Zdravlje / Moćno voće: 6 razloga zašto treba jesti kupine


 

Kupine su vrlo hranjive; bogate su vitaminima, mineralima i vlaknima. Imaju malo kalorija, ugljikohidrata i masti, što ih čini jednom od najboljih voćki za uravnoteženu ishranu.

Vlakna u kupinama pospješuju probavu

Vlakna u kupinama mogu pospiješiti probavu i pomoći u održavanju redovne stolice. 100 g kupina osigurava 5.3 g vlakana. Vitamin A u kupinama pozitivno utiče na probavni trakt i pomaže u održavanju zdrave sluznice, kao što je sluznica u unutrašnjosti usne duplje. 100 g sirovih kupina osigurava 4% dnevnih potreba za vitaminom A.

Pomažu kod kardiovaskularnih bolesti

Antocijanini iz kupina koji im daju ljubičastu boju, smanjuju upale i bore se protiv slobodnih radikala u tijelu koji uništavaju ćelije i dovode do bolesti srca. Vitamin C djeluje kao antioksidans, a 100g ovih ukusnih bobica sadrži 21 g vitamina C što je 35% dnevnih potreba.

Važne su za održavanje čvrstih kostiju

Vitamini C i K te mineral mangan u kupinama imaju pozitivna djelovanja na kosti. 100g kupina sadrži 19.8 mcg vitamina K što je 25% preporučenih dnevnih potreba za muškarce i žene. Vitamin C pospješuje sintezu kolagena, proteina u koštanom tkivu. Mangan takođe podstiče proizvodnju kolagena i aktivira enzime koji su važni za razvoj kostiju.

Pomažu u borbi protiv raka

Kupine duguju svoju ljubičastu boju antocijaninu, koji može pomoći u borbi protiv raka kože. On djeluje kao antioksidans i ima sposobnost da uspori rast ćelija raka. Istraživanje je pokazalo da antocijanini pružaju prirodnu zaštitu od sunca i štite ćelije kože od oštećenja uzrokovanog izlaganju ultraljubičastim zracima. S obzirom da UV zrake imaju uticaj u razvoju raka kože, antocijanini pozitivno djeluju na njegovo sprječavanje.

Uništavaju oralne bakterije

Konzumiranje kupina može pomoći u uništavanju oralnih bakterija koje uzrokuju razne bolesti. One sadrže galne kiseline, rutin i elaginske kiseline, koje mogu imati antivirusna i antibakterijska svojstva. Istraživanja su pokazala da ekstrakt kupine ima sposobnost da ubije patogene koji uzrokuju bolesti. Zbog toga je odličan za sprječavanje infekcija.

Štite kožu od UV zraka

Kao i sve bobice, kupine su odličan izvor elaginske kiseline, antioksidansa koji je koristan u zaštiti kože od oštećenja od UV zraka. Istraživanja su pokazala da elaginska kiselina može ublažiti oštećenu kožu od sunca. Vitamin C pomaže u zacjeljivanju rana, a može čak i smanjiti pojavu bora, piše Glossy.

Izvor: www.radiosarajevo.ba

Foto: Pixabay

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!