane nadstrešnice bili su zaduženi stručnjaci Visoke inženjerske škole Purpan u Toulouseu, a riječ je o peterolisnoj lozici (Parthenocissus quinquefolia), zlatnom hmelju (Humulus lupulus Aureus) i pasiflori (Passiflora).

Gradska uprava Toulousea posljednje dvije godine intenzivno radi na pronalaženju rješenja za snižavanje temperatura u sve toplijem gradu, a dodatni poticaj bili su ovoljetni toplinski valovi i vrlo visoke temperature.

Startup tvrtka Urban Canopée osnovana je krajem 2016. godine u Champs-sur-Marneu, a osnivači su joj inženjerka agronomije Élodie Grimoin i istraživač Hubert Michaudet. Njihove zelene strukture, koje još nazivaju vijencima, visoke su 4-5 metara, promjer postolja je 1,10 m, dok im „krošnja“ doseže i do 8 m.

Na njima se koriste biljke penjačice koje se šire strukturom, a izbor biljaka ovisi o lokaciji i klimi. U pravilu bi se svaka struktura u potpunosti trebala prekriti biljkama u roku od dvije godine, a osim osiguravanja hlada njima će se utjecati na povećanje bioraznolikosti i pročišćavanje zraka.

Tehnologija je razvijena u laboratorijima École des Ponts ParisTech, a struktura Urban Canopéea izrađena je od kompozitnih materijala koji su uz istu otpornost četiri puta lakši od čelika te imaju svojstva fleksibilne stabljike trske. Ispod posude s biljkama nalazi se spremnik za vodu zapremnine 200 litara te uređaj Sensopee koji omogućuje kontrolu zalijevanja.

Cijela struktura je autonomna jer se napaja solarnom energijom, a voda se u spremnik mora uliti svega dva do tri puta godišnje. Prvi vijenac postavljen je na jednoj urbanoj farmi u istočnom dijelu Pariza, a na javnim će se površinama po prvi put postaviti u Toulouseu te u četvrti Éco-quartier Smartseille u Marseilleu.

Urban Canopée trenutno pregovara i o njihovom postavljanju u samom središtu Pariza, a u slučaju da se za nabavku odluči neka od lokalnih gradskih uprava – jedan se vijenac prodaje po cijeni od 10.000 eura.

Startup Urban Canopée se za razvoj svog projekta koristio sredstvima državne potpore za razvoj zelenih tehnologija a već je i dobitnik većeg broja nagrada. Među njima se posebno ističe nagrada „Women4Climate“ (Žene za klimu) koju dodjeljuje organizacija vodećih svjetskih gradova C40 Cities Climate Leadership Group, na čijem je čelu pariška gradonačelnica Anne Hidalgo.

Preuzeto sa: ekovjesnik.hr

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!