Kako piti kozje mlijeko?


 

Kozje mlijeko smatra se korisnijim od kravljeg mlijeka zbog visokog sadržaja vitamina i mikroelemenata. U svom sastavu kozje mlijeko ima vitamine B1, B2, B6 i B12. Svi ovi vitamini su od iznimne važnosti za zdravlje živčanog sustava. Ako ga ne volite piti, natjerajte se – jer je kvalitetno i jako zdravo.

Kozje mlijeko ima karakterističan okus i miris. Mnogi ga ne vole baš zbog toga, ali to nikako nije opravdanje da ne pijete kozje mlijeko. Okus i miris dolaze od slobodnih masnih kiselina, i drugih vrijednih nutritivnih sastojaka.

Kozje mlijeko i kravlje mlijeko – sličnosti i razlike

Neki stručnjaci smatraju da je kozje mlijeko vrlo slično kravljem mlijeku, te da nema veću prehrambenu vrijednost u odnosu na kravlje mlijeko.

No, postoje mnoge prednosti kozjeg mlijeka u odnosu na kravlje, prvenstveno u sadržaju srednjelančanih masnih kiselina, te boljoj i bržoj probavljivosti (oko 40 minuta), dok kod kravljeg mlijeka probavljivost traje skoro tri sata. Zbog toga kravlje mlijeko nerijetko uzrokuje nadutost, plinove i druge oblike probavnih smetnji.

Kod odraslih osoba kozje mlijeko može pomoći u sprečavanju pojave visokog krvnog tlaka i ateroskleroze. Zapravo, kalij predstavlja esencijalni mineral za održavanje normalnog krvnog tlaka i funkcije srca.

Kozje mlijeko – jedna od najzdravijih namirnica

Sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12 koji su važni za jačanje živčanog sustava, a obiluje i mineralima (kalcij, fosfor, cink, selen) koji igraju važnu ulogu za čvrstoću kostiju i održavanje imuniteta.Tokom razdoblja virusa i prehlade, mlijeko će pomoći tijelu da se brzo nosi s bolešću i oporavi se od nje.

Toplo mlijeko je dobar lijek za kašalj i ako postoje problemi povezani s poremećajem spavanja, preporučuje se koristiti čašu toplog napitka noću.

Više informacija o Ljekovitosti kozjeg mlijeka - pogledajte OVDJE

Djeca koja piju kozje mlijeko bolje se razvijaju

Pronalazimo u mlijeku koze i veliki broj različitih vitamina, a posebno je dobro što u njemu nema teško probavljivih masti. Mnogo je lakše za probavu od kravljeg mlijeka, posebno zbog manjeg udjela laktoze. Znamo da je danas sve veći postotak ljudi koji su osjetljivi na laktozu, što je postalo problem diljem svijeta.

Ljekovito kozje mlijeko – sve što trebate znati !!

Neka su istraživanja pokazala zanimljive rezultate: naime, kod djece koja su hranjena kozjim mlijekom zabilježen je brži rast, zabilježena je veća tjelesna masa i bolja mineralizacija kostiju u odnosu na djecu koja su bila hranjena kravljim mlijekom.

 

Da li je potrebno  kuhati kozje mlijeko?

Ako kupujete mlijeko na tržnici/pijaci bolje je prokuhati, pogotovo ako je proizvod namijenjen djetetu.

Prema laboratorijskim istraživanjima, kozje mlijeko može izdržati 130 stepeni/ 10 minuta, a da pritom ne uništi hranjive tvari. U praksi, dovoljno je prokuhavanje od 5 minuta.
Strogo se ne preporučuje ponoviti postupak nekoliko puta - rajnji rezultat je sve osim mlijeka.

Bolje je obraditi prije upotrebe. Sirovo svježe mlijeko može se bez problema čuvati u hladnjaku do 3 dana. Samo prvo ga treba sipati u čistu posudu

PREPORUKA* - Pronađite u svojoj okolini osobu koja se bavi kozarstvom i uspostavite dugotrajnu suradnju!

Kako piti kozje mlijeko u toku dana?!

Djeca školske dobi (do 13-14 godine) morala bi uzimati najmanje 0,25 do 0,5 litre mlijeka na dan. Najbolje je tu količinu mlijeka podijeliti na tri obroka (doručak, užina, prije spavanja). Za sve ostale količina mlijeka koja se unosi dnevno u organizam mora odgovarati dnevnim potrebama za kalcijem i biti usklađena s ostalom prehranom tijekom dana.

Koliko mlijeka moramo uzimati u hrani ovisi u prvom redu o životnoj dobi i o načinu života koji svakodnevno provodimo.

Cijena kozjeg mlijeka u BiH

Cijena kozjeg mlijeka u BiH se uglavno kreću oko 3 - 4 KM. Kako smo razgovarali sa dosta proizvođača, smatraju da bi cijena mogla ići do 4 KM po jednom litru. Kako su spomenuli svi repromaterijali, dodaci ishrani i samo održavanje koza je poskupjelo u odnosu na raniji period.

Kozje mlijeko kao lijek

Surutka, kozji sir i jogurt najmoćnija su prirodna sredstva koja jačaju imunitet.

Značajni su za obnovu i izgradnju kostiju, pospješuju rad digestivnog trakta, preporučuju se u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, osteoporoze, povišenog holesterola i krvnog pritiska, upalnih procesa kao i za poboljšanje rada bubrega.

Kozje mlijeko za pluća

Od pamtivijeka širom planete kozje mlijeko se upotrebljava ne samo za ishranu već i kao pomoćno sredstvo za liječenje mnogih bolesti poput bronhitisa, suzbijanja alergija, za jačanje imuniteta, liječenje i jačanje pluća…

Vaš Farmer.ba

 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!