Čaj od koprive


Kopriva je poznata kao ljekovita biljka od davnina, pomaže kod probavnih smetnji, a flavonoidi koje sadrži pomažu u održavanju zdravlja i štite od bolesti, jačajući imunitet. Od mikronutrijenata, kopriva je bogata kalcijem, kalijem, željezom, fosforom te vitaminima C i A. Također, djeluje kao diuretik (pomaže u izbacivanju vode i toksina iz organizma) i antihemoragik (uzrokuje hemostazu, odnosno zaustavlja krvarenje).

Čaj od koprive za šta je dobar?

Kopriva je bogata biljnim kemikalijama koje se nazivaju polifenoli. Pregled istraživanja o polifenolima sugerira da ti moćni spojevi mogu igrati ulogu u prevenciji i liječenju kroničnih bolesti povezanih s upalom, kao što su dijabetes, pretilost, rak i bolesti srca.

Konkretno, polifenoli iz ekstrakta koprive pokazali su potencijal za liječenje raka dojke i raka prostate. Biljke poput koprive također sadrže snažne antioksidanse, tvari koje štite tijelo od starenja i oštećenja stanica. Uz polifenole, kopriva sadrži i pigmente, beta karoten, lutein i luteoksantin koji mogu djelovati antioksidativno i protuupalno

Postoje indikacije pozitivnog učinka koprive na:

- simptome povećane prostate,
- simptome rinitisa, 
- smanjenje upalnih procesa u tijelu,
- trenutno smanjenje vrijednosti krvnog pritiska
- smanjenje šećera u krvi

Каkо napraviti čај оd kорrіvе

Ѕаѕtојсі:
- 2 kašike lіѕtоvа kорrіvе
- 250 ml vоdе

Рrірrеmа: Ѕvјеžі іlі ѕušеnі lіѕt kорrіvе рrеlіј šoljісоm vrеlе vоdе, оѕtаvі dа роklорlјеnо ѕtојі dеѕеt mіnutа tе рrосіјеdі.
Рrіmјеnа: Роріј trі šoljice nа dаn kоd rеumаtѕkіh bоlоvа, umоrа, ѕlаbоkrvnоѕtі і іzоѕtаnkа ареtіtа.

Čaj od koprive koliko se smije piti?

Čaj od koprive može se piti svaki dan. Snažan je pročišćivač krvi, što ga čini savršenim dodatkom vašoj dnevnoj rutini. Biljka ima antibakterijska, antifungalna, adstringentna i protuupalna svojstva, a preporučujemo da konzumirate jednu šalicu svježe pripremljenog čaja od koprive dnevno. Istraživanje iz 2018. potvrdilo je da je lišće biljke koprive bogato nizom hranjivih tvari, uključujući:

-  vitamini C, D i K
-  minerali kao što su željezo, selen, cink i magnezij
-  masne kiseline, kao što je alfa-linolenska kiselina
- antioksidansi, kao što su polifenoli, karotenoidi i terpenoidi
-  steroli

Budući da kopriva sadrži brojne važne vitamine i minerale, konzumiranje čaja od koprive može vam pomoći da unesete više hranjivih tvari u organizam i podržite cjelokupno zdravlje organizma.

Prednosti čaja od koprive

Čaj od koprive za alergije

Peludna groznica utiče na milione ljudi, a čaj od koprive djelotvoran je u kontroli svrbeža i kihanja obično povezanih s njom. Studija na National College of Naturopathic Medicine zaključila je da je 58% sudionika koji su dobili zamrznute sušene koprive za liječenje peludne groznice imali su smanjene simptome.
Budući da antihistaminici bez recepta mogu imati nuspojave poput pospanosti, napada i suhih usta, čaj od koprive je dobra alternativa za osobe koje su osjetljive.

Čaj od koprive za prostatu

Diuretička priroda čaja od kopriva poboljšava funkciju bubrega i kao rezultat može poboljšati simptome povezane sa BHP. Poboljšava učestalost i hitnost protoka urina, a također može smanjiti spolni hormon koji veže globulin koji utiče na razinu testosterona. Dakle, ne samo da to može potencijalno poboljšati bubrege ako imate BHP, već bi i vaš seksualni život mogao vratiti na stazu.

Čaj od koprive za rast i njegu kose

Nema medicinskih istraživanja koji dokazuju da čaj od koprive potiče rast kose ili uklanja akne. Međutim, ljudi koji se bave biljklama ga koriste za rast kose, tvrdeći da silika iz koprive jača kosu i nokte, a druga svojstva poboljšavaju cirkulaciju. Zaista, postoji mnogo proizvoda za njegu kose koji sadrže koprivu, pa ako imate problema s kosom i ne možete pronaći ništa za pomoć, kopriva bi vam mogla pomoći.
Isto vrijedi i za korištenje koprive za njegu kože. Kada se koristi kao mast ili pije kao čaj, kopriva može imati protuupalno i analgetsko djelovanje na kožne probleme poput ekcema ili osipa.

Jedna šolja čaja za krvni pritisak

U nekim studijama koje su provedene na životinjama, pokazalo se da kopriva snižava razinu krvnog pritiska. Međutim, ovaj učinak još nije prikazan u ljudskim istraživanjima. Sposobnost ove biljke da snižava krvni pritisak vjerojatno se javlja jer djeluje kao diuretik u tijelu, što zauzvrat smanjuje sistolički krvni pritisak. Budući da je visok krvni pritisak ozbiljno zdravstveno stanje, ne biste trebali koristiti koprivu za liječenje, osim ako ste se prethodno konstatovali sa doktorom.

Čaj od koprive za gubitak težine

Iako još nije provedeno službena studija o uticaju koprive na gubitak kilograma, ova biljka s njenim svojstvima može pomoći može pomoći u gubitku kilograma učinkovito otpuštanjem neželjenih metaboličkih otpadaka iz tijela. Preporučuju se 3 do 4 šoljice na dan jer čaj od koprive potiče metabolizam i prirodno suzbija apetit.

Čaj od koprive za povećavanje testosterona

Istraživači su otkrili da povećana doza koprive značajno povećava pokretljivost, broj, normalnu morfologiju sperme, promjer sperme i testosterona. Koprivini ekstrakti su odlični za bodybuildere, jer oni utiču na razinu testosterona u tijelu.

Čaj od koprive – nuspojave

Prilikom konzumacije čaja od koprive treba paziti na nekoliko stvari: 
Ne reagira dobro u kombinaciji s nekim lijekovima tako da je uvijek potrebno prvo razgovarati s doktorom prije nego ga počnete piti.
Snižava šećer u krvi te se ne smije piti uz tablete za istu svrhu. 
Koprive mogu uzrokovati osjećaj umora te ih ne treba konzumirati s lijekovima za smirenje te lijekovima za bipolarni poremećaj.

Farmer.ba

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!