Jagode mjesečarke


Ukoliko ste zainteresirani za uzgoj jagoda mjesečarki, a niste baš sigurni kako započeti, donosimo vam savjete koje morate imati na umu ukoliko želite da vam jagode mjesečarke uspiju.

Sadnja i uzgoj jagoda 

Sadnja jagoda mjesečarki ne razlikuje se previše od sadnje većine jagoda. Jagode mjesečarke najpopularnije su jer rađaju od ranog ljeta pa sve do kasne jeseni. Plodovi su krupni, duguljastog oblika i tamno crvene boje te vrlo slatki. 

Jagode vole sunčane pozicije i redovito zalijevanje te odgovarajuću dohranu. Imajte na umu da se za njih morate brinuti tijekom sušnih perioda pa ako planirate neko dugo ljetovanje, možda bolje da sadnju odgodite za narednu godinu.

Kraj augusta ili početak septembra je najbolje vrijeme za sadnju jagoda mjesečarki jer će tako imati dovoljno vremena da puste korijenje te će vam narodne godine donijeti pregršt plodova. One ne zauzimaju puno prostora u vrtu te su sadnice prilično jeftine. Kada planirate sadnju jagoda mjesečarki imajte na umu da trebate saditi na ravnom tlu, ne previše strmom.
Zemlju za sadnju jagoda mjesečarki prvo trebate dobro pripremiti, tlo trebate pokriti stajskim gnojivom i kopanjem pripremiti zemlju za sadnju.

Bilo bi dobro jagode saditi na uzvišene gredice, na koje trebate postaviti sustav za navodnjavanje u koji bi, za optimalan rast jagoda, trebali staviti i sistav za hranjenje. 
Jagode sadite u dva ili tri reda na cik-cak način, o tome kako ste ih posadili ovisi hoće li se jagode primiti. 


Dubina tla bi trebala iznositi 30 do 35 cm jer ako ih posadite preplitko može doći do sušenja korijena. S druge strane, mogu sporo rasti ako ih posadite preduboko.
Potrudite se da odstranite sve izdanke i cvjetove koji će se pojaviti nakon sadnje jagoda mjesečarki. Oni mogu iscrpiti biljku toliko da je niti uz najbolju brigu neće moći opstati. Nakon sadnje ih zalijevate i hranite redovito, kako bi imali puno sočnih i slatkih plodova.


Šta je potrebno za sadnju jagoda mjesečarki? 

Mogu se uzgajati u plastenicima, baštama i saksijama. Uz odgovarajuću njegu, zalivanje i đubrenje mjesečarke donose rod tokom cijelog ljeta i jeseni.
Za  sadnju jagoda mjesečarki neophodno je prvenstveno dobro pripremiti zemljište. To podrazumijeva zaoravanje stajnjaka, brnanje ili frezanje, zavisno o tipu zemljišta i količini vlage. Unos stajnjaka zaoravanjem je neophodan jer se tako obogaćuje zemljište hranljivim materijama i njegovim sagorijevanjem povećava se količina humusa.

Jagode u buretu 

Najzanimljivije opcije za uzgoj jagoda uključuju upotrebu bačvi, buradi, kutija, lonaca, vreća i drugih spremnika koji kombiniraju funkcionalnost i estetiku.
Možete čak i uzgajati jagode kod kuće na balkonu ili terasi. Neki hobisti uspijevaju posaditi jagode tačno ispod prozora pomoću običnih saksija za cvijeće.
Koristeći način uzgoja jagoda u bačvi/buretu, vrtlari će morati kvalitetno pripremiti zemlju i samo bure za uzgoj.

Svi koji imaju malo prostora, jagode mozemo uzgajati u plastičnom buretu, drvenom buretu pa čak i u plastičnim pvc cijevima.


Koje su prednosti uzgoja jagoda u buradima 

Uzgoj jagoda u buretu je sve popularnije kod iskusnih ali i kod vrtlara početnika.

Osim uštede prostora, evo još nekoliko prednosti ovakvog uzgoja:

- Ovisno o visini i volumenu bureta može se zasaditi do 100 sadnica po kvadratnom metru.
- Plodovi ostaju čisti, jer ne dolaze u dodir s tlom, stoga jagode ne podliježu procesima truljenja.
- Miševi i puževi ne uspijevaju napasti vaše bobice 
- Vrlo jednostavan način za održavanje i zalijevanje
- Nema potrebe za plijevljenjem.
- Burad/Bačve za uzgoj jagoda je lako nabaviti, čak možete koristiti i stare koje lako postaju odličan prostor za uzgoj jagoda 


Jagode u plastenicima

Jagoda se smatra najpopularnijom bobicom koju vole i odrasli i djeca, zbog čega posao uzgoja u stakleniku ima vrlo visoku profitabilnost . Također je vrijedno uzeti u obzir činjenicu da se u izvansezonskoj sezoni troškovi ove bobice povećavaju nekoliko puta, ali potražnja ostaje na istoj razini, što vam omogućuje da dobijete značajan prihod.


Da biste dobili usjev ne samo ljeti, već i u drugo vrijeme, potrebno je u stakleniku instalirati dodatnu rasvjetu i grijanje, s čime možete dobiti optimalnu mikroklimu za jagode.
Uzgoj jagoda u plastenicima kod nas ima mnogo ograničenja usljed klimatskih karakteristika ovoga podnevlja. Jagoda je veoma profitabilna i atraktivna biljna kultura. 

 

Ima visoku cijenu pogotovo van sezone, zbog toga je nužno potrebno usavršavanje proizvodnje. Za gajenje ove biljne kulture pravilno navodnjavanje i dobro izbalansirana ishrana predstavljaju najznačajnije faktore za postizanje visokih prinosa dobrog kvaliteta.

U plasteničnoj proizvodnji jagoda pravilan izbor svjetlosti predstavlja veoma važan element. Potrebno je upravljati intenzitetom i kvalitetom svjetlosti. Zbog toga se upotrebljavaju fotoselektivne folije koje omogućavaju doziranje svjetlosti i smanjenje uticaja patogena i štetočina (Izvor: Pogodak.rs)

Trikovi i ideje za uspješan uzgoj jagoda

Osim zemlje i redovite dohrane, nasade jagoda treba najkasnije nakon tri godine obnoviti sadnjom novih sadnica. Važno je znati da su jagode trajnice, ali hibridne, kultivirane sorte s vremenom sve slabije rađaju te plodovi postaju sitniji i sve ih je manje.
Najbolje uslove za rast i razvoj ukusnih plodova pruža humusom bogata i vlažna zemlja, ali treba pripaziti da tlo nije natopljeno vodom.

Jagode kalorije?! 

Neodoljiva aroma i savršen okus nije jedina karakteristika kojom se jagode mogu pohvaliti. Ove omiljene bobice imaju zavidni sadržaj određenih tvari koje blagotvorno djeluju na naše zdravlje.
Jagode se većinom sastoje od vode (91%) i nešto ugljikohidrata (7,7%), a sadrže neznatne količine masnoća (0,3%) i proteina (0,7%). 
Upravo iz ovog razloga imaju vrlo malo kalorija - 100 g jagoda sadrži tek 32 kilokalorije.


Uticaj jagoda na zdravlje 

Istraživanja pokazuju kako konzumacija bobičastog voća, pa tako i jagoda, može smanjiti rizik od pojave mnogih hroničnih bolesti.

Regulacija razine glukoze u krvi

Rezultati istraživanja objavljenog 2011. godine u znanstvenom časopisu The British Journal of Nutrition pokazali su kako konzumacija jagoda, uz obrok koji obiluje ugljikohidratima, može usporiti razgradnju ugljikohidrata i smanjiti nagle promjene razine glukoze i inzulina u krvi.

Zdravlje srca
Bolesti srca i krvožilja najčešći su uzrok smrtnosti diljem svijeta. Brojna istraživanja u kojoj je sudjelovalo hiljade ljudi pokazala su vezu između konzumacije raznih vrsta bobičastog voća i smanjenja rizika od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima.
Naime, rezultati istraživanja pokazuju kako konzumacija jagoda može poboljšati status antioksidansa u krvi, smanjiti oksidativni stres, poboljšati funkciju krvnih žila, lipidni profil te smanjiti razinu LDL kolesterola u krvi.

Sadnice jagode mjesečarke - dostava na adresu u BiH

Sadnice možete naručiti klikom na fotografiju ili klikom na SADNICE JAGODE MJESEČARKE

Ove sadnice su iz organskog uzgoja

 

 

 

 

 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!