Živanović Marinela: Vrijedne i zlatne ruke seoske žene.


Živanović Marinela živi u šesteročlanoj porodici u predivnom idiličnom mjestu Osječanske Čivčije kod Doboja.

Majka je dvoje maloljetne djece. Marinela sa svojim suprugom, djeverom i svekrom bavi se svinjogojstvom, poljoprivredom, govedarstvom i pored toga uzgaja i tovne piliće.

Vrijedne i zlatne ruke naše Marinele, svakodnevno naprave oko tridesetak kravljih sireva, koje preda nakupcima, sedmično proda oko 90 pravih domaćih jaja i još uz sve to, pravi sezonske salate, ajvar, sve vrste pekmeza i sokova i pored toga brine se o dvoje maloljetne djece kao i ostalim članovima domaćinstva.

Svoje proizvode prodaje nakupcima, prijateljima, komšijama. Marinela ima pune ruke posla, i kako kaže 24 h je malo da stigne uraditi sve što bi voljela, ali i pored silnog posla Marinela ne skida osmijeh s lica.

Svekar, koji ima 77 godina i koji izgledao kao momak i još uvijek u tim godinama radi i kreće se, brine se o svinjama, proizvodi i prodaje mesne svinjske proizvode, proizvodi i vrhunsku rakiju od hrušta i šljive, a suprug sa svojim bratom radi u vlastitoj pilani.

Kako posjeduju oko 50 duluma šume, prošlih godina svoje drvo su izvozili za Italiju. Pored toga posjeduju i oko 100 duluma zemlje, na kojoj imaju zasađeno oko hektar šljiva i 1000 stabala raznih vrsta jabuke.

Pored toga Marinela i njen suprug su našli vrijeme i za edukaciju, tako da Marinela posjeduje certifikat o uzgoju ljekovitog bilja a suprug posjeduje certifikat vezano za mlijeko i mliječne proizvode.

U LIDER su došli 2017. god., kada su im sredstva bila potrebna za balirku. S obzirom da imaju veliko iskustvo sa mikrokreditnim fondacijama, za LIDER kažu da je jedna od najboljih, koja ima ljubazno i vrijedno osoblje, jednostavne i fleksibilne procedure i kako u budućnosti planiraju da nastave saradnju samo sa LIDER-om.

Marinelini planovi za budućnost su veliki, planira da proširi uzgoj paprika sorte slonovo uho, od kojih pravi razne salate i ajvar kao i da napravi svoj brend, s obzirom da posjeduje certifikate. MKF LIDER će pružiti maksimalnu podršku vezano za brendiranje kao i plasiranje njihovih pravih domaćih proizvoda. Marinela i njena porodica su pravi primjer, kako se od svoga rada i truda, uz  pomoć vrijednih i zlatnih ruku, može lijepo i zdravo živjeti, daleko od gradske užurbanosti i buke.

Sve proizvode možete naručiti putem telefona Marinele je 065/078-199 i njenog svekra koji prodaje rakiju 066/643-632. 

Izvor: www.lider.ba

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!