Zeleni čaj


Zeleni čaj potiče iz Kine, gde se uzgaja i konzumira već više od 4000 godina. Danas se zeleni čaj uzgaja i proizvodi u mnogim zemljama širom sveta, uključujući i Japan, Koreju, Vijetnam, Indiju i mnoge druge. Međutim, Kina je i dalje najveći proizvođač i potrošač zelenog čaja.

Zeleni čaj je jedna od najpopularnijih vrsta čaja na svijetu i često se povezuje sa mnogim zdravstvenim prednostima. Potiče iz Kine, gdje se uzgaja i konzumira već više od 4000 godina. Danas se zeleni čaj uzgaja i proizvodi u mnogim zemljama širom svijeta, a Kina je i dalje najveći proizvođač i potrošač zelenog čaja.

ZELENI ČAJ ZA ŠTA JE DOBAR?

Zeleni čaj sadrži mnoge hranjive tvari i antioksidante koji mogu pružiti niz zdravstvenih prednosti. Među najvažnijim sastojcima zelenog čaja su katehini, kojih ima u većoj količini u zelenom čaju u odnosu na druge vrste čaja. Katehini su antioksidanti koji mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu i smanjiti rizik od nekih bolesti. Također se vjeruje da zeleni čaj može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, raka, dijabetesa, Alzheimerove bolesti i drugih zdravstvenih problema.

Kako pripremiti zeleni čaj?

Postoji nekoliko različitih načina pripreme zelenog čaja, a ovdje su tri jednostavna recepta:

Klasična priprema zelenog čaja: Stavite jednu do dvije žličice zelenog čaja u šalicu i prelijte kipućom vodom. Ostavite da se kuva tri do pet minuta, zatim procijedite i uživajte u čaju.

Zeleni čaj s mentom: Dodajte svježu ili sušenu mentu u šalicu zajedno s čajem i prelijte kipućom vodom. Ostavite da se kuva tri do pet minuta, zatim procijedite i uživajte u čaju.

Hladni zeleni čaj: Pripremite zeleni čaj po klasičnom receptu, ali umjesto kipuće vode koristite hladnu vodu. Ostavite da se čaj natapa u hladnoj vodi jedan do dva sata, zatim procijedite i poslužite s kockicama leda.

ZELENI ČAJ ZA MRŠAVLJENJE

Zeleni čaj može biti koristan za mršavljenje jer sadrži kofein, koji može pomoći u povećanju metabolizma i sagorijevanju masti. Također se vjeruje da katehini u zelenom čaju mogu pomoći u smanjenju apetita i povećanju osjećaja sitosti. Međutim, važno je napomenuti da zeleni čaj neće sam po sebi izazvati gubitak težine, već ga treba koristiti kao dio uravnotežene ishrane i zdravog načina života. Također, osobe koje imaju zdravstvene probleme ili uzimaju lijekove trebaju se posavjetovati sa svojim ljekarom prije nego što počnu konzumirati zeleni čaj za mršavljenje.

Evo tri jednostavna i ukusna recepta za pripremu zelenog čaja za potrebe mršavljenja:

Klasični zeleni čaj - Uzmite 1-2 čajne žličice zelenog čaja i stavite ih u šalicu. Dodajte vruću vodu (oko 80-85°C) i ostavite da odstoji 2-3 minute. Procijedite i poslužite.

Zeleni čaj sa đumbirom i limunom - U šalicu stavite 1-2 čajne žličice zelenog čaja, dodajte 1-2 kriške svježeg đumbira i sok od pola limuna. Dodajte vruću vodu i ostavite da odstoji 2-3 minute. Procijedite i poslužite.

Zeleni čaj sa cimetom i medom - U šalicu stavite 1-2 čajne žličice zelenog čaja, dodajte 1-2 cijela cimeta i žličicu meda. Dodajte vruću vodu i ostavite da odstoji 2-3 minute. Procijedite i poslužite.

Važno je napomenuti da se zeleni čaj ne bi trebao kuhati u vrućoj vodi, već bi voda trebala biti na temperaturi od 80-85°C kako bi se sačuvali hranjivi sastojci. Također, nemojte dodavati šećer ili mlijeko u zeleni čaj za potrebe mršavljenja kako biste izbjegli dodatne kalorije.


 10 zdravstvenih problema kod kojih zeleni čaj može pomoći:

  • Srčane bolesti - Zeleni čaj može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti tako što snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi.
  • Rak - Katehini u zelenom čaju mogu pomoći u borbi protiv raznih vrsta raka, uključujući rak pluća, debelog crijeva, dojke i prostate.
  • Dijabetes - Zeleni čaj može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, što može biti korisno za osobe sa dijabetesom tipa 2.
  • Gojaznost - Zeleni čaj može pomoći u sagorijevanju masti i povećanju metabolizma, što može biti korisno za osobe koje pokušavaju izgubiti višak kilograma.
  • Karijes - Zeleni čaj može pomoći u smanjenju rizika od karijesa tako što sprečava rast bakterija u ustima.
  • Depresija - Zeleni čaj može pomoći u borbi protiv depresije tako što poboljšava raspoloženje i smanjuje stres.
  • Osteoporoza - Zeleni čaj može pomoći u sprečavanju gubitka koštane mase i smanjenju rizika od osteoporoze.
  • Artritis - Zeleni čaj može pomoći u smanjenju upale i bolova povezanih sa artritisom.
  • Alzheimerova bolest - Zeleni čaj može pomoći u sprečavanju oštećenja mozga povezanih sa starenjem i razvojem Alzheimerove bolesti.
  • Astma - Zeleni čaj može pomoći u smanjenju upale u dišnim putevima, što može biti korisno za osobe koje pate od astme

.Važno je napomenuti da zeleni čaj ne može zamijeniti doktorsku terapiju i da se uvijek treba konzultirati sa ljekarom prije nego što se počne koristiti za potrebe liječenja zdravstvenih problema.

Zelenom čaj -  biljka vrlo korisna za zdravlje i može pomoći u prevenciji i liječenju raznih bolesti. Zeleni čaj je bogat antioksidansima i drugim hranjivim sastojcima koji imaju pozitivan uticaj na tijelo.

Neki od ključnih zdravstvenih problema kod kojih zeleni čaj može pomoći su srčane bolesti, rak, dijabetes, gojaznost, karijes, depresija, osteoporoza, artritis, Alzheimerova bolest i astma. Međutim, važno je napomenuti da se zeleni čaj ne može koristiti kao zamjena za terapiju i da se prije upotrebe za liječenje zdravstvenih problema uvijek treba konsultovati sa ljekarom.

Izvori:

National Center for Complementary and Integrative Health. Green Tea. https://www.nccih.nih.gov/health/green-tea
Medical News Today. What are the health benefits of green tea? https://www.medicalnewstoday.com/articles/269538
Harvard Health Publishing. The health benefits of green tea. https://www.health.harvard.edu/heart-health/the-health-benefits-of-green-tea
Mayo Clinic. Green tea: Health benefits and risks. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/green-tea/art-20362573
Cleveland Clinic. Green Tea: Health Benefits, Side Effects and Research. https://health.clevelandclinic.org/green-tea-health-benefits-side-effects-and-research/

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!