U Mostaru prvi Festival permakulture u Bosni i Hercegovini


 

Prvi Festival permakulture u BiH održat će se za vikend, 07. i 08.09.2019., u Mostaru.

Prvoga dana aktivnosti Festivala se održavaju u Muzičkom Centru Pavarotti. Od 10 do 16 sati iskustva prezentiraju iskusni aktivisti iz Švicarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji će predstaviti permakulturu u najboljem svjetlu, a od 21 sat Festival upotpunjava koncert grupe Zoster.

Ulaz je besplatan za sve koji žele sudjelovati.

Drugoga dana Festivala, okupit će se permakulturni aktivisti iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine kako bi se upoznali, razmijenili iskustva i osmislili načine suradnje za budućnost. Festival će završiti posjetom permakulturnoj farmi Nešto Više, u Humilišanima, pored Mostara. 

U duhu permakulture, zdravu i ukusnu zakusku za posjetitelje prvoga dana će pripremiti mlade osobe sa invaliditetom iz socijalnog poduzeća RADIN (Los Rosales), a drugoga dana internacionalni volonteri Udruženja Nešto Više, od isključivo lokalnih i organski uzgojenih namirnica (eko-Jasmina i EkoDizajn), a za serviranje neće koristiti niti jedan komad jednokratne plastike. Festivalski tiskani materijali urađeni su na recikliranom papiru i sa eko bojama, a osoblje MZ Pavarotti će se pobrinuti da se za vrijeme koncerta Zostera ne koriste jednokratne plastične čaše.

Prvi Festival permakulture u BiH organizira Udruženje građana Nešto Više u suradnji sa i-platform, a kao nastavak istraživačkog rada kojeg je ranije ove godine napravila praktikantica Nešto Više i volonterka i-platforme Mirela Šimaga, uz podršku Univerziteta u Cirihu. Tim organizatora će biti na raspolaganju za medijske izjave prvoga dana (subota, 07.09.2019.) Festivala u 9:30 h, ispred dvorane gdje će se održavati prezentacije, u Muzičkom Centru Pavarotti.  

Pregled prezentacija:

ŠTO JE TO PERMAKULTURA?

Gordana Dragičević, diplomirana permakulturna dizajnerica i aktivistica Zagreb, Hrvatska Permakultura je dizajn životnog prostora po uzoru na prirodu i globalni društveni pokret za stvaranje lokaliziranih i otpornih zajednica. Daje nam praktične ideje koje štede energiju, vrijeme, novce i živce, a ujedno uz lako dostupne resurse povećavaju urod i obogaćuju okoliš, grade tlo, bolja rješenja za stanovanje i bolje međuljudske odnose. Permakultura je nova, održiva kultura!

REGENERATIVNA POLJOPRIVREDA

Bruno Motik, permakulturni dizajner, ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) Vukomerić, Hrvatska Klimatske promjene i masovno izumiranje biljnih i životinjskih vrsta su dvije goleme prijetnje za čovječanstvo i sav život na planeti, a posljedica su načina kako gospodarimo resursima. Regenerativna poljoprivreda može pružiti rješenje za oba problema, a usput proizvesti kvalitetnu hranu za rastuće stanovništvo i pritom pomoći rješavanju zdravstvene krize s kojom smo također suočeni.

ISKUSTVA PERMAKULTURNIH VRTLARA

Petra Turčić i Kruno Vuljar, grafička dizajnerica i kuhar Zagreb, Hrvatska Iskustveni put i proces izrade permakulturnog vrta od samih početaka pa do danas: što nas je motiviralo, na kakve izazove smo nailazili, kako smo se s time nosili, te zašto i kako se i danas bavimo organskim uzgojem povrća i voća.

KULTURA ŽIVLJENJA I PROIZVODNJA HRANE U SKLADU SA PRIRODOM

Milka Tamamović, Predsjednica Udruženja "Gradske bašte" Banja Luka i osnivač Organiko BiH Banja Luka, Bosna i Hercegovina Prirodni resursi su ogromni, ali ne i neiscrpni. Kultura življenja u skladu sa prirodom uči čovjeka racionalnom korištenju njenih resursa. Savremeni čovjek mora da prepozna svoje mjesto i ulogu u prirodnom poretku: da bude dio prirode, a ne njen gospodar. Očistiti prirodu, tlu obnoviti humusni sloj, vodi vratiti bistrinu i vazduhu kisik je imperativ savremnog življenja. Životne  navike i odnos  prema hrani se moraju mijenjati. Urbani čovjek treba naučiti biti neovisan, solidaran i slobodan čovjek.

GRADNJA PRIRODNIM MATERIJALIMA

Biljana Gavrić, Inž. pejzažne arhitekture i hortikulture, samostalna prirodna graditeljica i permakulturna dizajnerica Bijeljina, Bosna i Hercegovina Gradnja prirodnim materijalima je zaboravljena, iako su kuće nekada tako pravljene bile pogodnije za život. Industrijalizacijom, stare tehnike gradnje otišle su u zaborav. Prilikom izgradnje baliranom slamom, koristimo prirodne i reciklirane materijale kako bismo dobili kuću koja može da zadovoljni sve potrebe suvremene obitelji. Kako samostalno napraviti kuću koristeći drvo, zemlju, kreč, pijesak i slamu, za skladan i zdrav život?

FOOD NETWORKS

Katharina Serafimova, Environmental Natural Scientist, predavač na University of Zurich, Food Networks Zurich, Švicarska Mi u Food Networks vjerujemo u pravu hranu kao zajedničko dobro. Hrana je moćna prilika za ponovno povezivanje s prirodom i zajednicom. To je razlog zašto zajedno stvaramo i olakšavamo procese na terenu u našim partnerskim regijama kako bismo omogućili pojavu regionalnih mreža hrane. Možemo promijeniti selo i društvo kroz hranu, jer je hrana temelj svake zajednice.

DOSTOJANSTVO BILJAKA I ŽIVOTINJA

Antoine F. Goetschel, Predsjednik Udruženja GlobalAnimalLaw, Zurich Zurich, Švicarska Imaju li biljke i životinje dostojanstvo i kako je ga je Švicarska zaštitila ustavom? Avanture i izazovi u 30 godina iskustva političkog lobiranja za zaštitu životinja i biljaka. 

Izvor: www.bljesak.info

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!