Zašto bi češće trebalo da jedete kisele krastavce


 

Gotovo da i ne postoji domaćinstvo u čijem se frižideru ne krije barem jedna teglica kiselih krastavaca. I dok je salata od svježeg povrća prilog broj jedan, ove kisele poslastice itekako bi se trebale naći u vašem meniju. Evo i zašto.


Kiseli krastavčići sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće i prehrambena vlakna. Isto tako, ove kisele grickalice bogati su izvor minerala među kojima su i gvožđe, kalijum, natrijum i fosfor. Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin, i tiamin.

Sve spomenute nutritivne vrijednosti ovo jednostavno pripremljeno povrće čini vrlo zdravim i korisnim za naše tijelo.

1. Snažan su antioksidans - štite tjelo od slobodnih radikala - nestabilnih hemikalija koje oštećuju ćelije u našem organizmu.

2. Izvrstan su probiotik - balansiraju probavu i ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan deo naše zdrave probave.

3. Čuvaju jetru - osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru i pomažu joj da se filtriraju toksini iz organizma.

4. Sprečavaju nastanak čira na želucu - čir je unutarnja rana na zidu želuca, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama. Kiseli krastavčići štite želudac i sprečavaju nastajanje čireva.

5. Pomažu kod dijabetesa - istraživanje je pokazalo kako kiseli krastavčići stabiliziraju nivo hemoglobina - proteina u crvenim krvnim zrncima koje prenose kiseonik. Kiselost krastavčića pomaže i u kontroli dijabetesa.

Izvor: www.nezavisne.com

Foto: Pixabay | Zašto bi češće trebalo da jedete kisele krastavce

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!