Česta pitanja


Naš stručni saradnik u ovoj rubrici je Bekir Dolić, Bacc.Agr. (Samostalni stručni poljoprivredni savjetodavac – Agronom) iz Cazina koji na području BiH vrši stručni nadzor nad preko 150 voćnjaka različitih voćarskih kultura, gdje radi rezidbe, programe ishrane i zaštite te ostale stručne preporuke.

Poštovani,

Što se tiče aronije, ona formira veliki broj izdanaka koje treba svake godine zamijenjivati novim i najboljim izdancima. Nakon sadnje pa do stupanja u rod svake godine ostavljaju se 4-5 izdanaka za formiranje žbuna.

Biraju se najrazvijeniji i pravilno respoređeni izdanci u prostoru. Ostavljeni izdanci se ne prekraćuju već se slobodno razvijaju. Ostali izdanci uklanjaju se do osnove.U četvrtoj godini obavlja se rezidba za rod. Ostavlja se isti jednak broj izdanaka jednogodišnjih, dvogodišnjih,trogodišnjih i tako do šest godina.

Sedmogodišnji i stariji vade se do osnove i stalno se vrši zamijena mlađim izdancima. Pravilno razvijen žbun treba da ima 25-30 izdanaka, starosti od jedne do šest godina, a ovakva rezidba primijenjuje se do 10. godine, kada treba primijeniti rezidbu za podmlađivanje, koja podrazumijeva prevođenje starihi zdanaka na mlađe na isti način kao kod formiranja žbuna u prvim godinama podizanja zasada.Podmlađivanje žbuna vrši se 3-4 godine i opet se nastavlja rezidba na rod.

Prekraćivanje izdanaka ne treba vršiti jedino ako su prebujni, već ih treba pincirati i iz bočnih pupoljaka izazvati razvoj bočnih ljetorasta. Ona može redovno da plodonosi i obilno 30 godina pod uslovom da se redovno primijenjuju agrotehničke i pomotehničke mjere.

Ona može da se gaji i kao stablo. Od izdanaka koji se formiraju ostavlja se samo jedan i rezidbom se formira kruna. Visina stabla sa krunom može da dostigne visinu i preko 3 m. Formiranje stabla sa krunom može da se primijeni u dekorativne svrhe, inače u proizvodnim zasadima se ne preporučuje .

Rezidba aronije obavlja se u februaru.

Poštovana,

aronija je svakako atraktivna kultura i njeni plodovi su zanimljivi zbog antioksidativnih sastojaka.

Što se tiče sadnog materijal provjerenog kvaliteta preporučujem Vam kompaniju iz Bihaća Berry Project , Berry Balkans koj Vam može obezbijediti prvoklasni sadni materijal. Što se tiče otkupa, savjetujem Vam da pokušate sami nešto plasirati u vidu sviježe aronije ili prerađevina.

Za iskustva u tom polju preporučio bih Vam proizvođača aronije iz Bihaća koji uzgaja aroniju na površini od 100 dunuma a to je gospodin Meša Tatarević .

Lijep pozdrav,

 

Poštovani Slobodane,

izabrali ste jednu od najboljih sorti oraha. Sorta je kasnija i bilo bi dobro da posadite još neku sortu da bi bila oprašivač Šejnovu tipa Rasna ili Jupiter. To je Bugarska sorta otporna na antraknozu oraha i djelimično dobro podnese mrazeve iako znaju i nanijeti štetu.

Rezidba oraha, što se i pitali, je specifična jako. Prve godine ste, nadamo se, prikratili sadnicu. Sljedeće vegetacije dobijate bočne priraste koji će kasnije biti ramene grane. Šejnovo možete gajiti u obliku krune tj. na nekoliko vodilica koje će biti nosači rodnih grančica. Prvih godina očeljavate donje pupoljke i zelenom rezidbom u ljeto uklanjate mladare dok su zeljasti. Kasnijih godina, već sad ove, nadolazeće zime može odraditi neke rezidbene poduhvate.

Rezidba se radi u februaru i temperatura ne smije biti ispod 5 stepeni. Kod oraha se ne preporučuje rezati deblje grane, a ako moramo potrebno je ostavljati čep tj. nikad ne rezati ravno sa deblom, vodilicom ili primarnom granom. Nakon što se rana "isplače", za maksimalno 15 dana može se ukloniti i čep, zagladiti voćarskim nožem i premazati rana kalemarskim voskom.

Sve rane je neophodno premazati kalemarskim voskom kod zimske rezidbe oraha. Šejnovo režite tako da ćete, ako niste, ostaviti nekoliko ramenih grana. Uklonite grane koje zasjenjuju jedne druge. Ako dvije grane rastu iz jednog mjesta, uklonite onu manje povoljnog položaja.

Suhe i oboljele grane uklonite kao i one sa znakovima napada insekata. Ljetoraste (produžetke) ne morate skraćivati jer nose rod. Možete skratiti one na periferiji krošnje, ali to se radi kasnijih godina uzgoja.

Vama je sada bitno porast i formiranje krošnje. Šejnovo je bujna sorta pa nemojte brinuti o nedostatku porasta novih grana. Nakon zimske rezidbe, u zelenoj rezidbi na kraju proljeća trebate ukloniti jahače koji će izbiti iz mjesta gdje ste pravili rez zimi. Nemate puno posla oko rezidbe Šejnova prvih godina. Bitna je dobra prihrana azotom kako bi isprovocirali rast krošnje.

Ako budete imali pitanja o ishrani i zaštiri sorte oraha Šejnovo postavite nam opet pitanje na stranici Farmer.ba ili na Facebook stranici našeg partnera Lider Mikrokreditna fondacija .

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Poštovana gospođo Milica,

Pogledao sam fotografije Vašeg zasada višnje. Htio bih da pohvalim izgled stabala, krošnju i vitalnost.

Što se tiče ove hloroze u donjem dijelu krošnje ("žućenje"), riječ je o bolesti kod višnje koja se naziva "kozičavost višnje" a uzrokuje ju gljivica Blumeriella jaapii.

Bolest se javlja nakon vlažnih proljetnih i ljetnih etapa kakve smo i imali. Gljiva prezimljava u opalom lišću i na granama. Primarne infekcije se u zavisnosti od klimatskih uslova ostvaruju askosporama tokom aprila i maja, a sekundarno širenje bolesti omogućavaju ljetnje konidije tokom ljetnjih mjeseci.

Da li ste već završili s berbom jer nisam primjetio plodove na fotografijama? U mom gradu višnja već zrije, a nismo izrazito topliji kraj kao neki drugi dijelove naše države.

Mjere suzbijanja uključuju sadnju otpornih sorti, uništavanje zaraženog otpalog lišća i prskanje fungicidima.

Što se tiče tretmana za spriječavanje ove bolesti, biće potrebno posegnuti za hemijskim mjerama zaštite, a to znači upotreba fungicida.

Za suzbijanje koriste se preparati na bazi mankozeba, dodina te bakra. Redovno jesenje ili rano proljećno prskanje protiv prouzrokovača šupljikavosti lista smanjuje i pojavu ove bolesti.

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr. i partneri Farmer.ba te Lider Mikrokreditna fondacija .

Poštovani,

teško je o ovome govoriti tj. odraditi tačnu dijagnostiku preko društvenih mreža. Najbolje bi bilo da pozovete agronoma direktno na parcelu i da vidi o čemu se radi.

Mjesec maj je svakako idealan za tretman fungicidom kao što je Dithan. To je sistemični fungicid sa dugotrajnim djelovanjem.

Prošle godine dosta zasada oraha je oboljelo od antraknoze oraha čiji je prouzrokovač jedna gljivica. Mora se suzbiti lokalnim kontaktnim fungicidima ili lokalno sistemičnim.

Prije toga treba odstraniti mehanički oboljele dijelove novonastalog stabla.

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr. i partneri Farmer.ba te Lider Mikrokreditna fondacija .

Poštovani,

u ovoj fazi preporučujem mehaničko uklanjanje i spaljivanje ovakvih grana, s tim da se mora odraditi dobra zaštita fungicidima, budući da pravimo rez u vegetaciji što se nikako ne preporučuje.

Svakako je bolje odraditi hemijske mjere suzbijanja korištenjem insekticida na bazi aktivne supstance "deltamterin". Imate insekticid "Rotor super" od kompanije Chromos Chromos Agro doo

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr. i partneri Farmer.ba te Lider Mikrokreditna fondacija .

Poštovani,

rezidba smokve nije slična rezidbi jabučastog voća.

Kod jabučastog voća se više vade izrođene grane dok se smokva uglavnom prorjeđuje da se formira osunčana krošnja, te se može s godinama odraditi podmlađivanje stabla.

Smokva ne voli rezove velikog promjera, naročito ako se uzgaja u prohladnim krajevima naše države Bosne i Hercegovine.

Što se tiče ljetne rezidbe, kod nje budite oprezni. Odmah nakon obavljanja trebalo bi odraditi zaštitu jakim fungicidima, jer kroz orezano mjesto mogu prodrijeti čestice i spore fitopatogenih gljiva, bakterija, virusa i sl.

Bitno je orezana mjesta zaštiti i kalemarskim voskom. Kod ljetne rezidbe smokve ne trebate ništa rigorozno vaditi na vrhovima odrvenjenih grana osim jahače koji su još zeljasti.

Lijep pozdrav.

Hvala Vam što koristitie naše usluge 

Poštovana, Ljiljana,

Ovo je jako kompleksno pitanje iz oblasti genetike i oplemenjivanja jabuke. Smatram da je moguće da je o genetičkom poremećaju (u broju hromozoma i sl.). Ali, ako uzmemo u obzir prostiji razlog, možda baš ova sorta lošije reaguje na neke vremenske nepogode, ishranu ili zaštitu.

Pokušajte prihraniti ocijeđenim tečnim stajnjakom razrijeđenim u koncentraciji 30%.

Lijep pozdrav,

Poštovani,

kraj mjeseca maja je idealan termin za prskanje insekticidom Calypso. No, u ovoj situaciji možete koristiti insekticide protiv gusjenice koja Vam je nametnula stabla poput Proteus, Karate Zeon, Grom i sl.

Hvama Vam na povjerenju.

 

Poštovana gospođo Hazema,

Jako kompleksno pitanje ali ćemo Vam rado dati odgovor. Ovom pitanju treba pistupiti iz više uglova i pokušavajući sagledati puno okolnosti koje mogu utjecati na pojavu crvljivosti plodova trešnje i nakon literaturno preporučenih tretmana insekticidima. Naime, prije svega treba iz proizvodne godine u proizvodnu godinu promijeniti insekticid tj. koristiti insekticid iste namjene ali na bazi druge efikasne aktivne materije za istu svrhu. Također, upotreba insekticida prije ili za vrijeme padavina smanji drastično njegov utjecaj.

Također, postoji nekoliko različitih insekata koji prouzrokuju crvljivost na plodovima trešanja. Neki od tih insekata su: trešnjina muha, razne uši, mediteranska voćna muha, jabučni savijač i slično. 

U fazi bubrenja plodova koristite mineralno/parafinsko/bijelo ulje kako bi "zarobili" pred-imago stadije insekata u hemijsku presvlaku koje ovo ulje formira na kori stabla. Koristi se u kombinaciji sa bakarnim preparatima u predproljetnom prskanju.

U početku cvatnje možete koristiti insekticid poput "Calypso" (Bayer) a u fazi formiranja i rasta plodova nikako ne preskočiti insekticide sa kontaktno-želučanim dijelovanjem poput "Decis" (Bayer) ili insekticid poput "Chromogor" (Chromos Agro). U fazi razvoja ploda možete koristiti insekticid "Rotor super" (Chromos Agro) ili "Chromogor" (Chromos Agro).

Kod promjene boje ploda opet možeze koristiti insekticid "Calypso". Nakon berbe preporučujemo opet da odradite "čišćenje" preostalih insekata a opet možete to ponoviti pred mirovanje biljaka. Za ove tretmane koristite bilo kakve isnekticide sa dugotrajnim dijelovanjem koji imaju efekta na insekte koji prouzrokuju crvljivost plodova trešnje.

Dobre prevencije su podizanje zasada u pravcima sjever-jug kako bi strujanje vijetrova kroz redove smanjilo zastupljenost insekata, plodored, odabir otpornijih sorti na ove insekte i sl.

vala Vam na ukazanom povjerenju.

Poštovani,

Što se tiče rezidbe crvene ribizle preporučio bih Vam da ju orežete tek u zimskom periodu i to kada temperature ne budu ispod 5 stepeni C.

Također, tehnika rezidbe ribizle je da ostavite po nekoliko izdanaka različitih starosti. Tako će te ostaviti po 3-4 izdanka starosti od po 1, 2, 3 i 4 godine. Znači ukupno 12-16 izdanaka ali po nekoliko različitih starosti kako smo naveli.

Na ovaj način će te ostvariti optimalnu rodnost sa krupnim i ukusnim plodovima sa visokim nivoom nutritivnih vrijednosti ali i dugotrajnost biljke i dugoročnu produktivnost a time i iskoristivost.

Hvala Vam na ukazanom povjerenju.

Bekir Dolić

Poštovani,

Iz pouzdanih izvora znam da je najkvalitetniji dobavljač sadnica lješnjaka u BiH kompanija "Berry Project" koja Vam je jako sigurna za nabavku sadnog materijala, kako lješnjaka tako i drugih voćarskih kultura.

Pored toga, cijena je pristupačna i opravdavajuća. Kontakt osoba je Nedžad Mušić.

Broj telefona je: +387 62 836 316.

Navedite da ste dobili broj upravo od nas.

Hvala Vam lijepa na ukazanom povjerenju.

Bekir Dolić

 

Pitanje:

Imam zasad oraha chandler i frankete, sađeno sve po preporuci rasadnika... Sve fino krenulo u aprilu i do polovine mjeseca maja. Kiše koje su padale u to vrijeme izazvale su sušenje lista. Uspio sam zaustaviti na kratko ali ova zadnja kiša je napravila istu situaciju. Prskanje sam izvršio sa preparatom Cadillac.

Suhe dijelove ostranio, sad uviđam da se stablo suši i to jako brzo.

 

Odgovor:

Poštovani,

Drago nam je odgovarati na pitanja vezano za proizvodnju jezgričavog voća. S ovom skupinom imam dosta iskustva na terenu. Po opisanim simpomima i slijedom događaja, sumnjam na Rak oraha - bakterioza (Xanthomonas juglandis).

Ipak, na osnovu fotografija ne mogu jasno dati svoju dijagnozu a ne bi bilo ni profesionalno s moje strane. Najbolje bi bilo da pozovete stručno lice sa obližnjeg Poljoprivrednog fakulteta, zavoda ili Instituta te da uzmu uzorak biljnog tkiva i analiziraju ga na ovu bakteriju.

Tada ćemo imati jasan uvid da li se radi o ovom patogenu ili ne. Također, izlazak na teren agronoma koji ima iskustva i znanja, moglo bi u većem dijelu dati jasnu sliku o kojem oboljenju se radi. Moguće da je i u pitanju određeno propadanje stabla izazvani abiotičkim faktorima (vrijeme, reljef, klima, padavine, temperature). Nadamo se da smatrate da smo u ovom slučaju postupili profesionalno.

Hvala Vam na ukazanom povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr. i partneri Farmer.ba te Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Poštovani,

Intenzivni zasadi malina su najčešće u našim uslovima uzgoja „rentabilni“ oko 10 godina. To važi za one zasade gdje se primjenjuje intenzivna agrotehnika. Najbolje vrijeme za sadnju je mjesec oktobar a najkasnije početak mjeseca novembra.

Ukoliko se radi o dvogodišnjim/“ranim“ malinama naredne godine trebate početkom vegetacije (faza bubrenja pupoljaka) prikratiti sadnicu na pola visine praveći oštrim makazama kosi rez na sadnici. Nakon što mladi izdanci porastu do visine 15-20 cm, „stari izdanak“(sadnicu) siječete iz osnove, ravno sa zemljom i opet formirajući kosi rez makazama koje ste prethodno dezinficirali. Nakon toga ovaj izdanak uzgajate iste godine za berbu naredne i tako se narednih godina i vrši orezivanja dvogodišnje/“rane maline“  ali je to tematika posebna za objašnjavanje naknadno.

Ukoliko se radi o jednogodišnjim/“kasnim“ kultivarima maline, onda je ovaj postupak isti kod prikraćivanja sadnica s tim da će te odmah imati formiran poželjan rod na istim mladim novim zeljastim izdancima koji se nakon sezone opet uklanjaju iz osnove i tako svake vegetacije.

Ovi kultivari se još nazivaju i dvorodni jer se ti izdanci mogu ostaviti i za narednu godinu da rađaju na drugom dijelu izdanka u odnosu na prethodnu sezonu plodonošenja ali se kod nas u praksi to rijeđe radi.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Kvalitetne sadnice Viljamovke kruške možete nabaviti u bilo kojem registrovanom rasadniku voćnih sadnica u Bosni i Hercegovini.  Jedan od takvih je i rasadnik „Vučković“ u Prijedoru. Njihov kontakt možete naći na internetu veoma lako. Najbolje je nabaviti dvogodišnje sadnice ovog jabučastog voća.

Prije sadnje natopite korijen u rastvor ilovače i kravljeg ili konjskog izmeta uz dodatak nekog dezinfekcijskog sredstva a nakon sadnje prikratite sadnicu na 1,2 – 1,5 m visine.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

Pozdrav,

Hvala na javljanju i interesu za našu rubriku "Pitaj Agronoma"

Tu treba napomenuti nekoliko različitih radnji ali je svakako moguće na ekološki način pripremiti i zaštiti voćnjak za zime. Prije svega trebate ukloniti sve preostale suhe, gnjile i truhle plodove tzv. „mumije“ sa stabla i ispod stabla. Nakon toga odvezite sve opalo, suho i oboljelo lišće na deponiju ili na zakonom dozvoljen način zapalite, uništite ili odstranite.

Nakon toga, plitko okopajte voćnjak u obliku kruga oko stabla, pazeći da ne oštetite korijen. Prihranite tj. dodajte neko kompleksno organsko gnojivo rasipanjem po okopanoj površini tako da biljci date potrebne količine hranjiva kako bi ju pripremili za narednu godinu, a i ta hranjiva će biljka putem korijena usvajati i koristiti naredne proizvodne sezone. Nakon toga zagrnite nazad ovo gnojivo sa usitnjenom zemljom nastalom od okopavanja. Alat za okopavanje mora biti sterilisan.

Što se tiče ekološke zaštite, možete pripremiti rastvor od modre galice (Bakarov(II) sulfat pentahidrat) uz dodatak gašenog vapna. Ovaj rastvor je poznatiji pod nazivom „Bordovska čorba“. S njim će te obaviti poznato „plavo prskanje“.

U zimskoj rezidbi odstranite sve suhe i oboljele grane i odradite pravilnu svrsishodnu rezidbu. Ona se potpuno razlikuje kod jabuke i šljive.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .