Zdravlje i hrana / Evo koje namirnice spadaju u grupu najzdravijih na svijetu


 

U svijetu užurbanog života kada jedemo prvo što nam padne na pamet i nerijetko se susrećemo s problemima viška kilograma i raznih bolesti, vrlo je bitno informirati se o hrani koja je zdrava za srce, smanjuje rizik od raka, dijabetesa ili srčanih oboljenja.

Donosimo listu zdravih namirnica koje ne bi trebalo zaobilaziti u svakodnevnoj prehrani, prenosi Centarzdravlja.hr.

Avokado
Avokado pomaže sniziti holesterol i povećava nivo HDL-a (lipoproteina visoke gustoće). Jedan komad avokada ima 81 kaloriju, 8 grama masnoće i 3 grama vlakana. Umjesto majoneze koju stavljate u hamburger, radije pojedite nekoliko komada avokada, vaš organizam će biti zdraviji i osjećat ćete se bolje.

Marelice
Marelice su pune beta karotena koji sprečava radikalna oštećenja i štiti oči. Tijelo pretvara ovaj sastojak u vitamin A čime otklanja mogućnost stvaranja raka, posebno raka kože. Jedna marelica ima 17 kalorija, 0 masnoća i 1 gram vlakana. Mogu se jesti sušene ili svježe, ali ako su previše mekane, gube svoje hranjive sastojke.

Maline
Maline imaju sastojke protiv razvoja raka, ali i dosta vitamina C i vlakana koji su odlični protiv holesterola i srčanih bolesti. Jedna zdjelica sadrži tek 60 kalorija, 1 gram masnoća i 8 grama vlakana. Sa svježim malinama najbolji je nemasni jogurt ili žitarice.

Dinja
Dinja sadrži vitamin C i beta karoten - dva jaka antioksidansa, u saradnji s kalijem, kojeg imaju dva puta više nego banane, savršen su sastojak svakodnevnoj prehrani. Polovina dinje ima 97 kalorija, 1 gram masnoće i 2 grama vlakana. 

Brusnica
Poznato je da sok od brusnice čisti krv od mogućih infekcija i tako štiti tijelo od razvoja štetnih bakterija. Jedna čaša ovog soka ima 144 kalorije, 0 grama masnoće i 0 vlakana. Kupite nerazgaljeni sok od brusnice i dodajite ga svakodnevno vodi koju pijete, bez potrebe da dodajete šećer.

Rajčica
Rajčice sadrže likopen, jedan od najsnažnijih karotenoida koji služe kao antioksidansi u organizmu. Novija istraživanja pokazala su da rajčica može ublažiti probleme s mokraćnim kanalima, trbuhom i debelim crijevom, a učinak je vidljiv ako se jede barem jedna rajčica dnevno. Jedna rajčica sadrži svega 26 kalorija, 0 g masnoća i 1 g vlakana.

Grožđe
Suho grožđe ili grožđice izuzetan su izvor željeza koje pomaže u cirkulaciji krvi. Pola zdjelice sadrži 218 kalorija, 0 masnoće i 3 grama vlakana. 

Smokva
Smokva ima dosta kalija i vlakana, ali i vitamina B6 koji je potreban za dobro raspoloženje. Smanjuje holesterol i sprečava zadržavanje viška vode u organizmu. Jedna smokva ima od 37 do 48 kalorija, 0 masnoće i 2 grama vlakana. Svježe smokve su najukusnije, ali neki više vole sušene i jedu ih kao grickalice koje donose mnogo energije i preporučuju se sportašima.

Crveni luk
Crveni luk sadrži jedan od najmoćnijih flavonoida koji su prirodni antioksidansi. Studije su pokazale da štiti od raka, a jedna zdjelica isjeckanog luka ima 61 kaloriju, 0 masnoća i 3 grama vlakana. Opskrbljuje organizam energijom, pa ako ne volite plakati dok ga režete, možete ga ispržiti na tavi i servirati uz rižu i drugo povrće.

Artičoke
Ovo povrće čudnog izgleda također je dobro protiv raka i kontrolira holesterol, što je u današnje vrijeme kad se većina nas nezdravo hrani veoma važno. Jedna srednja artičoka ima 60 kalorija, 0 masnoća i 7 grama vlakana.

Izvor: www.radiosarajevo.ba

Foto: Pixabay

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!